Hlavní obsah
Finance

Tato dividendová akcie je stále oblíbenější. Víme proč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost NextEra Energy Partners má několik katalyzátorů růstu.

Článek

Společnosti NextEra Energy Partners (NEP) byl v posledních letech vzat vítr z plachet. Akcie této společnosti zabývající se obnovitelnými zdroji energie se od svého vrcholu na počátku roku 2022 propadly o téměř 70 %, což stlačilo její dividendový výnos na úroveň kolem 13 %. Velkým faktorem způsobujícím pokles byly rostoucí úrokové sazby.

Svou pozici v této vysoce výnosné akcii obnovitelných zdrojů energie jsem postupně navyšoval, včetně nedávného nákupu dalších akcií s téměř 70% slevou oproti vrcholové ceně. Zde je důvod, proč si myslím, že by NextEra Energy Partners mohla odtud přinést silné celkové výnosy.

Realizace a plnění plánu

Hlavním problémem, který zatěžuje akcie společnosti NextEra Energy Partners, je dopad vyšších úrokových sazeb na její schopnost růstu. Ty společnosti zdražily půjčování peněz na financování nových investic a refinancování stávajícího financování, včetně plánovaných odkupů konvertibilních portfoliových akcií (CEPF). To společnost donutilo ke dvěma významným změnám strategie:

Stát se čistým výrobcem energie z obnovitelných zdrojů: Společnost NextEra Energy Partners loni v květnu představila plány zaměřit se výhradně na obnovitelné zdroje energie a prodat svá aktiva v oblasti plynovodů. Výnosy hodlá použít na dokončení všech plánovaných odkupů CEPF do roku 2025.

Zpomalit tempo růstu dividend: Společnost NextEra Energy Partners koncem září revidovala svá očekávání ohledně růstu dividend. Snížila svůj cíl růstu z 12-15 % ročně do roku 2026 na 5-8 % ročně s cílem dosáhnout 6 %. Společnost chce svůj plán obnovy podpořit organickým růstem financovaným z vlastních zdrojů, především projekty na obnovu větrných elektráren.

NextEra Energy Partners již dosáhla solidního pokroku ve své revidované strategii. V prosinci společnost dokončila prodej svého podniku STX Midstream společnosti Kinder Morgan za více než 1,8 miliardy dolarů. Kč, které použila na splacení souvisejícího dluhu, přičemž zbývající výnosy byly určeny na financování odkupů CEPF se splatností v červnu 2024 a 2025. Společnost NextEra Energy Partners plánuje v příštím roce prodat své zbývající plynovodní aktivity, aby mohla financovat budoucí odkupy CEPF a nové akvizice v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Mezitím společnost odhaduje, že bude muset do roku 2026 posílit přibližně 1,3 gigawattu (GW) stávajících větrných zařízení, aby pomohla dosáhnout revidované prognózy růstu dividend. Do konce čtvrtého čtvrtletí identifikovala přibližně 985 megawattů projektů. To jí dává solidní přehled o schopnosti plnit svůj plán. Společnost nepotřebuje v letošním roce uskutečnit žádnou akvizici, aby dosáhla 6% růstu dividendy. Za současného stavu nebude muset vydávat vlastní kapitál k financování svého růstu až do roku 2027.

Obrovský dlouhodobý potenciál růstu

Strategie obratu společnosti NextEra Energy Partners by měla pomoci snížit náklady na kapitál, což je důležité pro její budoucí úspěch. Společnost je především nástrojem financování, který přední energetická společnost NextEra Energy využívá k recyklaci kapitálu, aby mohla financovat svůj rozsáhlý projekt rozvoje obnovitelných zdrojů energie. Energetická společnost ve svém konferenčním hovoru za čtvrté čtvrtletí uvedla, že „poptávka po obnovitelných zdrojích energie je silnější než kdykoli předtím“. Z tohoto důvodu mají obě společnosti velmi silné vyhlídky na dlouhodobý růst.

Prognózy očekávají, že poptávka po obnovitelné energii a skladování energie poroste do roku 2030 13% složeným ročním tempem. Odvětví v příštích několika letech vybuduje více kapacit (375-450 GW), než vybudovalo za posledních 30 let (235 GW). To by mělo společnosti NextEra Energy přinést rostoucí možnosti expanze, které by se promítly i do její dceřiné společnosti.

Vzhledem k tomu, že společnost NextEra Energy Partners realizuje svůj plán na odkup zbývajících CEPF, měla by se zbavit části tlaku na svou rozvahu. Stejně tak by případný pokles úrokových sazeb měl snížit její výpůjční náklady. Tyto faktory by měly přispět k růstu ceny jejích akcií a dále snížit náklady na kapitál. Toto zlepšení a celkově silnější finanční pozice by jí měly poskytnout větší flexibilitu při využívání rostoucí příležitosti investovat do obnovitelných zdrojů energie.

Mezitím má společnost dostatečný potenciál organického růstu. Měla by mít další příležitosti s vysokou návratností, pokud jde o obnovu stávajících větrných farem a přidání bateriových úložišť ke starším projektům. Rostoucí poptávka po obnovitelné energii by navíc měla zvýšit ceny elektřiny, což společnosti umožní uzavírat nové smlouvy o nákupu elektřiny s koncovými uživateli za vyšší ceny, protože starší smlouvy vyprší.

Množství katalyzátorů

Společnost NextEra Energy Partners vlastní rozsáhlé portfolio výnosných aktiv v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Ty podporují plány společnosti na růst již tak vysoce výnosné dividendy o přibližně 6 % ročně do roku 2026. Mezitím má společnost dostatek růstových katalyzátorů, které by mohly v dlouhodobém horizontu urychlit růst zisků. Když k tomu připočteme růst díky klesajícím sazbám a realizaci plánu na ozdravení, mohla by NextEra Energy Partners v příštích letech dosáhnout vysokých celkových výnosů. To je důvod, proč jsem do akcií společnosti investoval tím, že jsem po jejich téměř 70% propadu nakupoval akcie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz