Hlavní obsah
Finance

Společnost Eli Lilly má tajnou zbraň…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Společnost Lilly nedávno oznámila novinku, která by mohla vyřešit velký problém.

Článek

Zepbound společnosti Eli Lilly (LLY) ukázal, že má na to, aby se stal trhákem. Lék na hubnutí po schválení regulačními orgány koncem loňského roku přinesl jen za prvních několik týdnů na trhu tržby ve výši 175 milionů dolarů. Lékaři a jejich pacienti se hrnou k lékům na hubnutí známým jako agonisté GLP-1 a poptávka dokonce převýšila nabídku. (Lék společnosti Lilly je ve skutečnosti duálním agonistou receptorů GLP-1/GIP, který působí na dvě dráhy zapojené do trávení namísto jedné. Oba typy léčby pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a chuť k jídlu.)

Podle společnosti Goldman Sachs Research může trh s léky proti obezitě do roku 2030 dosáhnout více než 100 miliard dolarů, což je 16krát více než dnes. Tomuto velkolepému růstovému příběhu by však mohl stát v cestě jeden prvek, a to skutečnost, že zdravotní pojišťovna Medicare nebude tyto léky hradit pouze na hubnutí. Agentura nabídne úhradu pouze v případě, že je lék zároveň schválen a předepsán na zdravotní stav, který hradí.

To je překážka pro mnoho pacientů, kteří si nemohou dovolit ceníkovou cenu 1 059 dolarů za měsíční zásobu přípravku Zepbound. Nedávné zprávy by však mohly některým z těchto pacientů pomoci a rozšířit možnosti příjmů pro společnost Lilly. Zde je tajná zbraň společnosti, která jí může pomoci zvítězit na rychle rostoucím trhu s hubnutím.

Úloha Zepboundu z prostředků Medicare

Tato zbraň souvisí s možným schválením další indikace, která je hrazena z prostředků Medicare, což umožní úhradu přípravku Zepbound. Společnost Lilly nedávno oznámila fantastické výsledky studie léčby obézních pacientů trpících obstrukční spánkovou apnoe (OSA). Tento stav zahrnuje kolaps horních cest dýchacích během spánku, což vede ke snížení přísunu kyslíku a potenciálně ke komplikacím, jako je mrtvice a srdeční selhání. OSA trpí přibližně 80 milionů dospělých Američanů.

Dvě studie fáze 3 tirzepatidu, molekuly obsažené v přípravku Zepbound, ukázaly, že snižuje závažnost OSA až o 63 % v průběhu jednoho roku. To znamená přibližně o 30 případů OSA za hodinu méně. Studie se týkaly pacientů se středně těžkou až těžkou OSA, kteří byli na léčbě přetlakem v dýchacích cestách, i těch, kteří na ní nebyli. Studie splnily primární i klíčové sekundární cílové ukazatele.

Na základě výsledků studie fáze 3 plánuje společnost Lilly do poloviny letošního roku předložit žádost o regulaci americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a dalším mezinárodním regulačním orgánům. Důvodem k optimismu jsou solidní výsledky studie a skutečnost, že úřad FDA již dříve udělil společnosti Lilly označení Fast Track pro tirzepatid u středně těžké až těžké OSA - status, který má urychlit vývoj a posuzování kandidátů na řešení neuspokojených medicínských potřeb.

Obecně trvá regulační přezkum šest až deset měsíců. Pokud tedy vše půjde hladce, společnost Lilly by mohla mít další indikaci pro přípravek Zepbound již na začátku příštího roku.

Obezita a spánková apnoe

Podle článku Roberta Wolka, Abu S. M. Shamsuzzamana a Virenda K. Somerse v časopise AHA Journals je obezita jedním z největších rizikových faktorů spánkové apnoe a trpí jí přibližně 40 % obézních osob. Mnoho pacientů, kteří se snaží zhubnout, může mít nárok na Zepbound také kvůli problémům se spánkovou apnoe, o kterých možná ani nevědí. Společnost Lilly uvádí, že přibližně 85 % případů OSA není diagnostikováno.

Tajnou zbraní společnosti Lilly může být tato nová indikace přípravku Zepbound, která otevírá dveře k úhradě pro mnoho potenciálních pacientů. To by pro ně mohlo změnit pravidla hry a vést k rozšíření možností příjmů pro velkou farmaceutickou společnost.

Společnost Lilly samozřejmě na trhu stále čelí konkurenci, především ze strany společnosti Novo Nordisk, výrobce léku na hubnutí Wegovy. (Tyto společnosti vyrábějí také dva léky na cukrovku, které lékaři předepisují na hubnutí, Mounjaro od Lilly a Ozempic od Novo Nordisk). Za větší problém než konkurenci ze strany společnosti Novo Nordisk nebo jiných výrobců léků však považuji úhradu. Vzhledem k počtu lidí, kteří chtějí mít k těmto přípravkům přístup, je zde prostor pro úspěch více než jednoho hráče.

A pro vás jako investora to znamená, že společnost Lilly představuje skvělou dlouhodobou nákupní příležitost - i po letošním 25% růstu akcií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz