Hlavní obsah
Finance

Pfizer má na obzoru další hit, ale to není vše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Výrobce léků se stále dostává na titulní strany novin ze správných důvodů.

Článek

V uplynulém roce společnost Pfizer (PFE) uskutečnila řadu akvizic a v jednu chvíli dokonce oznámila, že hodlá zůstat „velmi aktivní v uzavírání obchodů“. Výrobce léků tento slib právě splnil ve velkém stylu.

13. března společnost Pfizer oznámila plánovanou akvizici společnosti Seagen (SGEN 0,10 %), která se specializuje na léčbu rakoviny, za obrovskou částku 43 miliard dolarů v hotovosti. Tento krok, který by měl být dokončen do konce roku nebo začátkem roku 2024, pravděpodobně zlepší vyhlídky společnosti Pfizer a je jen posledním z řady důležitých a úspěšných strategických rozhodnutí, která vedení společnosti učinilo.

Podívejme se na některé z těchto kroků, včetně toho nejnovějšího, a zjistěme, jak výrobce léků zlepšil své vyhlídky.

Oddělení, které urychlilo růst příjmů

Společnost Pfizer měla dříve jednotku pro výrobu generických léků s názvem Upjohn, kterou se rozhodla v roce 2020 oddělit. Společnost Upjohn se spojila se společností tehdy známou jako Mylan, která byla lídrem na trhu s generickými léky, a nový subjekt se začal nazývat Viatris. Proč to byl pro společnost Pfizer dobrý krok? Ačkoli společnost Upjohn přispěla k rozmanitosti podnikání společnosti, stala se brzdou jejího růstu horních i dolních čísel.

Mnoho produktů, které nabízela, již delší dobu ztrácelo na prodejích. Přidaná rozmanitost již nestála za nižší příjmy z jednotky a je fakt, že větší podnik se hůře řídí. Zbavení se této divize umožnilo menší společnosti Pfizer více se soustředit na lépe fungující biofarmaceutickou jednotku, přijímat rychlejší rozhodnutí a zaznamenat silnější růst tržeb.

Home run na trhu s koronavirem

Společnost Pfizer se také prozíravě rozhodla vstoupit do závodu o vývoj vakcíny proti koronavirům na začátku roku 2020 a navázala spolupráci se společností BioNTech, která již vytvořila potenciálního kandidáta. Pro společnost velikosti Pfizeru to byl krok s nízkým rizikem a vysokým ziskem. Díky tomu, že společnost Pfizer disponovala podstatně větší hotovostí než menší BioNTech a mnoho dalších biotechnologických firem v závodě, mohla výrazně urychlit vývoj svého kandidáta.

A i kdyby tyto snahy nepřinesly úspěch, pro farmaceutického giganta by to byla relativně malá investice. Naštěstí bylo úsilí společnosti Pfizer nesmírně úspěšné. Společnost se stala lídrem na trhu s vakcínami proti koronavirům. Nebyla to však jen náhoda. Společnost Pfizer to dokázala i tím, že vyvinula a uvedla na trh Paxlovid, přední lék proti COVID-19. Výrobce léků v posledních dvou letech díky své práci v této oblasti zaznamenal impozantní tržby.

Celkové tržby společnosti Pfizer v roce 2022 ve výši 100,3 miliardy dolarů byly pro farmaceutickou společnost rekordní, což jí umožnilo pokračovat v akviziční horečce, včetně poslední dohody se společností Seagen.

Co bude dál se společností Pfizer?

Akvizice společnosti Pfizer pomůže rozšířit její onkologickou řadu. Seagen přináší čtyři léky proti rakovině, které mu v loňském roce pomohly dosáhnout celkových příjmů ve výši přibližně 2 miliard USD, což představuje meziroční nárůst o 24,6 %. Společnost Pfizer se však stejně tak zajímá o připravované produkty společnosti Seagen. Generální ředitel Albert Bourla k akvizici uvedl následující: „Nekupujeme zlatá vejce. Kupujeme husu, která snáší zlatá vejce.“

Společnost Pfizer odhaduje, že do roku 2030 bude mít Seagen výnosy očištěné o rizika ve výši více než 10 miliard dolarů, včetně 2 miliard dolarů ze současných projektů. Poté společnost očekává výrazný růst. Začátkem letošního roku společnost Pfizer předpokládala, že do roku 2030 zaznamená příjmy z nekoronavirů ve výši 70 až 84 miliard USD, zatímco loni to bylo jen 43,6 miliardy USD.

Po připojení společnosti Seagen bude výrobce léků do konce desetiletí rychle zvyšovat svůj nejvyšší obrat. Díky několika katalyzátorům, které jsou na cestě, se však investoři mohou u společnosti Pfizer těšit na ještě více. Výrobce léků se chystá v příštích 18 měsících uvést na trh 19 nových produktů. Společnost obvykle uvádí na trh jeden nebo dva nové produkty ročně, takže je to řádově více, než je obvyklé.

Je možné, že společnost Pfizer uskuteční další akvizice, protože bude nadále využívat kapitál, který získala díky své práci v oblasti koronavirů. Nejdůležitější je, že její vedení nadále přijímá zásadní strategická rozhodnutí, která zlepšují vyhlídky společnosti. Vedoucí tým společnosti je jedním z nejdůležitějších faktorů jejího dlouhodobého úspěchu.

Proto by investoři měli od společnosti Pfizer v budoucnu očekávat další důležité kroky, a proto jsou dnes její akcie výhodné k nákupu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz