Hlavní obsah
Finance

Společnost Nvidia je po dobře přijatých výsledcích za čtvrté čtvrtletí na koni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Technologie umělé inteligence by mohla přispět k další etapě dlouhodobého růstu

Článek

Akcie společnosti Nvidia (NVDA) letos prudce vzrostly díky lepším než očekávaným výsledkům za čtvrté čtvrtletí. Přesto je polovodičový gigant stále zhruba o 30 % níže než na svém historickém maximu 333 USD z konce roku 2021, což znamená, že investoři mají stále šanci nakoupit akcie v poklesu. Prozkoumejme dva důvody, proč je společnost stále výhodná k nákupu.

Špatné zprávy vypadají, že jsou již zahrnuty v ceně akcií

Stejně jako mnoho jiných technologických společností si i Nvidia v roce 2022 vedla špatně, protože spotřebitelské trendy z doby pandemie odezněly. Zatímco Federální rezervní systém problém ještě umocnil zvýšením sazeb (což může poškodit ocenění růstových akcií), jádrem problému společnosti Nvidia jsou specifické problémy společnosti.

Špičkové grafické karty této společnosti se hojně využívají v herním hardwaru a při těžbě kryptoměn - ve dvou odvětvích, která propadla, protože lidé se vrátili k osobní zábavě a odklonili se od volatilních tříd aktiv. Výsledky společnosti Nvidia za čtvrté čtvrtletí poukazují na rozsah tohoto problému: tržby meziročně klesly o 21 % na 6,05 miliardy dolarů při 46% propadu v herním segmentu.

Dlouhodobá teze společnosti Nvidia však zůstává nedotčena. Odvětví grafických procesorů (GPU) má kvůli své technické složitosti obrovské překážky vstupu na trh a společnost Nvidia se může pochlubit 91% podílem na trhu. Ačkoli se tedy herní průmysl nachází v útlumu, Nvidia je stále v pozici, kdy může těžit z toho, že se podmínky v odvětví zlepší. Její ekonomický náskok jí navíc umožňuje přejít na synergické příležitosti v oblasti umělé inteligence (AI).

Umělá inteligence by mohla podpořit další etapu růstu

Vedení společnosti Nvidia je ohledně umělé inteligence velmi optimistické. Na lednovém hovoru s analytiky označil generální ředitel společnosti Jensen Huang projekt OpenAI ChatGPT za „iPhone moment“ pro technologický průmysl. Rozmach zavádění AI by mohl být pověstným okamžikem iPhonu i pro samotnou společnost Nvidia, protože její špičkové procesorové čipy pohánějí většinu hardwaru, který stojí za ChatGPT a dalšími podobnými platformami AI.

Podle výzkumné skupiny Omdia ovládá Nvidia 80 % trhu s procesory pro umělou inteligenci. Platforma ChatGPT použila k tréninku svého modelu 10 000 grafických procesorů Nvidia. Vzhledem k tomu, že se do závodů ve zbrojení na poli umělé inteligence zapojuje stále více společností, mohlo by to vést k prudkému nárůstu poptávky po produktech společnosti Nvidia.

Huang říká, že jeho společnost přímo spolupracuje s 10 000 začínajícími firmami s umělou inteligencí po celém světě, takže potenciál je obrovský - i když Nvidia zatím neuvedla konkrétní odhady příjmů. Technologie AI může také podpořit růst v oblasti datových center společnosti Nvidia prostřednictvím aplikací, jako je monitorování výkonu serverů a minimalizace výpadků.

Je na koupi Nvidie pozdě?

S poměrem ceny k zisku (P/E) ve výši 51 nejsou akcie Nvidia ve srovnání s průměrem indexu S&P 500 ve výši 21 levné. Přesto se zdá být prémie společnosti oprávněná, vezmeme-li v úvahu její výjimečný ekonomický náskok na trhu GPU a příležitost těžit z potenciálního oživení v oblasti her, těžby kryptoměn a dalších aplikací náročných na GPU.

A co je ještě důležitější, společnost Nvidia může mít obrovský prospěch z růstu a zavádění technologie umělé inteligence, která by v nejoptimističtějších scénářích mohla způsobit revoluci v celé globální ekonomice. Vzhledem k dlouhodobému potenciálu společnosti vypadají akcie stále za rozumnou cenu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz