Hlavní obsah
Finance

Předpověď: Jak bude vypadat index Dow Jones do roku 2030?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash

Zařazení do indexu Dow Jones Industrial Average by pro tyto úspěšné akcie bylo jen dalším úspěchem.

Článek

Do pravděpodobně nejprestižnějšího indexu Dow Jones Industrial Average je zahrnuto pouze 30 akcií. Ale akcie, které jsou v indexu Dow dnes, nemusí být nutně těmi, které v něm budou i v budoucnu.

Výbor pro indexy společnosti S&P Global může kdykoli nahradit akcie. Jejich hlavním omezením je, že do indexu Dow Jones Industrial Average nelze zahrnout akcie dopravních a veřejných služeb. Pro tyto akcie existují dva jiné indexy Dow Jones. Akcie indexu Dow musí mít také sídlo v USA, kde se generuje více příjmů než v jiných zemích.

Výbor pro index se však obvykle snaží zajistit, aby v indexu Dow bylo zastoupeno široké spektrum průmyslových odvětví. Dává také přednost akciím s velkou tržní kapitalizací, které trvale rostou, jsou vysoce uznávané a investory široce sledované.

Podle mé předpovědi se index Dow Jones Industrial Average v příštích několika letech docela změní. Zde jsou tři akcie, které podle mého názoru budou v indexu Dow do roku 2030.

1. Alphabet

Alphabet (GOOG) (GOOGL) je jedinou akcií s tržní kapitalizací přes 1 bilion dolarů, která není součástí indexu Dow Jones Industrial Average. Nemyslím si však, že samotná velikost nakonec přiměje společnost Alphabet k zařazení do indexu. Spíše se domnívám, že se to podaří díky vzestupu dvou technologií, které mění pravidla hry.

Společnost Alphabet je sice známá především díky své dominanci v oblasti online vyhledávání, ale myslím si, že největší příležitosti má v oblasti umělé inteligence a kvantové výpočetní techniky. Tyto dva technologické pokroky budou mít v příštím desetiletí a v dalších letech velmi převratný význam.

Projekt ChatGPT společnosti OpenAI v posledních měsících zastínil úsilí společnosti Alphabet v oblasti umělé inteligence. Předpokládám však, že se to brzy změní, jakmile Google spustí svého chatbota Barda. Za nejpřehlíženější důvod k nákupu akcií společnosti Alphabet považuji také její iniciativy v oblasti kvantových počítačů.

V současné době jsou v indexu Dow tři společnosti, které jsou lídry v oblasti umělé inteligence: Apple, IBM a Microsoft. Dvě z nich, IBM a Microsoft, se rovněž věnují pokročilým kvantovým výpočtům. Stejně tak několik dalších akcií společnosti Dow - Honeywell a Intel. Předpovídám, že do roku 2030 si umělá inteligence a kvantové výpočty zaslouží větší zastoupení v indexu Dow. Společnost Alphabet bude logickou volbou.

2. Amazon

Průmyslový index Dow Jones již zahrnuje několik akcií spojených s maloobchodem. V současné době však v indexu chybí Amazon (AMZN), největší světový maloobchodní e-shop a čtvrtá největší akcie podle tržní kapitalizace obchodovaná na amerických burzách.

V loňském roce tvořil podíl e-commerce na celkových maloobchodních tržbách v USA 14,6 %. Myslím, že do roku 2030 tento podíl výrazně vzroste. To by mohlo vyvinout tlak na indexový výbor S&P Global, aby přidal Amazon do indexu Dow Jones.

Během příštích sedmi let by se však mohl objevit ještě lepší důvod pro zařazení společnosti Amazon do indexu blue-chip. Většina výdajů na IT zůstává na lokálních pracovištích. To se v nepříliš vzdálené budoucnosti pravděpodobně změní, protože organizace přesunou své aplikace a data do cloudu.

Jistě, Dow již obsahuje několik akcií v mracích. Ale Amazon Web Services je zdaleka největší cloudovou hostingovou platformou. V příštích několika letech se nepochybně ještě zvětší. Mám tušení, že rostoucí význam cloudu spolu s růstem elektronického obchodování katapultuje Amazon do indexu Dow.

3. Vertex Pharmaceuticals

Možná si myslíte, že sektor zdravotnictví je v indexu Dow zastoupen dostatečně. V současné době je v indexu pět akcií z oblasti zdravotnictví. Domnívám se však, že je zde prostor pro jednu další. A můj hlas by patřil společnosti Vertex Pharmaceuticals (VRTX).

Neexistuje spousta zdravotnických akcií s větší tržní kapitalizací než Vertex, které nejsou v indexu Dow? Ano. Myslím si však, že Vertex bude do roku 2030 mnohem větší. Dokonce očekávám, že do té doby se velikost biotechnologického sektoru minimálně zdvojnásobí.

Prodej franšízy společnosti Vertex pro cystickou fibrózu (CF) by měl v nadcházejících letech výrazně vzrůst. Společnost by se mohla brzy rozšířit i mimo oblast CF díky očekávanému schválení přípravku exa-cel pro léčbu srpkovité anémie a beta-talasemie. Doufá, že v blízké budoucnosti získá schválení pro neopioidní lék proti bolesti VX-548.

Do roku 2030 by společnost Vertex mohla mít na trhu léčbu onemocnění ledvin způsobených APOL1. Mohla by mít také funkční lék na cukrovku 1. typu.

Uznávám, že pravděpodobnost, že Vertex bude přidán do indexu Dow, je pravděpodobně menší než u Alphabetu a Amazonu. Pokud však bude indexový výbor chtít přidat další akcie z oblasti zdravotnictví nebo nahradit stávající, Vertex by mohl mít dobrou šanci se do indexu Dow dostat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz