Hlavní obsah
Finance

Tento miliardář právě prodal akcie Tesly. Měli byste ho následovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Poté, co v loňském roce koupil s relativní slevou akcie výrobce elektromobilů, brzy pozici opustil.

Článek

V prvním čtvrtletí letošního roku jeden z nejvýznamnějších a nejúspěšnějších investorů na světě prodal velké pozice ve společnosti Tesla (TSLA). Rodinná kancelář Geroge Sorose, Soros Fund Management, v regulačním hlášení odhalila, že již nedrží ani jednu akcii nebo derivát tohoto vysoce postaveného výrobce elektromobilů (EV).

Nikdy bychom samozřejmě neměli slepě následovat kroky jiného investora, ať už byly jakkoli úspěšné. Možná však Soros v tomto případě na něco kápl, takže prozkoumejme, zda je čas se na akcie Tesly vykašlat, nebo se do nich ponořit.

Nákupy při poklesu

Na konci roku 2022, jak je uvedeno v nejnovějším dokumentu 13F, který obsahuje informace o držbě akcií institucionálních investičních manažerů, vlastnila společnost Soros Fund Management 132 046 akcií společnosti Tesla. V té době měla tato pozice hodnotu necelých 16,3 milionu dolarů. Společnost rovněž vlastnila 200 000 kupních opcí na akcie Tesla, jejichž celková hodnota činila něco málo přes 24,6 milionu USD.

V dalším výkazu 13F za první kalendářní čtvrtletí letošního roku se ani jedna z těchto položek neobjevila.

Zajímavé je, že v 13F, které předcházelo tomu, v němž byla uvedena Tesla, byl zjištěn výrazně menší podíl 89 647 akcií v akciích výrobce elektromobilů a žádné kupní opce. To platí i pro předchozí zprávu, která uvádí pouze 29 883 akcií. Zdaleka nejvíce nákupů Tesly se tedy uskutečnilo v druhé polovině roku 2022.

V období od července do prosince se cena akcií Tesly propadla o téměř 46 %. To byl mnohem horší výkon než v případě indexu S&P 500, který v podstatě stagnoval. V porovnání s 28% a 38% poklesem ostatních výrobců elektromobilů Rivan a BYD je to také nepříznivé.

Příšerný rok 2022

Téměř 50% pokles akcií Tesly byl souhrou několika negativních faktorů. Automobilový průmysl se v té době nacházel v útlumu kvůli stoupajícím úrokovým sazbám, obavám o ekonomiku a přetrvávajícím problémům v dodavatelském řetězci. Zúžíme-li se na segment elektromobilů, konkurence v klíčových kategoriích a zeměpisných oblastech se nadále zostřovala. Pro lídra na trhu je těžké udržet si podíl, když je konkurenční prostor stále přeplněnější.

Jako by tyto faktory nebyly pro Teslu dostatečně náročné, generální ředitel Elon Musk nakonec splnil svůj slib a koupil Twitter. Mnozí investoři do Tesly měli pocit - do jisté míry oprávněný -, že dává ruce pryč od řízení jejich společnosti v kiksotickém pokusu stát se králem sociálních médií.

S příchodem roku 2023 se začalo blýskat na lepší časy. Údaje zveřejněné počátkem ledna ukázaly, že celkový prodej elektromobilů v USA v roce 2022 meziročně vzrostl o více než 65 % a dosáhl 807 000 kusů, což svědčí o intenzivní poptávce po těchto vozidlech. Tuto myšlenku přibily na síle výsledky společnosti Tesla za čtvrté čtvrtletí, které byly zveřejněny následující měsíc; společnost vykázala solidní čísla růstu a překonala odhady analytiků.

Tesla mezitím ukázala, že je připravena přizpůsobit se zostřující se konkurenci, nemluvě o stále přicházejících ekonomických bouřkových mracích, a to agresivním snížením cen. A na Twitteru si Musk minulý měsíc našel generálního ředitele, který ho nahradil: Zkušená manažerka velkých korporací Linda Yaccarino.

Letošní model

Rok 2023 nebyl pro Teslu úplně radostnou jízdou - například výsledky za první čtvrtletí přinesly několik neuspokojivých čísel - ale budoucnost vypadá lépe než v chmurných měsících minulého roku.

V důsledku toho akcie Tesly v poslední době obecně rostou a už nejsou tak výhodnou koupí, jakou byly v oněch temných dnech. Její poměr ceny k tržbám je velmi kalorický a činí 6,2, poměr ceny k účetní hodnotě se pohybuje nad 10 a forwardové P/E je závratných více než 42. Srovnatelné hodnoty u většiny konkurence - jak u čistě elektrických vozidel, tak u zavedených společností v automobilovém průmyslu - jsou mnohem nižší.

Navzdory nedávným zkouškám, trápením a cestám po Twitteru je společnost stále nositelem standardu v segmentu elektromobilů. Pokud bude poptávka po těchto modelech i nadále silná, Tesla bude jistě i nadále růst a profitovat - koneckonců obraz, který si mnoho lidí vybaví, když slyší iniciály „EV“, je jeden z modelů společnosti. Všechna tato vozidla jsou přitom velmi atraktivní a v automobilovém průmyslu se styl počítá.

Ačkoli si myslím, že mezi méně známými a neobvyklými společnostmi v této oblasti jsou zajímavější elektromobily - například evropský specialista na dobíjecí stanice Allego -, Tesla má stále velkou výhodu. Pro ty, kteří věří v obrovský potenciál a příslib segmentu elektromobilů, je to i nadále akcie, které musí vlastnit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
George Soros

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz