Hlavní obsah

Tato akcie s dividendovým výnosem 7,5 % má silný růstový faktor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost Enbridge má rostoucí platformu pro obnovitelné zdroje energie…

Článek

Po několik desetiletí poháněla fosilní paliva dividendu společnosti Enbridge (ENB). Kanadský provozovatel plynovodů a veřejných služeb vyplácí dividendy již více než 69 let. Výplatu zvyšoval posledních 29 let v řadě, k čemuž přispívaly především rostoucí peněžní toky z provozu infrastruktury pro fosilní paliva.

Ropa a zemní plyn zůstanou životně důležitými zdroji paliva pro vysoce výnosnou dividendu společnosti Enbridge, která v současnosti činí 7,5 %, přinejmenším po několik příštích let. Společnost má však další faktor, který by mohl v příštích desetiletích přinést silný růst: obnovitelné zdroje energie. Zde je bližší pohled na tuto nově vznikající hnací sílu růstu.

Budování smysluplné platformy pro obnovitelné zdroje energie

Společnost Enbridge má významnou platformu pro obnovitelné zdroje energie. V Severní Americe a Evropě provozuje kapacitu 5,3 gigawattů (GW). To je dost na to, aby mohla dodávat čistou energii 5,7 milionu lidí. Provozy společnosti v oblasti obnovitelné energie zahrnují větrné a solární elektrárny na pevnině v USA a Kanadě a několik větrných elektráren na moři v Evropě.

Společnost Enbridge má sice rozsáhlou platformu pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů, ale ve srovnání s ostatními aktivitami je malá. V letošním roce společnost Enbridge získá polovinu zisku z plynovodů pro přepravu kapalných paliv, 25 % z přepravy plynu, 22 % z distribuce plynu a 3 % z obnovitelné energie.

Společnost vybudovala svou platformu obnovitelných zdrojů energie prostřednictvím organických rozvojových projektů a akvizic. Výrazně investovala do financování několika projektů větrných farem na moři v Evropě. Mezi nedávné akvizice mezitím patřila koupě společnosti Tri Global Energy, třetího největšího amerického developera větrné energie na pevnině, a nákup dalších podílů ve dvou evropských větrných parcích na moři.

Platforma se silným růstovým potenciálem

Společnost Enbridge věří, že její severoamerická platforma pro obnovitelné zdroje energie na pevnině a evropská platforma pro větrnou energii na moři mají obrovský růstový potenciál. V obou regionech je v současné době ve výstavbě několik projektů a mnoho dalších potenciálních projektů se připravuje.

V době, kdy společnost Enbridge tuto platformu koncem roku 2022 získala, měla společnost Tri Global rozpracováno 7 GW projektů v oblasti větrné a solární energie. Společnost vyvíjela 3,9 GW projektů pro provozní sponzory, kteří by je po dokončení získali. Společnost Tri Global však měla v pozdní fázi vývoje další 3 GW plně vlastněných projektů, které by společnost Enbridge mohla vlastnit a provozovat.

Kromě toho Enbridge loni koupila 50% podíl, aby se mohla podílet na výstavbě solárního projektu Fox Squirrel v USA. První fáze pozemního solárního zařízení, která je nyní v provozu, má kapacitu 150 megawattů (MW). Projekt má další dvě fáze, které by mohly do konce letošního roku zvýšit jeho kapacitu na 577 MW. Fox Squirrel je rozšířením partnerství společnosti Enbridge se společností EDF Renewables. Tyto společnosti rovněž vyvíjejí několik větrných parků na moři v Evropě.

Enbridge staví elektrárny Fecamp, Calvados a Provence Grand Large na pobřeží Francie. Mezitím společnost se svými partnery zajistila rozvoj projektů Dunkirk, Rampion Extension a Normandie. Pracuje také na čtyřech dalších nezajištěných rozvojových projektech.

Společnost Enbridge vidí potenciál pro rozvoj 6,2 GW severoamerické kapacity na pevnině do konce tohoto desetiletí a 5,9 GW evropských projektů na moři v dlouhodobém horizontu. Společnost se domnívá, že by mohla do projektů rozvoje obnovitelných zdrojů energie investovat až 1,5 miliardy kanadských dolarů (1,1 miliardy Kč) ročně. Tyto projekty pomohou v příštích letech zvýšit její peněžní toky, což jí dá větší sílu ke zvýšení dividendy.

Mezitím má společnost Enbridge finanční flexibilitu, aby mohla pokračovat v akvizicích v této oblasti, jakmile se naskytnou příležitosti. Mohla by kupovat vývojové platformy, kupovat podíly v provozovaných projektech nebo investovat do vývojových projektů zahájených jinými subjekty. Vzhledem k obrovské potřebě kapitálu na budování kapacit obnovitelných zdrojů energie by společnost Enbridge měla mít dostatek příležitostí investovat do tohoto odvětví.

Potenciálně silný motor dlouhodobého růstu

Společnost Enbridge vybudovala rozsáhlou platformu pro obnovitelné zdroje energie. Ačkoli nyní není pro společnost velkým zdrojem příjmů, zdá se, že je připravena stát se v budoucnu významným motorem růstu. Měla by být schopna pohánět růst společnosti v příštích desetiletích a poskytnout společnosti Enbridge palivo pro další zvyšování vysoce výnosné dividendy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz