Hlavní obsah
Finance

Nvidia díky umělé inteligenci získává velkou podporu na rychle rostoucím trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Tento rodící se trh by se mohl pro technologického giganta stát dlouhodobým plusem.

Článek

Umělá inteligence (AI) se v roce 2023 stala velkým katalyzátorem pro akcie společnosti Nvidia (NVDA), což není překvapivé vzhledem k tomu, jak rozšíření této technologie zvýšilo poptávku po grafických kartách společnosti.

Společnost Nvidia se díky umělé inteligenci chystá výrazně zvýšit tržby a zisky, ale dělá chytré kroky i v dalších oblastech, které by mohly její růst dlouhodobě podpořit. Jednou z takových nik je oblast cloudových her, kde se Nvidia důsledně snaží posouvat hranice a upevňovat své dominantní postavení. A nyní technologický gigant učinil na tomto trhu další prozíravý krok, který by jí mohl pomoci přilákat více uživatelů ke své cloudové herní platformě.

Nvidia uzavírá dohodu se společností Microsoft

Společnost Microsoft (MSFT) nedávno oznámila, že členové její předplacené herní služby Game Pass mohou brzy začít streamovat vybrané hry pro osobní počítače (PC) na cloudové herní platformě GeForce Now společnosti Nvidia. Microsoft uvádí, že tento krok „umožní hrát katalog PC Game Pass na jakémkoli zařízení, na které GeForce Now streamuje, jako jsou počítače PC s nízkou specifikací, počítače Mac, Chromebooky, mobilní zařízení, televizory a další, a že tuto možnost budeme zavádět v následujících měsících.“

Toto oznámení naznačuje, že společnost v průběhu roku přinese na GeForce Now další hry. Stojí za zmínku, že společnosti Microsoft a Nvidia začátkem tohoto roku uzavřely desetiletou dohodu, podle níž budou na GeForce Now dostupné tituly pro Xbox PC. Spolupráce mezi společnostmi Microsoft a Nvidia se rozběhla a první titul pro Xbox PC - Gears 5 - je již na GeForce Now k dispozici.

Nejnovější oznámení o zpřístupnění titulů Game Pass na GeForce Now je dalším krokem správným směrem, protože pomůže rozšířit cloudovou herní knihovnu společnosti Nvidia. Microsoft v současné době nabízí prostřednictvím služby Game Pass přístup k více než 100 hrám pro PC, včetně populárních jmen, jako je série Halo, Flight Simulator, série Forza Horizon, Minecraft a mnoho dalších.

Vedení společnosti Nvidia během květnového konferenčního hovoru s analytiky zdůraznilo, že na platformě GeForce Now je nyní k dispozici knihovna více než 1 600 her, a dodalo, že jde o „nejbohatší obsah dostupný v jakékoli cloudové herní službě“. Tento počet se pravděpodobně ještě zvýší, protože v rámci partnerství se na GeForce Now dostanou další hry pro Xbox. To by mělo růst společnosti pěkně povzbudit.

Skvělá příležitost k růstu

Společnost Nvidia v únoru uvedla, že GeForce Now má více než 25 milionů členů ve 100 zemích. To je velký kus koláče, protože trh s cloudovými hrami měl údajně na konci roku 2022 zhruba 32 milionů platících uživatelů. Tito platící uživatelé přitom údajně loni utratili za cloudové herní služby všech společností celkem 2,4 miliardy dolarů, což v přepočtu činí 75 dolarů na uživatele.

Podle odhadů analytické společnosti Newzoo by trh s cloudovými hrami mohl do roku 2025 vygenerovat tržby ve výši 8,2 miliardy dolarů. Očekává se, že počet placených předplatitelů vzroste na 87 milionů, což ukazuje na průměrný příjem 94 dolarů na uživatele. Podle Fortune Business Insights by tento trh měl do roku 2030 generovat roční příjmy ve výši téměř 85 miliard dolarů.

Existuje jednoduchý důvod, proč se očekává, že se trh s cloudovými hrami v dlouhodobém horizontu výrazně rozroste. Umožňuje hráčům získat přístup ke špičkovým hrám, aniž by museli utrácet spoustu peněz za drahý hardware nebo herní tituly. Hráči si například mohou za měsíční poplatek 20 dolarů pořídit předplatné nejvyšší úrovně GeForce Now, které jim umožní přístup k serveru s grafickou kartou RTX 4080.

Na druhou stranu, samotná grafická karta RTX 4080 vyjde hráče minimálně na 1200 dolarů. Náklady na další periferie k počítači a samotnou hru by se dále navýšily, což znamená, že pořízení cloudového herního předplatného vyjde mnohem levněji na 240 dolarů ročně. Společnost Nvidia proto dělá správnou věc, když uzavřela partnerství se společností Microsoft. Takový krok připraví firmu na úspěch na tomto rodícím se trhu a dává investorům další důvod k nákupu těchto vysoce ceněných technologických akcií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz