Hlavní obsah
Finance

Překonají akcie Amazonu v roce 2023 výkon širšího trhu v USA?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Zdá se, že akcie internetového fenoménu Amazon jsou po loňském poklesu o 50 % opravdu připraveny na oživení.

Článek

Loňský rok byl jedním z vůbec nejhorších v historii společnosti Amazon (AMZN), protože jeho akcie ztratily polovinu své hodnoty. Čeká ji také nejpomalejší rok růstu tržeb v historii. Společnost propouští 18 000 firemních zaměstnanců a podniká další kroky ke snižování nákladů, například zavírá desítky skladů a ruší nerentabilní začínající podniky, jako je Amazon Care.

Při pohledu do roku 2023 investoři doufají v návrat na vrchol. Ale dočkají se ho? Podívejme se, kam společnost letos směřuje.

Amazon v přechodném období

Rok 2022 byl pro společnost Amazon rokem přechodným a rok 2023 se nejspíš ponese v podobném duchu. Zdá se, že společnost, kterou nyní vede generální ředitel Andy Jassy, si uvědomuje limity svého růstu.

Po celá léta Amazon hrnul peníze do nejrůznějších projektů s cílem získat podíl na trhu a o zisky se starat později. Tato strategie se v některých případech bohatě vyplatila.

Amazon Web Services, jeho jednotka cloudové infrastruktury, se stala strojem na zisky, zatímco další podniky, jako je reklama a tržiště třetích stran, jsou také považovány za vysoce ziskové. Společnost Amazon tyto služby jednotlivě nerozděluje.

Mimo AWS společnost za první tři čtvrtletí roku 2022 prodělala více než 8 miliard dolarů. To ukazuje, jak jí přílišná expanze během pandemie a řada ztrátových podniků, jako je Alexa, která údajně v roce 2022 prodělala 10 miliard dolarů, umazala zisky.

Vzhledem k tomu, že společnost nyní generuje tržby přesahující 500 miliard dolarů ročně, je pro Amazon mnohem obtížnější růst svým historickým tempem 20 % a více a společnost se bude muset zaměřit spíše na ziskovost než na růst tržeb. V rámci snahy o zlepšení ziskovosti má k dispozici řadu pák a výsledky propouštění a dalších snah o snižování nákladů by měly začít přinášet ovoce ještě letos.

Tržní prostředí

Zda Amazon letos překoná trh, závisí nejen na jeho výkonnosti, ale také na výkonnosti celé ekonomiky a akciového trhu. Amazon je cyklický podnik.

Na elektronického obchodu prodává převážně diskrétní produkty v kanálech první strany i třetích stran a AWS je také citlivá na výdaje podniků. Finanční ředitel Brian Olsavsky v nedávném hovoru k výsledkům upozornil na protivětry: „S pokračující makroekonomickou nejistotou jsme zaznamenali nárůst zákazníků AWS, kteří se zaměřují na kontrolu nákladů.“ Společnost Amazon také předpokládala, že ve čtvrtém čtvrtletí vzrostou její tržby pouze o 2-8 %, což je neobvykle pomalý růst, a ukázala, že tyto protivětry pociťuje i ve spotřebitelském byznysu.

Výprodej akcií v loňském roce přišel nejen kvůli špatným výsledkům společnosti, ale také kvůli rostoucím úrokovým sazbám a reakci trhu na očekávanou recesi. Pokud ekonomika skutečně dosáhne tzv. měkkého přistání - což znamená, že Federální rezervní systém může zvýšit sazby, aniž by ekonomika upadla do hluboké recese -, Amazon se jeví jako dobrý kandidát na překonání výkonnosti. Pokud však ekonomika stráví většinu roku ještě větším zpomalením, je možné, že akcie Amazonu budou i nadále klesat, protože jejich výkonnost se pravděpodobně zhorší. Na druhou stranu je možné, že Fed v takovém případě upraví svou agresivní strategii a situace by pro Amazon nemusela dopadnout tak špatně.

Jsou tady ale i dobré zprávy

Bez ohledu na výše uvedené možné důsledky je jedna věc jistá: Po poklesu o 50 % v loňském roce jsou akcie Amazonu podle ukazatelů, jako je poměr ceny k prodejům (P/S), tak levné, jako už několik let. Akcie se nyní obchodují s poměrem P/S jen kolem 2. Výše uvedená opatření na snížení nákladů by měla také zvýšit ziskové marže Amazonu a společnost by měla pokračovat v růstu, a to i v obtížné ekonomické situaci. To jí může pomoci získat pákový efekt, pokud bude kontrolovat náklady.

Známý hodnotový investor Bill Miller, jehož portfolio již 14 let v řadě každoročně překonává index S&P 500, nedávno předpověděl, že volný peněžní tok společnosti Amazon dosáhne 60 miliard USD již za tři roky, protože AWS bude pokračovat v silném růstu. Očekává se také, že společnost omezí kapitálové investice do nové infrastruktury, jako jsou sklady a datová centra.

Z tohoto pohledu se Amazon jeví jako dobrá sázka v dlouhodobém horizontu bez ohledu na to, co se stane v letošním roce. Je obtížné předpovídat výkonnost jakékoli akcie v horizontu jednoho roku, ale díky jejímu diskontovanému ocenění, konkurenčním výhodám v oblastech, jako je AWS, a zadnímu větru z oživení ekonomiky, až k němu dojde, se zdá, že společnost Amazon bude v příštích několika letech pravděpodobně dosahovat lepších výsledků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz