Hlavní obsah
Finance

Tato oblíbená dividendová akcie Warrena Buffetta zaujala i Elona Muska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Buffettova Berkshire Hathaway vydělává na výplatě dividend této společnosti každý rok spoustu peněz.

Článek

Není žádným tajemstvím, že Warren Buffett má rád dividendové akcie. Jeho portfolio Berkshire Hathaway (BRK.A) (BRK.B) je jich plné. Existuje však ještě jeden multimiliardář, o kterém není známo, že by byl tak velkým fanouškem dividendových akcií.

Elon Musk je známý mimo jiné svými investicemi do společností Tesla, SpaceX a Twitter. V minulosti také podporoval několik kryptoměn. O dividendových akciích se však příliš nevyjadřoval. Existuje však jedna Buffettova dividendová akcie, která nedávno upoutala Muskovu pozornost.

Číslo, které upoutá pozornost

Buffettův výroční dopis akcionářům Berkshire Hathaway je obvykle analyzován a rozebírán mnoha investory. Je to pochopitelné, protože obvykle obsahuje nadčasovou investiční moudrost.

Mnoho čtenářů Buffettova výročního dopisu sdílí na sociálních sítích části, které je obzvláště zaujaly. Uživatel Twitteru, který si říká „Dividend Hero“, před několika týdny na Twitteru napsal, že Berkshire Hathaway loni obdržela od společnosti Coca-Cola (KO) dividendy ve výši 704 milionů dolarů.

Tento tweet Muska zaujal, téměř jistě kvůli číslu v dolarech, které upoutalo pozornost. Muska to dokonce přimělo k žertovné odpovědi: „Berkshire Hathaway je sjetá kolou.“ Ať už Muskův humor oceníme, nebo ne, měl pravdu v tom smyslu, že Buffett a tým Berkshire mají akcie Coca-Coly opravdu rádi.

Společnost Berkshire v loňském roce vydělala na dividendách jen od společnosti Coca-Cola 704 milionů dolarů. Konglomerát vlastní 400 milionů akcií společnosti. V roce 2022 činila čtvrtletní dividenda společnosti Coca-Cola na akcii 0,44 USD. Vynásobíme-li počet akcií touto dividendou krát čtyři dividendy za rok, dostaneme celkem 704 milionů dolarů.

Proč má Buffett tak rád tuto dividendovou akcii

Coca-Cola je pátým největším podílem v portfoliu společnosti Berkshire Hathaway. Berkshire vlastní těchto 400 milionů akcií od roku 1994. S nákupem akcií začala již před sedmi lety.

V posledních pěti letech společnost Coke nepodávala příliš působivé výkony. Růst ceny jejích akcií nedržel krok s růstem indexu S&P 500. Se započtením dividend Coca-Cola překonala index S&P, ale ne o mnoho.

Proč má Buffett tuto dividendovou akcii stále tak rád? Zaprvé, vezměte v úvahu, že celková pořizovací cena akcií Coca-Coly, které Berkshire koupila, činila přibližně 1,3 miliardy dolarů. Jen na dividendách v letech 2022 až 2023 vydělá Berkshire více než tuto částku. Tyto dividendy budou plynout dál a téměř jistě porostou. Coca-Cola nedávno zvýšila výplatu dividend za letošní rok. Je to dividendový král, který již 61 let po sobě zvyšuje dividendy.

Buffett dokonce ve svém posledním dopise akcionářům zmínil Coca-Colu jako první v části věnované „tajné omáčce“ úspěchu Berkshire. Poznamenal, že „v průběhu času stačí jen několik vítězů, aby dokázali zázraky“. Legendární investor zjevně považuje Colu za jednoho z těchto zázračných vítězů.

Jsou akcie společnosti Coca-Cola nyní dobrou volbou?

Znamená to všechno, že akcie Coca-Coly jsou nyní dobrou volbou? Ne nutně.

Dividenda společnosti Coca-Cola je pro investory do výnosů zajímavá hned z několika důvodů. Dividendový výnos společnosti Coke v současné době dosahuje 3 %. Již jsme se zmínili o hvězdných výsledcích společnosti v oblasti zvyšování dividend. Coca-Cola také dlouhodobě dosahuje konzistentního růstu zisků.

Myslím si však, že růstově orientovaní investoři najdou lepší příležitosti než Coca-Cola. Hlavním důvodem, proč celkové výnosy akcií v posledních letech překonávají výkonnost indexu S&P 500, je ekonomická nejistota, která začala na trh doléhat v loňském roce. Z dlouhodobého hlediska předpokládám, že Coca-Cola bude za indexem S&P 500 zaostávat.

I když má Buffett Coca-Colu rád, možná jste si všimli, že za téměř tři desetiletí nepřidal ani jednu akcii. Buffett tuto dividendovou akcii právě teď nenakupuje a pravděpodobně ani Elon Musk.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz