Hlavní obsah
Finance

Riskantní sázka společnosti Intel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Akcie INTC se obchodují opravdu ve velkém. Není to ale nakonec jen dopad mánie kolem konkurenční Nvidie?!

Článek

Akcie společnosti Intel (NASDAQ:INTC) od ledna mírně ustoupily, ale při dnešní ceně kolem 45,29 USD za akcii zůstávají na cenových úrovních výrazně nad svým 52týdenním minimem (25,97 USD za akcii).

Není překvapivé, že si akcie výrobce čipů udržely lví podíl na těchto nedávných ziscích. Trh zůstává poněkud optimistický, pokud jde o vyhlídky společnosti Intel v oblasti čipů s umělou inteligencí.

Investoři také s nadějí hledí na snahu společnosti stát se významnou slévárnou čipů (externí výrobce polovodičů pro společnosti vyrábějící čipy „bez továrny“).

Přestože by tyto dva katalyzátory teoreticky mohly být hnacím motorem silného návratu společnosti INTC, je tu jeden problém. Na základě současného ocenění akcií je potenciální obrat oceněn tak, jako by se měl teprve stát.

Pokud v současné době máte nebo brzy budete mít expozici vůči této akcii, zde je důvod, proč je to velký problém.

Akcie INTC: Proč je trh stále nakloněn býkům?

Jak je vidět z pokračující výkonnosti čipů s umělou inteligencí, jako jsou Advanced Micro Devices (NASDAQ:AMD) a Nvidia (NASDAQ:NVDA), „AI mánie“ je stále silná. Přestože tento faktor nemá na Intel tak silný vliv jako na jeho dva klíčové konkurenty, rozhodně mu poskytuje podporu.

To ale není všechno. Podíváme-li se na nedávné titulky týkající se konkrétních společností, zjistíme, že je toho hodně, co přispívá k optimismu ohledně akcií INTC. Například nedávný titulek, který sice souvisí s trendem čipů s umělou inteligencí, ale týká se spíše katalyzátoru v oblasti slévárenství.

Mluvíme o plánech společnosti Microsoft (NASDAQ:MSFT) využít služeb slévárny Intel k výrobě vlastních čipů pro umělou inteligenci a další pokročilé aplikace v hodnotě 15 miliard USD.

Nedávno finanční ředitel společnosti Intel David Zinsner poskytl na konferenci investičního bankovnictví optimistické informace o snahách společnosti v oblasti slévárenství.

V době psaní tohoto článku kolují zprávy, že americká federální vláda plánuje poskytnout společnosti Intel 3,5 miliardy dolarů na vývoj pokročilých polovodičů pro vojenské a zpravodajské aplikace.

Přestože existují dobré důvody k optimistickému pohledu na vyhlídky společnosti Intel, jak jsem zmínil výše, trh je ocenil příliš brzy.

Dříve byly akcie špičkových čipů jako AMD a NVDA „oceněny k dokonalosti“, zatímco akcie INTC se pohybovaly v oblasti hodnotových akcií.

Zatímco AMD má v současné době možná také status „oceněné k dokonalosti“ (protože se obchoduje za 57,8násobek forwardových zisků), NVDA se obchoduje za rozumný násobek forwardových zisků, zatímco Intel má roztažené ocenění.

Jak to? Ano, technicky vzato je Nvidia (na 36násobku forwardových zisků) dražší než Intel (na 32,6násobku forwardových zisků). A nejen to, konsensus analytiků pro příští fiskální rok předpokládá, že INTC vykáže mnohem vyšší úroveň růstu zisku (71,3 %) ve srovnání s NVDA (19,25 %).

Přesto jsme při porovnání pravděpodobnosti, že skutečné výsledky splní očekávání, ochotni vsadit na to, že Nvidia zvítězí. Konkrétně proto, že Nvidia je dominantní značkou v oblasti čipů s umělou inteligencí. Teprve čas ukáže, zda přepracovaná strategie Intelu v oblasti čipů s umělou inteligencí povede k tomu, že společnost získá významnou pozici.

Díky tomu zůstává Nvidia prozatím v lepší pozici, aby využila rostoucí poptávky po čipech s umělou inteligencí. Proto má lepší předpoklady než Intel k tomu, aby i nadále plnila/překonávala prognózy. Není jasné, zda se podnikání společnosti Intel v oblasti slévárenství rozjede včas, aby mohlo být hnací silou výše zmíněného očekávaného oživení zisků.

Verdikt: Počkejte si na lepší vstupní cenu

Jak jsem již dříve poznamenal, vedle pozitivních zpráv o katalyzátoru v oblasti slévárenství se objevily i některé negativní zprávy/vývoj, které zpochybňují, kdy nebo do jaké míry bude mít tento katalyzátor vliv na budoucí výsledky.

Vzhledem k tomu, že akcie oceňují zotavení, jako by to byla jistota, pokud budou následné výsledky, zprávy nebo aktualizace pokynů v rozporu s tímto názorem, může to mít podstatný dopad na výkonnost ceny INTC. Přesně to se stalo po posledním zveřejnění výsledků společnosti Intel koncem ledna, kdy nevýrazné pokyny způsobily dvouciferný pokles akcií.

Nechápejte nás špatně, situace společnosti Intel se výrazně zlepšila a má šanci se dále zlepšovat. Místo nákupu akcií INTC za prémiovou cenu je však raději prozatím prodávejte/vyhýbejte se jim. Počkejte na další dočasné kolo strachu, nejistoty a pochybností, než se do nich opět ponoříte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz