Hlavní obsah
Internet a technologie

Spotify stále není ziskový, ale to by se mohlo v blízké budoucnosti změnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash.com

Spotify získává mnoho nových posluchačů, zejména mladých lidí na rozvíjejících se trzích.

Článek

Streamovací společnosti přibývá více uživatelů, než očekávalo vedení společnosti nebo Wall Street, přičemž čistý přírůstek za první čtvrtletí činil 26 milionů, což bylo o 15 milionů více, než se předpokládalo. Navíc má velký prostor pro to, aby během několika let zvýšila hodnotu každého posluchače na své platformě. Investoři do společnosti mohou být odměněni, ale musí zůstat trpěliví. Zde jsou tři způsoby, jak je Spotify nastaveno na dlouhodobý úspěch.

1. Prudký nárůst počtu posluchačů

Spotify zaznamenalo v posledním roce prudký nárůst počtu posluchačů podporovaných reklamou, což by se nakonec mělo projevit v počtu placených předplatitelů.

Za poslední rok přibylo 65 milionů posluchačů podporovaných reklamou. Tento silný růst je podpořen sníženým odchodem uživatelů podporovaných reklamou. To je samo o sobě skvělým dlouhodobým signálem, který naznačuje, že mezi bezplatnými posluchači, kteří mají velmi nízké náklady na změnu poskytovatele, existuje preference pro Spotify.

Podle vedení společnosti byl růst počtu posluchačů podporovaných reklamou silný ve všech regionech a demografických skupinách. Zbytek světa má dnes mnohem větší podíl na poslechu podporovaném reklamou než před rokem, 28 % oproti 23 %. Kromě toho vedení společnosti během hovoru k výsledkům za čtvrté čtvrtletí označilo generaci Z za velkou hnací sílu růstu počtu bezplatných posluchačů.

Vrchní část trychtýře rychle roste a již nyní má okamžitý dopad na růst počtu placených odběratelů. V minulém čtvrtletí přibylo společnosti Spotify 5 milionů placených předplatitelů, zatímco její prognóza počítala s pouhými 2 miliony. Vedení společnosti označilo posílení horní části tunelu za důvod lepších výsledků.

Demografická struktura nových bezplatných posluchačů - mladší posluchači na rozvíjejících se trzích - však může vést k delším lhůtám pro konverzi, než jaké společnost Spotify v minulosti zaznamenala. Trpěliví investoři by měli být odměněni, protože společnost tyto uživatele časem konvertuje.

2. Potenciál zvýšení cen

Společnost Spotify má prostor pro zvýšení cen v USA, zejména poté, co její největší konkurenti v loňském roce zvýšili ceny.

Vedení společnosti během hovoru k výsledkům za první čtvrtletí zopakovalo, že neustále aktualizuje ceny na trzích po celém světě. Velkou příležitostí však zůstávají Spojené státy. Vedení uvedlo, že jedná s nahrávacími společnostmi a že se cítí dobře, pokud jde o možnost postupného zvyšování cen.

Je nepravděpodobné, že by Spotify zvýšením ceny přišla o významný počet placených předplatitelů. Díky síťovému efektu, algoritmickým playlistům a možnosti snadno sdílet a objevovat playlisty a hudbu je platforma pro uživatele lepkavá.

S téměř 60 miliony severoamerických předplatitelů by zvýšení ceny o 1 dolar měsíčně mohlo streamovací společnosti výrazně zvýšit příjmy a zisky.

3. Zlepšení marží

V podnikání společnosti Spotify stále zbývá mnoho pákových efektů, které mohou zlepšit její marže.

Dlouhodobý cíl vedení společnosti je hrubá marže mezi 30 a 35 %. V prvním čtvrtletí dosáhla hrubé marže pouhých 25,2 %, takže je před ní ještě dlouhá cesta.

Velkou oblastí, kde může management zvýšit marže, je podnikání podporované reklamou. V prvním čtvrtletí společnost zaznamenala pomalý růst příjmů z reklamy v náročném makroekonomickém prostředí. Přesto je dlouhodobá příležitost převzít rozhlasovou reklamu a získat svůj podíl na stále rostoucím trhu digitální reklamy stále silná.

Zejména zaměření společnosti na využití investic do podcastů poté, co se zavázala omezit výdaje v letošním roce, by se mělo začít vyplácet. Společnost Spotify vykázala v prvním čtvrtletí hrubé marže podporované reklamou ve výši záporných 3 %, což představuje zlepšení oproti roku 2022. Dlouhodobý dopad podcastů s fixními náklady na rostoucí posluchačskou základnu by měl pro společnost znamenat vyšší zisky.

Stačí stisknout tlačítko play

Příležitosti, které se před společností Spotify otevírají, by se měly promítnout do významného růstu zisků společnosti. Jak bude podnik v příštích několika letech směřovat k ziskovosti, investoři by měli být odměněni růstem ceny akcií.

I po nárůstu ceny od dubnového oznámení zisků se akcie stále obchodují za relativně dobrou hodnotu, neboť poměr hodnoty podniku k tržbám činí 2,1. Vzhledem k silnému výhledu růstu tržeb, který časem přinese vyšší provozní marže, by investoři měli tuto cenu rádi zaplatit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz