Hlavní obsah
Internet a technologie

Ředitel Airbnb říká, že by se zaměstnanci neměli bát umělé inteligence. Má pravdu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Obrázek vytvořený pomocí AI (Midjourneyä

Dvě třetiny pracovních míst v USA jsou vystaveny určitému stupni automatizace umělou inteligencí.

Článek

Generální ředitel Airbnb Brian Chesky si myslí, že software umělé inteligence (AI), jako je populární chatbot ChatGPT, pomůže podnikatelům při zakládání podniků. Chesky minulý měsíc v podcastu „This Week in Startups“ řekl: „Myslím si, že to vytvoří miliony startupů … podnikání bude přínosem.“

Chesky uvedl, že někteří lidé se obávají, že jim umělá inteligence vezme práci, ale dodal: „Obavy máte jen tehdy, pokud se jí nechcete účastnit, protože je to pro vás kreativní nástroj.“

Přestože je optimistický a věří, že umělá inteligence bude pro pracovníky většinou přínosem, výsledky jsou smíšené.

Umělá inteligence může pracovníkům pomoci i uškodit

Chesky uvedl, že je sice snadné vymyslet všechny způsoby, jak by umělá inteligence mohla zrušit pracovní místa, ale je těžší přijít se seznamem nových pracovních míst, protože si zatím nedokážeme představit, co všechno by umělá inteligence mohla dělat. „Když si ale vzpomeneme, že ve všech ostatních obdobích historie technologie vytvářely pracovní místa, která neexistovala. To může udělat také.“

Jeho optimismus není úplně špatný. Nedávná studie Stanfordu a MIT ukázala, že pracovníci, kteří využívají umělou inteligenci ve své práci, zvýšili svou produktivitu v průměru o 14 %. Studie také naznačila, že spokojenost zákazníků a udržení zaměstnanců byly vyšší, pokud byla zapojena AI.

Umělá inteligence by také mohla vytvořit velkou ekonomickou hodnotu. Podle nedávné zprávy společnosti Goldman Sachs by zvýšení produktivity pomocí umělé inteligence mohlo během deseti let vytvořit dodatečný hrubý domácí produkt (HDP) ve výši 7 bilionů dolarů.

To však neznamená, že by všichni měli být ohledně AI optimističtí. Stejná zpráva Goldman Sachs také uvádí, že 300 milionů pracovních míst na plný úvazek je ohroženo plnou automatizací. Jen ve Spojených státech jsou dvě třetiny pracovních míst vystaveny určitému stupni automatizace.

Nedávné články BBC a TheWashington Post navíc uvádějí příklady pracovních míst copywriterů a marketingových pracovníků, která zanikají kvůli chatbotům s umělou inteligencí. Někteří lidé museli úplně změnit povolání, jeden spisovatel se stal venčitelem psů a druhý opravářem klimatizací.

Účinky umělé inteligence však nepociťují jen spisovatelé. Nedávná zpráva outplacementové společnosti Challenger, Gray & Christmas uvádí, že 5 % květnových propouštění bylo způsobeno umělou inteligencí. Všechny ztráty pocházely z technologického průmyslu a autoři zprávy uvedli, že je překvapilo, jak rychle AI k propouštění přispěla.

Je příliš brzy na to, aby se dalo říct, co se stane s umělou inteligencí a pracovními místy.

Stále není jasné, do jaké míry ovlivní umělá inteligence pracovní místa. Již nyní je však zřejmé, že někteří pracovníci se budou muset vlivu umělé inteligence přizpůsobit rychleji než jiní. U pracovníků, kteří mají vlastní vedlejší činnost nebo malý podnik zaměřený na tvorbu kreativního obsahu, může AI ovlivnit vaši práci spíše dříve než později.

Jak Chesky poznamenal v podcastu, umělá inteligence bude pro mnoho lidí „úžasná“ a pro jiné „nesmírně rušivá“.

Pokud by vás umělá inteligence mohla připravit o práci, možná by stálo za to položit si otázku, co byste chtěli dělat, kdyby k tomu jednoho dne došlo, a připravit se na to už teď. To může znamenat prozkoumání nových vedlejších projektů, které zvýší stav vašeho konta. Nebo to může znamenat vymyslet plán, jak získat pasivní příjem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz