Hlavní obsah
Finance

Tento ETF je výhodný nákup, pokud věříte v budoucnost umělé inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Obrázek byl vygenerovaný AI (Midjourney)

Umělá inteligence změní ekonomiku. Zde je skvělý způsob, jak se mohou investoři zapojit.

Článek

Umělá inteligence (AI) vyvolala v roce 2023 mezi investory šílenství. Své projekty v oblasti umělé inteligence představila celá řada začínajících firem, přičemž největší pozornost zatím vzbudil online chatbot ChatGPT společnosti OpenAI.

Odhady potenciálního ekonomického dopadu této technologie se různí, i když jsou značné i v nejnižších hodnotách. Výzkumná společnost McKinsey & Company například předpovídá, že umělá inteligence do roku 2030 zvýší globální ekonomický výkon o 13 bilionů dolarů. Naproti tomu společnost Ark Investment Management Cathie Woodové odhaduje toto číslo na neuvěřitelných 200 bilionů dolarů.

Investoři, kteří věří v budoucnost umělé inteligence, by mohli uvažovat o tom, že tento boom zachytí ve svých portfoliích, ale oddělit kvalitní příležitosti od humbuků není snadné. Zde je jeden ze způsobů, jak vlastnit kousek revoluce v oblasti umělé inteligence a zároveň omezit riziko.

Fondy obchodované na burze nabízejí různorodou expozici vůči umělé inteligenci

Burzovně obchodované fondy (ETF) jsou kótované cenné papíry, které může koupit každý investor. Mají mnoho podob; některé jsou navrženy tak, aby sledovaly výkonnost celého burzovního indexu, jako je S&P 500, zatímco jiné nabízejí přímou expozici pouze v jednom odvětví nebo dokonce v jednom sektoru jednoho odvětví.

Multisektorový ETF iShares Robotics and Artificial Intelligence (IRBO) dává investorům příležitost vlastnit akcie 116 různých společností z oblasti robotiky a umělé inteligence, které jsou úhledně zabaleny do jednoho cenného papíru, který mohou nakupovat a prodávat stejně snadno jako jednotlivé akcie.

Fond byl založen v červnu 2018 a v době psaní tohoto článku měl aktiva ve výši 318 milionů dolarů. Každoročně si účtuje poplatek za správu ve výši 0,47 % svých aktiv, který je využíván k úhradě nákladů na zaměstnance, marketing a distribuci. To je levnější sazba než u jiných předních ETF v této kategorii, které si účtují až 0,95 %.

Od svého založení IRBO ETF nedosahuje výnosů indexu S&P 500, částečně kvůli prudkému poklesu technologického sektoru v roce 2022.

V letošním roce se však situace obrátila a umělá inteligence začala přitahovat pozornost investorů. ETF v roce 2023 více než zdvojnásobil zisky, které dosud vygeneroval index S&P 500.

Co budou investoři vlastnit, když si koupí ETF IRBO

Mezi nejdůležitější akcie AI v portfoliu ETF IRBO patří:

  • Meta Platforms (META): Mateřská společnost společností Facebook, Instagram a WhatsApp. Integruje umělou inteligenci do všech svých platforem sociálních médií, aby mohla uživatelům přesněji servírovat obsah.
  • Nvidia (NVDA): Lídr v oblasti polovodičů s umělou inteligencí s 90% podílem na trhu. Její čipy jsou zodpovědné za trénování modelů pro ChatGPT.
  • Advanced Micro Devices (AMD): Jeden z nejbližších konkurentů společnosti Nvidia. Ještě letos se chystá vydat svůj nový čip MI300 pro datová centra, který je určen k trénování velkých jazykových modelů.
  • Microsoft (MSFT): Letos společnost investovala do společností OpenAI (ChatGPT) a Builder.ai a integrovala technologii AI do svého vyhledávače Bing, cloudové platformy Azure a dalších.
  • Alphabet (GOOGL) (GOOG): Mateřská společnost společnosti Google. Vyvíjí nové nástroje umělé inteligence pro svůj vyhledávač a cloudové platformy.

Jen těchto pět akcií tvoří 6,2 % ETF IRBO. Mezi další pozoruhodné podíly patří Snowflake, Spotify Technology, Amazon, Splunk a Adobe. Všechny tyto společnosti tak či onak využívají umělou inteligenci ve svém podnikání.

Revoluce v oblasti umělé inteligence se pravděpodobně v dohledné době nezpomalí. Investoři sice mohou dosáhnout vyššího výnosu vlastnictvím jednotlivých akcií AI, jako je Nvidia, která jen letos vzrostla o 117 %, ale tato strategie vyžaduje schopnost pečlivého výběru vítězů a poražených. ETF IRBO představuje konzervativnější způsob hry s AI, ale jeho rozmanité portfolio výrazně snižuje riziko poklesu.

Vzhledem k pozornosti, která je tomuto odvětví věnována, má ETF IRBO velkou šanci překonávat širší akciový trh i v roce 2023 a později.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz