Hlavní obsah
Finance

Šéf Federálního rezervního systému očekává v letošním roce výrazný pokles inflace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Spotřebitelé v Americe by konečně mohli získat tolik potřebnou úlevu.

Článek

Inflace trápí spotřebitele již více než rok. A od poloviny roku 2021 se mnoho lidí snaží držet krok s vyššími životními náklady.

V roce 2021 zákonodárci schválili kolo stimulační pomoci, takže mnoha lidem přišly na bankovní účty šeky na 1400 dolarů právě v době, kdy začaly růst životní náklady. A mezi červencem a prosincem 2021 byli rodiče, kteří měli nárok na zvýšenou daňovou úlevu na děti, zasvěceni do měsíčních splátek, které nepochybně usnadnily vyrovnání se s inflací.

Stimulační pomoc však v roce 2022 v podstatě nepřicházela v úvahu. Je pravda, že některé státy přistoupily k poskytování slev, aby obyvatelům ulehčily. Ale žádná federální stimulační pomoc nebyla k dispozici. Spoustě lidí tak nezbylo nic jiného než sáhnout do svých úspor a zadlužit se na kreditních kartách, aby v loňském roce dokázali držet krok s vyššími náklady.

Přitom v prosinci 2022 činila meziroční míra inflace 6,5 %, což je výrazně více, než je obvyklé. V nedávném článku CNN byl však citován předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell, který uvedl, že v letošním roce očekává „výrazný“ pokles inflace. A to by mohlo pomoci mnoha spotřebitelům, kteří se ocitli v peněžní tísni, postavit se konečně na nohy.

Pokračující série, která musí skončit

Když se v roce 2021 začala úroveň inflace plíživě zvyšovat, mnoho lidí se v té době ještě ani nezotavilo z událostí roku 2020. Mnoho lidí přišlo v roce 2020 v důsledku vypuknutí Covid-19 o práci nebo jim klesly příjmy. A ti, kteří v tomto roce vyčerpali své úspory, protože neměli práci, byli bezpochyby ve vrcholné nevýhodě, jakmile začala prudce stoupat inflace.

Dny nebývale vysoké inflace však možná brzy skončí. Konečným cílem Federálního rezervního systému je, aby se inflace vrátila zpět k hranici 2 %. A centrální banka bude pravděpodobně pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb (i když mírném), dokud tohoto cíle nedosáhne.

Powell si nemyslí, že se tam letos dostaneme. A vzhledem k tomu, že naše poslední hodnota inflace činila 6,5 %, je to logické. Powell si však myslí, že bychom se mohli dostat na 2% inflaci v roce 2024. A jakmile se tak stane, spotřebitelé by měli mít mnohem snazší pokrytí svých výdajů.

Jak se vyrovnat s přetrvávající inflací

Bohužel může ještě nějakou dobu trvat, než životní náklady klesnou na mírnější úroveň. Do té doby je tedy nejlepší udělat vše pro to, abyste snížili náklady a zvýšili svůj příjem.

Pokud jde o první možnost, mohlo by vám pomoci sestavit si rozpočet, abyste mohli lépe sledovat své výdaje. Můžete také provádět měsíční audit svých osobních výdajů. Pokud utrácíte více, než jste očekávali, za jiné než nezbytné výdaje, jako jsou streamovací služby nebo jídlo s sebou, zvažte omezení, dokud se životní náklady dále nesníží.

Pokud jde o zvýšení příjmů, lednová zpráva o zaměstnanosti ukázala, že americká ekonomika je na vzestupu. Je vhodná doba na hledání vedlejší práce, která vám přinese další peníze do kapsy - a usnadní vám placení účtů.

Nadprůměrná inflace by nás mohla provázet ještě nějakou dobu. V jejím světle však můžete podniknout kroky, abyste se vyhnuli nepříznivým důsledkům, jako je například hromada dluhů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz