Hlavní obsah
Finance

Proč se akcie Salesforce propadly?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Proč se investorům nelíbí, že by společnost Salesforce mohla získat společnost Informatica

Článek

Zdroje, které o víkendu hovořily s deníkem Wall Street Journal, tvrdí, že společnost Salesforce vede „pokročilá jednání“ o akvizici společnosti Informatica. Tržní kapitalizace společnosti Informatica se dnes ráno pohybuje těsně pod hranicí 11 miliard dolarů, což by pro společnost Saleforce znamenalo jednu z největších transakcí - i když je také stále hluboko pod cenou téměř 28 miliard dolarů, kterou před třemi lety zaplatila za koupi společnosti Slack Technologies. Společnost Salesforce měla na konci posledního čtvrtletí v hotovosti něco málo přes 14 miliard dolarů, takže by mohla transakci plně financovat, aniž by zředila stávající akcionáře.

Vzhledem ke své neuvěřitelné zálibě v akvizicích (od roku 2006 koupila více než 70 společností) však Salesforce v posledních čtvrtletích přilákala řadu aktivistických investorů, kteří ji vyzývají, aby se místo toho zaměřila na snižování nákladů a zvyšování zisků, a to vše při maximalizaci organického růstu a zvyšování kapitálových výnosů prostřednictvím zpětného odkupu akcií. Právě minulý měsíc společnost Salesforce dokonce rozpustila výbor zaměřený na fúze a akvizice ve snaze tyto aktivistické investory uklidnit.

Co čeká investory společnosti Salesforce dál?

Neexistují samozřejmě žádné záruky, že společnosti Salesforce a Informatica dospějí k formální dohodě. Ale zprávy o této potenciální akvizici znovu vyvolaly obavy z obnovení bojů o zmocnění ze strany aktivistických investorů. Pokud to znamená odvedení pozornosti společnosti Salesforce od zaměření na stávající operace při podpoře další mamutí obchodní integrace, těžko se divit některým unaveným investorům, že dnes v reakci na to prodávají.

Podle agentury Bloomberg by tato transakce „rozšířila možnosti společnosti Salesforce v oblasti integrace a správy dat“. „Společnosti by se mohly dohodnout již během týdne,“ uvedly anonymní zdroje obeznámené s touto záležitostí.

Akcie CRM: Salesforce a potenciální dohoda

Kromě toho, že by potenciální akvizice společnosti Informatica zvýšila příjmy společnosti Salesforce a její schopnosti v oblasti integrace a správy dat, by také eliminovala jednoho z konkurentů společnosti Salesforce. To proto, že velká divize MuleSoft společnosti Salesforce podniká ve stejném oboru jako Informatica.

Důležité je, že spolu s rozvojem umělé inteligence exponenciálně roste i množství dat, která firmy využívají. Díky tomu je přístup ke kvalitním datům důležitější než kdykoli předtím, a to z důvodu většího využívání AI. Koneckonců, závěry vyvozené systémy AI mohou být nepřesné a nepříliš užitečné, pokud jsou založeny na chybných nebo slabých datech. Vzhledem k těmto bodům se společnost Salesforce pravděpodobně domnívá, že nástroje společnosti Informatica pro správu dat budou v dlouhodobém horizontu stále cennější.

Přesto provozní marže společnosti Informatica činila v loňském roce pouze 5,9 %, což je výrazně méně než 17,4 % společnosti Salesforce. Analytik společnosti Bernstein Mark Moerdler vyjádřil podle serveru MarketWatch určité obavy z potenciální transakce:

„Akvizice by [nemusela být] nutně špatná, ale pravděpodobně by znamenala jak odklon od zaměření společnosti na marže, tak pokračující přechod od jádra společnosti v oblasti automatizace prodejních sil.“

Cenový vývoj akcií INFA a CRM

V době psaní tohoto článku akcie CRM ustupují přibližně o 5 % na úroveň kolem 280 USD za akcii. Akcie INFA mezitím klesají o více než 7 % na úroveň 35 USD.

V letošním roce zatím akcie CRM vzrostly přibližně o 9 %, zatímco akcie INFA vzrostly od začátku roku (YTD) o více než 30 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz