Hlavní obsah

Proč se AT&T možná právě stala ještě lepší dividendovou akcií

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Mohlo by se pro akcionáře AT&T blížit zvýšení dividend?

Článek

Výběr akcií, které nabízejí stabilní a opakující se dividendu, v oblasti investic obvykle vyžaduje zaměřit se na podniky, které udržují jednoduché strategie, místo aby se pouštěly do složitých expanzí. Odborníci naznačují, že společnosti vyplácející dividendy a zároveň se pokoušející o rozvoj podnikání se mohou potýkat s vyvažováním obou aspektů, například snahou společnosti Intel o založení slévárny čipů a snahou Walgreens Boots Alliance o expanzi do zdravotnictví.

Tento článek se bude zabývat tím, proč je při investování do dividend důležitá jednoduchost, akciemi společnosti AT&T, jejím nedávným prodejem DirecTV, současnou finanční situací a perspektivními výsledky pro investory v souvislosti s těmito aspekty.

Jen pro příklad: po určitou dobu se zdálo, že společnost AT&T je možná nevhodná pro dividendové investory, protože se agresivně snažila rozšířit svůj záběr na trh digitálního vysílání prostřednictvím akvizice společnosti Time Warner. Když však od této strategie ustoupila, znovu získala silnější pozici jako akcie produkující dividendu.

Nedávno společnost AT&T potvrdila prodej většinového podílu (70 %) ve společnosti DirecTV soukromé investiční společnosti TPG za 7,6 miliardy USD. Tímto rozhodnutím se společnost AT&T zbavila konkurenčního prostředí v oblasti placené televize a mohla se soustředit na své hlavní telekomunikační aktivity. Vzhledem k rozmanitosti možností zábavy, které mají diváci k dispozici, by jednodušší obchodní plán mohl být pro AT&T a její akcionáře přínosem.

Kromě toho může silný příliv hotovosti plynoucí z tohoto prodeje posílit rozvahu společnosti AT&T a umožnit jí splatit dluhy. Ke konci června měla společnost na svých účtech dluh ve výši 130,6 miliardy dolarů. Telekomunikační společnosti mají vzhledem ke svým kapitálově náročným operacím obecně vysoké zadlužení, ale vzhledem k převládajícím vysokým úrokovým sazbám investoři s těmito akciemi často nakládají opatrně. Prodej DirecTV společnosti AT&T by mohl pomoci snížit část jejího finančního rizika tím, že sníží její dluh.

Tato situace vede k otázce – podnítí to společnost AT&T ke zvýšení dividendy? Zatím se zdá, že AT&T je v pohodlné pozici pro zvýšení výplaty a nedávná transakce může přimět vedení společnosti k dalšímu zapojení investorů, protože společnost zefektivňuje své podnikání.

Od rozdělení společnosti WarnerMedia a úpravy dividendy v roce 2022 společnost AT&T nenabídla zvýšení výplaty, které je podle mnohých již zpožděné. Historicky byla společnost AT&T uznávána jako akcie s rostoucí dividendou. Nyní možná čeká na nejvhodnější okamžik, aby vyhlásila zvýšení dividendy a obnovila tak svůj růstový cyklus. Telekomunikační podniky často zvyšují své výplaty, aby dali investorům důvod držet jejich akcie.

V současné době činí výplatní poměr společnosti AT&T 64 % a za poslední rok nashromáždila volný peněžní tok ve výši 21 miliard USD. To je výrazně více než 8,2 miliardy dolarů, které za tu dobu vyplatila ve formě dividend. S takto zajištěnou pozicí by prodej DirecTV mohl společnosti AT&T poskytnout větší prostor pro přidělení zdrojů na rozvíjející se podnikání v oblasti optických vláken a zvýšení dividendy.

V roce 2021 vzrostly akcie AT&T o 27 %, protože důvěra investorů v její budoucnost se vzhledem k nedávným dobrým výsledkům upevňuje. Současně se její výnos snížil na téměř 5,2 %, což je stále podstatně více než průměr indexu S&P 500, který činí 1,3 %. Odborníci předpovídají, že se snižováním úrokových sazeb může do vysoce výnosných akcií AT&T investovat více investorů, z čehož vyplývá, že tato míra výnosu by nemusela přetrvat.

Vzhledem k jejímu přístupu k podnikání, který se vrací k základním principům, a přebytku hotovosti představuje AT&T v současnosti bezpečnější výnosovou investici, kterou lze koupit a ponechat ve svém portfoliu. Navíc nemusí trvat dlouho a společnost oznámí zvýšení výplaty, což z ní činí potenciální akcii pro investory, kteří hledají dobré dividendové výnosy. Životodárnou silou tak zůstávají podniky, které se drží jednoduchosti, zejména pokud je cílem stabilní dividenda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz