Hlavní obsah

Snížení úrokových sazeb se blíží. Co to znamená pro sektor umělé inteligence?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Efekt Federálního rezervního systému: dopady na nejlepší akcie umělé inteligence

Článek

V posledních letech se vyprávění o akciovém trhu silně zaměřuje na vliv Federálního rezervního systému. Rozhodnutí centrální banky zvýšit sazby v roce 2022 znamenalo nejrychlejší zvýšení za více než jednu generaci, což byl krok, který přispěl k medvědímu trhu v tomto roce. Po období stabilních sazeb se však očekává zásadní změna, přičemž sazba Fed Funds se v současnosti pohybuje mezi 5,25 a 5,5 %.

Náznaky naznačují, že k této změně dojde na nadcházejícím zasedání Federálního rezervního systému v září. Během ekonomického sympozia v Jackson Hole ve Wyomingu tuto změnu signalizoval předseda Fedu Jerome Powell, když prohlásil, že „nastal čas“ snížit úrokové sazby. Vzhledem k poklesu inflace a změkčení trhu práce se předpokládá, že tyto nižší sazby budou mít dopad zejména na akcie společností zabývajících se umělou inteligencí.

Tento posun směrem k nižším úrokovým sazbám obvykle prospívá růstovým akciím, jako jsou akcie v sektoru umělé inteligence. Podle modelu diskontovaných peněžních toků nižší sazby efektivně zhodnocují zisky ve vzdálenější budoucnosti, což vede ke zvýšení ocenění růstových akcií. Cílem tohoto článku je prozkoumat, jak by sazby Fedu mohly ovlivnit tři hlavní akcie AI – Nvidia, Advanced Micro Devices a Microsoft.

Společnost Nvidia stojí v čele generativní revoluce v oblasti umělé inteligence a má významný vliv na trajektorii tohoto odvětví. Cena akcií společnosti Nvidia prokázala svou citlivost na širší ekonomické trendy, když po Powellově projevu v Jackson Hole vzrostla o 4,6 %, což odráželo zvýšená očekávání snížení sazeb. Ačkoli se bezprostřední dopad nižších sazeb na podnikání společnosti Nvidia může zdát zanedbatelný vzhledem k ziskovosti společnosti a jejímu dluhu ve výši přibližně 8,5 miliardy USD, nižší sazby mohou mít nepřímý přínos.

Nižší úrokové sazby mohou stimulovat výdaje, investice a experimenty v oblasti umělé inteligence, což přímo příznivě ovlivní společnost Nvidia jako lídra v oblasti čipů s umělou inteligencí. Se snížením sazeb se půjčování peněz stává dostupnějším pro začínající podniky a investice do společností zabývajících se AI v rané fázi se stávají atraktivnějšími pro investory rizikového kapitálu. V důsledku toho by akcie společnosti Nvidia mohly vzrůst, protože snížení sazeb podpoří zvýšené výdaje na AI.

Podobně se v oblasti AI prosadila i společnost Advanced Micro Devices (AMD), zejména díky uvedení grafického procesoru Mi300 pro datová centra, který výrazně zvýšil příjmy společnosti z datových center. Podobně jako Nvidia může AMD těžit z nižších úrokových sazeb, ale potenciální výhoda spočívá v její akviziční strategii.

Společnost AMD soustavně provádí akvizice, aby posílila svou pozici v oblasti umělé inteligence, a nedávno získala společnost ZT Systems, poskytovatele infrastruktury pro umělou inteligenci, v rámci akvizice za 4,9 miliardy dolarů v hotovosti a akciích. Následně společnost AMD oznámila nákup společnosti Silo AI, nejvýznamnější soukromé laboratoře AI, za 665 milionů dolarů, a to výhradně za hotovost. S klesajícími úrokovými sazbami se půjčky stávají pro AMD schůdnější a dostupnější, což by mohlo usnadnit další akvizice.

Třetí společností, kterou snižování úrokových sazeb pravděpodobně ovlivní, je Microsoft, globální technologický gigant, který na rozdíl od společností Nvidia nebo AMD není primárně výrobcem čipů. Díky sníženým nákladům na půjčky a uvolněné měnové politice však pravděpodobně vzrostou výdaje podnikových zákazníků a koncových spotřebitelů, na nichž je Microsoft do značné míry závislý, za předpokladu, že ekonomika bude pokračovat ve zdravé expanzi.

Současně by nižší úrokové sazby mohly zvýšit ocenění společnosti Microsoft, protože investoři se vracejí od dluhopisů k akciím a vybírají si renomované blue-chip společnosti, jako je Microsoft. Kromě toho by z tohoto snížení sazeb mohlo těžit i úzké spojení společnosti Microsoft s OpenAI. Vzhledem k tomu, že společnost Open AI očekává v letošním roce ztrátu ve výši 5 miliard USD, mohla by si potřebovat půjčit peníze nebo přilákat další finanční prostředky od podniků, jako je Microsoft. Vzhledem ke klesajícím úrokovým sazbám by se tyto možnosti půjček mohly ukázat jako strategičtější.

Celkově lze říci, že s tím, jak Federální rezervní systém signalizuje nadcházející snížení úrokových sazeb, dojde pravděpodobně k posunům na širším trhu a zejména u předních společností v oblasti umělé inteligence, jako jsou Nvidia, AMD a Microsoft. Ty se pravděpodobně projeví různými způsoby, od zvýšení ocenění akcií, přes zvýšení výdajů na technologie AI až po strategické půjčky a akvizice.

Tento posun v měnové politice znovu potvrzuje dynamickou souhru mezi federálními rozhodnutími a jejich dozvuky na jednotlivé společnosti a odvětví. Jako takový podtrhuje dvojí realitu pro podniky: Zatímco společnosti musí pokračovat ve svých růstových strategiích a investicích, musí současně procházet širšími změnami ekonomického klimatu, které jsou významně ovlivňovány organizacemi, jako je Federální rezervní systém.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz