Hlavní obsah
Finance

Peníze a duševní zdraví: 4 kroky, jak převzít kontrolu nad svým finančním životem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Pokud podniknete tyto kroky, které vám usnadní hospodaření s penězi, nemusíte žít život plný finančního stresu.

Článek

Finanční problémy mohou být velkým zdrojem stresu, který může ovlivnit vaše duševní zdraví.

V mnoha případech existují skutečné důvody k obavám. Může být problém udělat vše, co potřebujete, se svými finančními prostředky, pokud nevyděláváte na živobytí, pokud se snažíte sami vychovávat děti nebo pokud jste obětí rozdílů v platech mužů a žen a vyděláváte méně, než je vaše hodnota.

Přestože existují systémové problémy, které přispívají k finančnímu stresu, mnoho lidí může mít své finance pod kontrolou. Dodržováním těchto čtyř kroků můžete správu peněz učinit snadnější, což by mohlo pomoci zmírnit některé úzkosti a zlepšit váš celkový psychický stav.

1. Vytvoření rozpočtu

Pro mnoho lidí je sestavování rozpočtu samo o sobě stresujícím projektem, ale ve skutečnosti je vytvoření plánu výdajů nezbytné k tomu, abyste získali kontrolu nad svými financemi a přestali se tolik starat o peníze.

Pokud nemáte mnohem vyšší příjem, než potřebujete, což není případ většiny lidí, musíte se rozhodnout, kam vaše peníze půjdou. Rozpočet vám umožní promyšleně se rozhodovat, abyste své těžce vydělané peníze použili na věci, na kterých vám nejvíce záleží. Pokud rozpočet neuděláte a budete se rozhodovat za pochodu, může se stát, že vaše výdaje nebudou v souladu s vašimi hodnotami.

Dobrou zprávou je, že existují různé metody sestavování rozpočtu. Pokud opravdu neradi sestavujete podrobný rozpočet, použijte rozpočet 50/30/20. 20 % věnujte úsporám, 50 % fixním výdajům a 30 % diskrečním výdajům. Pokud chcete mít větší kontrolu a nevadí vám trochu více úsilí, dejte každému dolaru úkol, abyste přesně věděli, kam vaše příjmy půjdou.

2. Stanovte si podrobné finanční cíle

Stanovení finančních cílů je dalším nezbytným krokem k převzetí kontroly nad svými financemi. Měli byste mít dlouhodobé cíle, jako je spoření na důchod, i krátkodobější cíle, jako je spoření na nové auto, dovolenou nebo splátku na bydlení.

Své cíle je nejlepší popsat podrobně.

Pokud si stanovíte časový plán, kdy jich chcete dosáhnout, a znáte přesnou částku v dolarech, kterou budete potřebovat, můžete určit, kolik máte měsíčně přispívat, abyste dosáhli každého cíle podle plánu. To vám umožní zapracovat tuto částku do rozpočtu, abyste na ni měli peníze.

3. Automatizujte své spoření a investování

Jakmile si stanovíte rozpočet a finanční cíle, budete vědět, co byste měli dělat se svými penězi. Díky automatizaci můžete svůj plán bez námahy realizovat.

Pokud jste se rozhodli ukládat 500 dolarů měsíčně na penzijní plán, 100 dolarů měsíčně na různé krátkodobé spořicí účty a 100 dolarů měsíčně navíc na kreditní karty, měli byste si nastavit automatické převody peněz na účet 401(k) nebo makléřský účet, spořicí účty a na účty věřitelů.

Po zautomatizování procesu doručování peněz na správná místa už nikdy nebudete muset přemýšlet o tom, kam má konkrétní dolar putovat nebo zda ho můžete utratit.

4. Držte se jednoduchého investičního přístupu

A konečně, investování je důležité pro budování bohatství, protože vám může pomoci získat výnosy, které potřebujete, abyste skutečně využili složeného růstu. Přijít na to, do čeho investovat, však může být stresující.

Pokud rádi zkoumáte různé společnosti a chcete mít největší šanci na velké výnosy, měli byste pravděpodobně nakupovat jednotlivé akcie. Pokud to však není vaše vášeň, můžete investovat i bez finančního stresu a dokonce i bez většího úsilí. Stačí vložit peníze do indexového fondu, jako je fond S&P 500 nebo fond celkového trhu. Tyto fondy vám poskytují širokou expozici vůči trhu a nabízejí štědré průměrné roční výnosy s malým rizikem.

Díky těmto čtyřem krokům by se správa vašich peněz měla stát bezproblémovou. A doufejme, že odstranění břemene stresujícího finančního života může v dohledné budoucnosti zlepšit vaše celkové duševní zdraví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz