Hlavní obsah
Finance

Proč se akcie oblíbené platformy Airbnb v současnosti obchodují tak levně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Poté, co se akcie Airbnb minulý měsíc propadly o téměř 50 %, se zdá, že medvědi nad nimi pomalu vítězí. Skutečně je ale tomu tak?

Článek

Společnost Airbnb (ABNB) možná nepovažujete za typický příklad atraktivně oceněné.

Koneckonců, lídr v oblasti sdílení domovů je obecně známý jako růstová akcie. Společnost byla založena během velké recese a za pouhých něco málo přes deset let se etablovala jako jeden z nejvlivnějších hráčů v odvětví cestovního ruchu.

Na základě poměru ceny k zisku (P/E) se Airbnb také nezdá být nijak zvlášť levná, obchoduje se s P/E ve výši 38. Zkušení investoři však vědí, že volné peněžní toky často poskytují lepší obrázek o ziskovosti společnosti, protože hotovost je nakonec to, co se počítá.

Airbnb těží z příznivého cyklu konverze hotovosti, protože společnost vybírá peníze od hostů předtím, než je vyplatí hostitelům a zaúčtuje je jako výnosy. V posledních čtyřech čtvrtletích měla společnost volný peněžní tok ve výši 3,3 miliardy dolarů a její podniková hodnota, což je tržní kapitalizace minus hotovost plus dluh, činí pouhých 55 miliard dolarů, což jí dává poměr hodnoty podniku k volnému peněžnímu toku (EV/FCF) pouhých 16,7, což je méně než P/E indexu S&P 500 ve výši 21. Dokonce i když odečtete odměny společnosti ve výši 676 milionů USD, její poměr EV/FCF je pouze 20, takže akcie vypadá jako výhodná koupě vzhledem k jejímu růstovému potenciálu.

Proč jsou tedy akcie Airbnb nyní tak levné? Podívejme se na některé obavy trhu z této akcie.

Rizikové faktory Airbnb

Akcie Airbnb se v loňském roce propadly o téměř 50 %, a to navzdory silnému tempu růstu. Zatímco rostoucí úrokové sazby a změna tržního sentimentu vůči růstovým akciím vysvětlují část výprodeje, zdá se, že investoři se také dívají na vyhlídky společnosti v roce 2023 špatně.

Trh se zřejmě domnívá, že recese pravděpodobně vykolejí oživení v odvětví cestovního ruchu a nabourá růst Airbnb. Airbnb také nebyla jedinou akcií cestovního ruchu, která v loňském roce stáhla své zisky, protože Expedia klesla ještě více než ona a Booking Holdings se propadla o 16 %, čímž mírně překonala index S&P 500.

Analytici očekávají, že tržby Airbnb v roce 2023 vzrostou jen o 12 % a ještě pomalejší růst vidí v zisku na akcii, a to jen o 7 %.

Další hrozbou, které společnost čelí, je zvýšená regulace. Airbnb zůstává kontroverzní po většině světa, protože kritici společnosti vytýkají, že bere bydlení místním obyvatelům, kteří ho potřebují, zatímco zastánci tvrdí, že místním obyvatelům poskytuje možnost přivýdělku a vrací peníze zpět do místní ekonomiky. Očekává se například, že nový zákon v New Yorku, který vyžaduje registraci hostitelů, odstraní až 10 000 nabídek Airbnb. O Airbnb se stále svádí bitva o vztahy s veřejností a společnost ji bude muset vyhrát, aby byla dlouhodobě úspěšná.

Panuje také dojem, že se značka Airbnb a její nabídka hodnoty zhoršily jako celek. Cestovatelé si stěžují na vyšší ceny na platformě a také na příliš vysoké poplatky za úklid.

V neposlední řadě je tu také argument, že Airbnb začíná nasycovat trh sdílení bydlení. Analytici z Wall Street poukazují na zpomalující se růst jeho nabídky jako na protivítr a značka Airbnb je v tuto chvíli také dobře známá po celém světě. Bez výrazného zvýšení nabídky může být pro společnost obtížné přerůst toto odvětví.

Proč jsou akcie Airbnb stále výhodné ke koupi

To vše jsou platné argumenty proti Airbnb. Žádný z nich však není nijak zvlášť nový. Společnost a koncept sdílení bydlení jsou již dlouho hromosvodem kontroverzí v místních komunitách, z nichž mnohé již zavedly omezení krátkodobých pronájmů. Airbnb se přesto i přes to stále rozvíjí.

Stejně tak stížnosti na dodatečné poplatky, jako je například úklid, provázely platformu již dříve. Airbnb nedávno představilo řešení, které hostům dává možnost vidět celkovou cenu předem, místo aby byli po kliknutí zatíženi dalšími poplatky. To by mělo pomoci zmírnit část této kritiky.

Airbnb navíc nehodlá nahradit hotely. V mnoha ohledech je spíše alternativou k hotelům než jejich přímou náhradou. Pokud se ubytováváte sami nebo v páru na jednu nebo dvě noci a chcete být v centru města nebo potřebujete být blízko letiště, pak jsou hotely pravděpodobně lepší volbou. Na druhou stranu je Airbnb vhodnější pro cesty s rodinou nebo skupinou přátel nebo pro ubytování v oblastech či čtvrtích, kde hotely nejsou.

A konečně se zdá, že Airbnb má ve skutečnosti lepší předpoklady k tomu, aby v době recese dosáhlo lepších výsledků než jeho kolegové, protože jeho inventář se může rychle přizpůsobit ekonomickým podmínkám. Společnost například uvedla, že počet nabídek ubytování v jednom pokoji vzrostl ve třetím čtvrtletí o 31 %, protože lidé po celém světě hledali dodatečný příjem, aby se vyrovnali s krizí životních nákladů. Společnost byla ostatně založena během poslední recese a její koncept je lákavý jak jako způsob, jak si přivydělat peníze, tak jako způsob, jak ušetřit při cestování.

Jako narušitel trhu bude Airbnb i nadále čelit kritice, ale žádná z hrozeb se nezdá být natolik významná, aby narušila její dlouhodobý růst. Akcie se při současné ceně jeví jako přeprodané. Jako takové se je vyplatí koupit i přes odpor vůči platformě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz