Hlavní obsah
Finance

Očekávaný nárůst akcií v oblasti biotechnologických inovací by měl investory zajímat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

3 růstové akcie, které by mohly v roce 2024 vyletět nahoru

Článek

Finanční odborníci a průmysloví magnáti vzbuzují velké naděje na dramatický posun ve výkonnosti některých vývojových biotechnologických akcií v roce 2024, protože analýzy trhu předpovídají brzký pokles úrokových sazeb a investiční vzestup rizikových společností. Očekává se, že tento trend zvrátí v roce 2023 štěstí inovačních podniků s malou a střední kapitalizací, které kvůli překážkám v podobě rigidní měnové politiky ostře kontrastovaly s rozkvětem trhu růstových akcií s velkou kapitalizací.

Analytici, kteří nesou očekávaný výnos přes 200 % v následujícím roce, sledují tři biotechnologické akcie, které by mohly potenciálně odměnit odvážné investory, kteří k těmto vyhlídkám připojí své finanční vozy.

Společnost AbCellera Biologics (ABCL), kanadský tahoun biotechnologického sektoru, zaujala finanční prostor navzdory drastickému 90% poklesu ceny svých akcií od jejich veřejné nabídky na konci roku 2020. Ačkoli tento pokles odráží tržní prostředí, které se vyhýbá riziku, AbCellera zůstává atraktivní investicí, která má předběžně předpovídaný 212% odraz hodnoty svých akcií v průběhu roku 2024.

Tento optimistický výhled závisí na vysoké šanci, že společnost AbCellera získá potenciální významné dohody o spolupráci. Vzhledem k postavení společnosti AbCellera v daném odvětví je však třeba urychleně dodat, že s tímto výběrem akcií jsou spojena neodmyslitelná rizika. Společnost je stále ve fázi vývoje a do roku 2025 neplánuje zahájit klinické zkoušky svých dvou nejpropracovanějších programů – ABCL575 a ABCL635.

Zatímco tato prognóza může odradit krátkodobé obchodníky, kteří hledají okamžité odměny, AbCellera představuje zlatou příležitost pro trpělivé investory. Její zaměření na léky na bázi protilátek, které v současné době zaujímají významnou a rychle se rozšiřující mezeru v biofarmaceutickém průmyslu, má potenciál přinést v dlouhodobém horizontu značné zisky.

Další biotechnologickou akcií, u níž se očekává oživení, je kalifornská společnost Cerus Corporation (CERS). Inovativní systém Intercept Blood System společnosti Cerus, která je lídrem v oblasti filtrace krve, nabízí investorům jedinečný potenciál. Tato technologie minimalizuje riziko infekce extrakcí patogenů z krevních složek, jako jsou krevní destičky a plazma.

Navzdory dlouhotrvajícím provozním ztrátám se předpokládá, že společnost Cerus dosáhne v příštích 24 měsících rentability. Povzbuzením je také stálý dvouciferný roční růst tržeb. Analytici proto předpovídají, že akcie společnosti Cerus v příštím roce vzrostou až o 144 %, což bude podpořeno rostoucími příjmy.

Je pozoruhodné, že investiční lákadlo Intercept Blood System společnosti Cerus není omezeno na investory – několik hedgeových fondů zaměřených na přírodní vědy, včetně renomovaného fondu Baker Bros. Advisors, do společnosti Cerus významně investovalo. Toto přiznání však nezaručuje úspěch, přesto je zajímavé, že společnost Cerus přilákala investory nejvyšší úrovně.

Třetí akcií, kterou je třeba sledovat, je Taysha Gene Therapies (TSHA), texaská společnost zabývající se genovou terapií AAV. Taysha hraje na strunu svého hlavního kandidáta na produkt TSHA-102, který v současné době prochází kombinovanou zkouškou fáze 1/2 pro dospělé pacientky s diagnózou Rettova syndromu, vzácné oslabující neurologické anomálie charakterizované progresivní ztrátou motorických schopností.

Ačkoli Rettův syndrom nemá pro společnost Taysha komerční potenciál, analytici tvrdí, že tržní příležitost je dostatečně významná na to, aby se v dohledné budoucnosti stala klíčovým faktorem zvyšujícím hodnotu společnosti. Wall Street předpovídá, že akcie této genové terapie by mohly v příštím roce přinést investorům výnosy přesahující 240 %.

Ve skutečnosti by se společnost Taysha mohla potýkat s konkurencí nabízející tradičnější léky a jiné genové terapie, protože se snaží vytvořit ziskovou mezeru v tomto odvětví. Je třeba poznamenat, že zatímco investoři tyto akcie sledují, faktor rizika zůstává rozhodujícím faktorem při jejich úvahách o výkonnosti. Trpělivý investor, který je tolerantní k riziku, může právě tyto akcie považovat za vstupenku k tomu, aby v roce 2024 našel v biotechnologickém průmyslu zlatý důl. Trh koneckonců odměňuje ty, kteří jsou odhodlaní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám