Hlavní obsah
Finance

Podle historie by Nasdaq měl v roce 2023 prudce vzrůst - co sledovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Index Nasdaq-100 má tendenci se po ztrátě v průběhu roku silně odrazit. Statistika samozřejmě nezaručuje budoucí vývoj – na druhou stranu je třeba dívat se na pravděpodobnost – a umět ji také využít.

Článek

Technologický index Nasdaq-100 se během roku 2022 propadl hluboko do medvědího teritoria a rok zakončil poklesem o 33 %. Uražené technologické investory by nyní nicméně mohlo potěšit, že rok 2023 by měl být pro tento index rokem vzestupu, tedy pokud je historie nějakým vodítkem. Je to proto, že od svého založení v roce 1985 index Nasdaq-100 klesl dva roky po sobě pouze v jednom případě - v období mezi lety 2000 a 2002, jinak známém jako technologická dot-com bublina.

Z historického hlediska se v prvním kladném roce po ztrátě index Nasdaq-100 vrátil o 37 až 64 %, resp. v průměru o 51 % ve čtyřech případech v letech 1991, 2003, 2009 a 2019. Aby bylo jasno, investoři se budou muset v roce 2023 poprat s několika překážkami, ještě předtím než se dočkají dlouhodobých zisků, jako je zvýšená inflace a rostoucí úrokové sazby. Některé z těchto problémů se však již začaly řešit a index Nasdaq-100 v lednu již vzrostl o 4,9 %, což naznačuje skvělý začátek.

Pokud bude mít technologický index skutečně úspěšný rok, jak naznačuje historie, zde je čtveřice akcií, které mohou z takového oživení těžit.

1. Microsoft

Společnost Microsoft (MSFT) je jednou z nejbezpečnějších sázek na Wall Street a sklízí chválu jak od analytiků, tak od drobných investorů. Je to proto, že tato společnost má za sebou více než tři desetiletí úspěchů a od své primární veřejné nabídky akcií (IPO) v roce 1986 drtivě překonala výnosy širšího akciového trhu.

Společnost Microsoft má miliardy zákazníků, kteří používají její starší softwarové produkty, jako je operační systém Windows a sada dokumentů Office 365, ale její podnikání je nyní rozmanitější než kdykoli předtím. Má rychle rostoucí segment cloudových služeb v čele se svou platformou Azure, která se řadí mezi dvě nejlepší v oboru. Díky značce Xbox si také drží vedoucí postavení v oblasti her, které by se mohlo dále rozšířit, pokud akvizice vývojářského studia Activision Blizzard za 69 miliard dolarů projde kontrolou regulačních orgánů.

Celkově by společnost Microsoft mohla ve fiskálním roce 2023 (končícím 30. června) dosáhnout příjmů ve výši 212 miliard dolarů, což představuje 7,1% nárůst oproti fiskálnímu roku 2022. Tato společnost však vždy myslí na budoucnost, takže sledujte její plánovanou kapitálovou koupi společnosti OpenAI, vývojáře ChatGPT, za 10 miliard dolarů.

2. Apple

Společnost Apple (AAPL) vyrábí jedny z nejoblíbenějších spotřebních elektronických zařízení na světě a stejně jako Microsoft je fenomenálním dlouhodobě úspěšným příběhem, který si oblíbil dlouhý seznam investičních gigantů, mezi něž patří i Warren Buffett. Společnost Apple má za sebou další úspěšné uvedení produktů na trh v září, kdy představila svou vlajkovou řadu chytrých telefonů iPhone 14 a příslušenství nové generace, jako jsou hodinky Watch Ultra a bezdrátová sluchátka AirPods. Tyto doplňky k ekosystému iPhonu se samy o sobě staly generátory mnohamiliardových příjmů a nyní se proslýchá, že se Apple ještě letos chystá na další hranici - virtuální/rozšířenou realitu.

Přestože společnost prožila těžký rok 2022, kdy spotřebitelé omezili své výdaje, podařilo se jí za fiskální rok (skončil 24. září) dosáhnout rekordních příjmů ve výši 394 miliard dolarů. Její segment služeb, který zahrnuje předplatné jako Apple Music, Apple News a iCloud, byl opět hvězdou růstu.

Vzhledem k tomu, že akcie společnosti Apple poklesly o 25 % oproti svému historickému maximu, jedná se o vzácnou příležitost koupit největší americkou společnost podle tržní kapitalizace se slevou.

3. Zscaler

Akcie kyberbezpečnostní společnosti Zscaler (ZS) se od svého historického maxima v listopadu 2021 propadly o 70 %, ale její podnikání mělo velkolepý rok 2022. Je to proto, že vedoucí pracovníci firem v průzkumu společnosti PwC označili v loňském roce kybernetické riziko za největší hrozbu pro své příjmy, a proto nadále výrazně investovali do ochrany.

Společnost Zscaler je vývojářem technologie nulové důvěryhodnosti, která je navržena tak, aby chránila sítě tím, že všechny přístupy považuje za nepřátelské. Když se zaměstnanec pokusí vstoupit do sítě společnosti, systém Zero Trust Exchange společnosti Zscaler ověří jeho identitu tím, že jde nad rámec přihlašovacích údajů a analyzuje umístění, zařízení a roli uživatele v organizaci, aby se ujistil, že tam uživatel skutečně má právo být.

Ve fiskálním roce 2022 (skončil 31. července) dosáhla společnost Zscaler příjmů ve výši 1,09 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 62 %. Jednalo přitom se o nejrychlejší tempo růstu od vstupu společnosti na burzu v roce 2018, a to i navzdory slabé ekonomice. Společnost očekává, že ve fiskálním roce 2023 na tento výsledek naváže tržbami přesahujícími 1,52 miliardy dolarů.

Akcie společnosti Zscaler se sice nyní obchodují níže , ale síla jejího podnikání naznačuje, že by mohly být jedny z prvních, které vyletí vzhůru, pokud se Nasdaq-100 zotaví.

4. Nvidia

Společnost Nvidia (NVDA) je jedním z předních světových výrobců pokročilých polovodičů (počítačových čipů). Některé z neuvěřitelných pokroků, kterých bylo dosaženo v oblastech, jako je umělá inteligence (AI), by nebyly možné bez hardwaru, který Nvidia vyvíjí, a proto je často označována za průkopníka těchto technologií.

Herní segment společnosti - kdysi největší zdroj jejích příjmů - se v poslední době potýkal s problémy, protože spotřebitelé utrácejí méně peněz za velké položky, jako jsou počítače. Podnikání společnosti Nvidia v oblasti datových center se však zvedlo a má potenciál v příštích několika letech pohánět celou společnost kupředu, protože další pokroky v oblasti strojového učení a umělé inteligence podporují poptávku po pokročilých čipech. Datové centrum už není místem pro pouhé ukládání informací; stalo se ústředním tréninkovým místem pro modely umělé inteligence a Nvidia je v čele.

Je tu však ještě jedna část podnikání společnosti Nvidia, kterou by investoři měli dlouhodobě sledovat. Je to automobilový segment, kde její platformu Drive přijalo nejméně 35 největších světových výrobců automobilů. Drive je komplexní hardwarové a softwarové řešení pro výrobce automobilů, kteří chtějí do svých vozidel instalovat plně autonomní samořídicí funkce.

Nvidia je kvintesencí společnosti budoucnosti s potenciálem dlouhodobě posílit každé akciové portfolio.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz