Hlavní obsah
Finance

Snowflake se dívá na obrovskou příležitost v hodnotě přibližně 250 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Investoři by však neměli zapomínat, že v blízké budoucnosti čelí také zpomalení výdajů na cloudové služby.

Článek

Společnost Snowflake (SNOW) se v posledních několika letech ukázala jako příšerná investice - od svého vstupu na burzu v září 2020 klesly akcie tohoto poskytovatele cloudové datové platformy o 42 %.

Díky zdravé poptávce po své cloudové datové platformě, která slouží rychle rostoucím oborům, jako jsou datové sklady, strojové učení, datové inženýrství a kybernetická bezpečnost, však dosahuje úžasného růstu příjmů. Ukazuje se, že celkový oslovitelný trh společnosti se od její první veřejné nabídky ztrojnásobil na neuvěřitelných 248 miliard dolarů.

Mohla by to být příležitost pro investory? Zde je důvod, proč si myslím, že akcie Snowflake mají před sebou obrovský růst.

Snowflake by mohl přinést úžasný dlouhodobý růst

Podle konsensuálního odhadu 39 analytiků, kteří se zabývají společností Snowflake, je medián cílové ceny akcií 180 USD. To ukazuje na 23% skok oproti současné ceně akcií společnosti Snowflake. Nicméně cílová cena na úrovni 500 USD, kterou si stanovila ulice, naznačuje, že by tato cloudová akcie mohla ze současných úrovní vylétnout o 241 %.

Může však společnost Snowflake zapomenout na svou slabou výkonnost z minulosti a dosáhnout tak skvělých zisků? Zpomalující se tempo růstu společnosti naznačuje opak. Společnost očekává ve fiskálním roce 2024 40% růst tržeb na 2,7 miliardy dolarů. Ačkoli to není nic, co by stálo za řeč, stojí za zmínku, že společnost Snowflake v minulém fiskálním roce rostla mnohem rychleji, a to o 70 %.

Generální ředitel Frank Slootman na konferenčním hovoru k výsledkům minulý měsíc upozornil, že společnost Snowflake „ve 4. čtvrtletí zaznamenala určitou zdrženlivost v rezervacích u některých zákaznických segmentů, což odráží nedostatečnou viditelnost v podnikání a upřednostnění opatrného krátkodobého postoje před většími a dlouhodobějšími expanzemi smluv.“

Jedná se o problém celého odvětví, protože růst výdajů na cloudové služby se v poslední době zastavil. Cloudová služba Azure společnosti Microsoft zaznamenala ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 31% růst, což je pokles oproti 35 % v předchozím čtvrtletí. Růst služby Amazon Web Services společnosti Amazon se ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 rovněž snížil na 20 % z 28 % v předchozím čtvrtletí. Protivětry, jako je silná inflace, možná recese a vysoké úrokové sazby, vedly v poslední době k tomu, že zákazníci své výdaje na cloudové služby stáhli.

Bylo by však rozumné soustředit se na širší souvislosti, protože zpomalení bude pravděpodobně dočasné. IDC odhaduje, že trh s veřejnými cloudy by mohl do roku 2026 zaznamenat roční růst o 26 %, což nebude překvapivé, protože podniky zvyšují počet veřejných cloudových úložišť. Mezitím jsou výklenky, které Snowflake obsluhuje, také stavěny na úžasný růst, jak naznačuje jeho obrovský adresovatelný trh.

Podle společnosti Polaris Market Research se například očekává, že trh s datovými sklady jako službou poroste do roku 2030 o 23 % ročně. Na druhé straně oblast platforem pro datovou vědu by mohla do roku 2030 zaznamenat 16% roční růst a díky rozšíření umělé inteligence (AI) a strojového učení generovat roční tržby ve výši téměř 380 miliard dolarů.

Dobré je, že společnost Snowflake patří mezi přední hráče na těchto trzích. Společnost ovládá 29% podíl na trhu datových skladů, což je pohodlný náskok před druhým SAPem, který má 23% podíl. Není divu, že si společnost Snowflake rychle buduje solidní zákaznickou základnu. Na konci posledního čtvrtletí měla společnost 7 828 zákazníků, což představuje 31% nárůst oproti předchozímu roku.

Důležitější však je, že počet zákazníků, kteří za nabídky společnosti Snowflake utratili alespoň 1 milion dolarů, vzrostl v minulém čtvrtletí meziročně mnohem rychleji, a to o 79 %. To vysvětluje, proč má společnost na konci předchozího čtvrtletí solidní příjmy s 3,7 miliardy dolarů v rámci zbývajících závazků k plnění (RPO). To je mnohem více, než kolik činí prognóza příjmů společnosti pro fiskální rok 2024. Rovněž se očekává, že společnost Snowflake si v příštím fiskálním roce udrží solidní dynamiku růstu nejvyššího příjmu.

Měli byste si koupit akcie?

Ačkoli akcie společnosti Snowflake od svého vstupu na burzu nedosáhly dostatečných výsledků, investoři, kteří hledají růstové akcie, by je mohli zvážit vzhledem k tomu, že se dnes obchodují za mnohem nižší cenu než v době vstupu na burzu. Poměr ceny k tržbám společnosti Snowflake je nyní přibližně 23. To je sice drahé, ale mnohem nižší než v roce 2020, kdy se obchodovala za neuvěřitelný 163násobek tržeb.

Bohatá valuace společnosti Snowflake ji však také činí náchylnou k volatilitě, zejména pokud se objeví známky slabosti jejího růstového příběhu. Zpětný ráz však otevře příležitost pro investory s nižší chutí riskovat, aby si tuto cloudovou akcii koupili za relativně nižší ocenění, a vzhledem k tomu, že Wall Street vidí růst a lukrativní růstovou příležitost, možná nebudou chtít takovou šanci propásnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz