Hlavní obsah
Finance

Stále můžeme počítat s tím, že Moderna bude mít obrovské příjmy - a to v dlouhodobém horizontu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost Moderna možná na tomto velkém trhu teprve začíná.

Článek

Společnost Moderna (MRNA) dosáhla v posledních letech miliardových příjmů a zisků ze své vakcíny proti koronavirům. Společnost je spolu s konkurenční společností Pfizer vedoucí společností na trhu. Investoři se však obávají o budoucí příjmy, protože v tuto chvíli jsou vakcína proti koronavirům a posilovač jedinými komercializovanými produkty společnosti Moderna.

Dobrou zprávou je, že na obzoru je nový velký trh. Nebude přinášet tolik příjmů najednou. Ale časem by měl být zdrojem opakujících se hitových příjmů. Společnost Moderna je připravena se na tento trh letos vrhnout - a jakmile se tak stane, tržby by měly stoupat. Pojďme se dozvědět více o další velké příležitosti této inovativní biotechnologické společnosti.

V návaznosti na trh s chřipkou

Touto příležitostí je trh s očkovacími látkami po pandemii. Představa je taková, že část populace se rozhodne pro každoroční očkování proti koronavirům - stejně jako pro očkování proti chřipce. Společnost Moderna přirovnává trh s postpandemickými vakcínami proti koronavirům k trhu s vakcínami proti chřipce.

V současné době se každoročně očkuje proti chřipce přibližně polovina obyvatel USA. Společnost Moderna předpověděla, že pokud bude vakcína proti koronavirům následovat cestu vakcíny proti chřipce, celosvětový trh by mohl mít hodnotu 12 až 24 miliard dolarů - v závislosti na ceně vakcíny.

Společnost Moderna nám nedávno poskytla informace o velikosti amerického trhu s vakcínami proti koronavirům v letošním roce a o možnostech růstu.

Zpočátku to bylo méně než míra proočkovanosti proti chřipce, která je rovněž uvedena v grafu. To je však v tuto chvíli logické. Někteří lidé nedávno dokončili primární sérii očkování proti COVID - nebo dostali posilovací vakcínu na konci této sezóny. Přechod na očkování proti koronavirům jednou ročně na podzim bude nějakou dobu trvat. Světlou stránkou této situace je, že z ní vyplývá, že příjmy společnosti Moderna po skončení pandemie by měly růst.

Ano, příjmy společnosti Moderna z vakcín budou v letošním roce výrazně nižší než v předchozích pandemických dnech. Je však důležité si uvědomit, že se mění celý trh. Výrobci vakcín začnou prodávat dávky poskytovatelům zdravotní péče místo přímo vládám, takže tyto společnosti budou čelit nižší poptávce. Plánují však zvýšit ceny vakcín - a to může částečně kompenzovat ztracenou poptávku. Společnost Moderna uvedla, že může zvýšit cenu své vakcíny z přibližně 25 na 130 dolarů.

Nový výchozí bod

Díky tomuto měnícímu se prostředí je velmi obtížné srovnávat letošní prodej vakcín s prodejem v dřívějších obdobích pandemie. Proto je dobré dívat se na letošní rok - a na trh po pandemii - jako na nový výchozí bod. Z tohoto úhlu pohledu existují příležitosti pro budoucí růst a opakující se příjmy.

Nyní se podívejme na krátkodobý potenciál příjmů. Společnost Moderna již v letošním roce předpověděla 5 miliard dolarů z dosud podepsaných vládních zakázek. Představme si však, že máme co do činění pouze se soukromým trhem, který zahrnuje prodej výrobců léků přímo poskytovatelům zdravotní péče nebo lékárnám. V takovém případě, pokud bude Moderna účtovat 100 dolarů za dávku a obsadí třeba jen 30 % amerického trhu, mohla by dosáhnout tržeb ve výši 3 miliard dolarů. A to jen v USA.

Samozřejmě, jak společnost Moderna upozorňuje ve výše uvedeném grafu, její předpokládané výsledky se mohou lišit v závislosti na vývoji viru, na doporučeních regulačních orgánů a na tom, kolik lidí se skutečně rozhodne nechat se očkovat nebo posílit.

Je jasné, že obrovská poptávka, kterou jsme zaznamenali na začátku pandemie, nebude trvat věčně. To byla jedinečná situace. Existuje však důvod k optimismu, pokud jde o pozici společnosti Moderna na tomto novém trhu. Společnost si pravděpodobně udrží vedoucí postavení spolu se společností Pfizer. A pokud bude trh s vakcínami skutečně následovat trh s chřipkou, obě společnosti - a jejich investoři - by z toho mohly těžit.

Z tohoto pohledu čeká společnost Moderna růst. A to z ní dělá solidní dlouhodobou akcii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz