Hlavní obsah

Sledování rozdělení akcií: Je Microsoft další na řadě?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Rozdělí Microsoft opět své akcie?

Článek

Softwarový gigant Microsoft (MSFT) provedl za posledních několik desetiletí devět rozdělení akcií, takže jedna akcie z první veřejné nabídky akcií společnosti v roce 1987 by se nyní rovnala impozantnímu koši 288 akcií Microsoftu. Poslední rozdělení akcií společnosti Microsoft se však datuje do doby před téměř třemi desetiletími, do února 2003.

Tento značný časový odstup přiměl řadu investorů k očekávání nadcházejícího desátého štěpení, zejména vzhledem k tomu, že společnost Microsoft je členem váženého cenového indexu Dow Jones Industrial Average (^DJI 0,09 %). Panují obavy, že připuštění eskalace ceny akcií by mohlo vyprovokovat správce indexu k nahrazení společnosti Microsoft levnější složkou. To následně vyvolalo diskusi zpochybňující pravdivost těchto obav a případný význam udržení pozice společnosti Microsoft v indexu Dow.

Být součástí indexu Dow je vnímáno jako význačná vizitka. Na americkém trhu jsou tisíce akcií, ale pouze třicet z nich je v daném okamžiku vybráno jako součást „Dow stocks“. Vyřazení z renomovaných indexů, jako je Dow Jones Industrial Average nebo S&P 500, může být ranou pro pověst společnosti a některé investory může dokonce přimět k prodeji akcií z důvodu oslabení důvěry v dlouhodobé vyhlídky akcií.

Dopady zařazení nebo vyřazení z významného indexu však bývají pomíjivé. Navíc je třeba si uvědomit, že členství v indexu nezaručuje ochranu před poklesy a změnami na trhu. Je zajímavé, že Dow obvykle dlouhodobě zaostává za komplexními sledovači trhu, jako je S&P 500 nebo Russell 3000.

Přestože toto členství přidává na prestiži, pravděpodobně nemá příliš podstatnou hodnotu pro podporu podnikání. Přesto by vzdání se pozice v indexu kvůli účetní zvláštnosti mohlo vyvolat nežádoucí pozornost a mohlo by být vnímáno i jako podivné vzhledem k tomu, že Microsoft v současnosti drží pozici druhé největší akcie podle celkové tržní hodnoty.

To podtrhuje skutečnost, že ceny akcií složek indexu Dow stoupají. V důsledku toho je nepravděpodobné, že by výbor S&P Global, který na index dohlíží, v této fázi hmatatelně tlačil na Microsoft, aby se akcie rozdělily. Pro představu, akcie Dow s cenou 420 dolarů nejsou vnímány jako přehnaně vysoké, vzhledem k tomu, že UnitedHealth a Goldman Sachs mají ještě vyšší ceny akcií a Home Depot a Caterpillar jsou v těsném závěsu. Značná cena akcií společnosti Microsoft představuje v současné době pouhých 6,6 % celkové hodnoty indexu Dow. Průměrná a mediánová cena akcií v indexu Dow je přibližně 200 USD za akcii.

Zvýšené ceny akcií v podstatě nejsou přímým pasem z indexu Dow. Indexový výbor má nad svým výběrem 30 předních amerických společností z indexu S&P 500 volnou ruku, což mu umožňuje revidovat zásady indexu a dokonce občas udělovat výjimky z revidovaných pravidel. Pokud by tedy rozhodovací orgány složené ze zástupců společností S&P Global a The Wall Street Journal uznaly za vhodné, mohly by využít své pravomoci a ponechat Microsoft na seznamu.

Budoucí pozice akcií Microsoftu zůstává zajištěna bez ohledu na to, zda se rozhodne zachovat současný počet akcií, což nezpůsobí žádnou újmu samotné společnosti, jejím akciím ani investorům. Finanční důsledky zahájení rozdělení akcií jsou navíc nominální. Burzy si sice účtují vyšší poplatky za navýšení počtu akcií, ty jsou však ročně omezeny na několik set tisíc dolarů. Pro společnost velikosti Microsoftu jsou proto tyto náklady v kontextu jejích finančních výkazů relativně zanedbatelné.

Vzhledem k těmto okolnostem zůstává nejisté, zda Microsoft v příštích letech oznámí rozdělení akcií. Ačkoli by mohlo dojít k překvapivému kroku, je zásadní mít na paměti, že rozdělení akcií postrádá pro investory jakoukoli vnitřní tvorbu hodnoty, a proto je nepravděpodobné, že by jakékoli rozhodnutí o členství společnosti Microsoft v Dow donutilo společnost v této záležitosti rozhodnout.

Je třeba poznamenat, že hlavní kompetence společnosti Microsoft spočívají v softwaru a výpočetní technice, nikoli v udržení určité ceny akcií nebo zajištění členství v indexu Dow Jones. Investoři by proto měli i nadále posuzovat hodnotu akcií společnosti Microsoft ve vztahu k jejím obchodním vyhlídkám a nenechat si svými účetními rozhodnutími diktovat své investice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz