Hlavní obsah
Finance

Tesla stanovila datum prvních dodávek cybertrucku, ale sériovou výrobu ještě chvíli nečekejte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

„Chci zdůraznit, že dosažení sériové výroby s Cybertruckem a následné dosažení pozitivního cash flow Cybertrucku bude představovat obrovskou výzvu,“

Článek

Tesla, gigant v oblasti elektromobilů, zbrzdil nadšení investorů, když její generální ředitel Elon Musk během čtvrtečního hovoru k výsledkům společnosti za třetí čtvrtletí vyjádřil obavy z vlivu náročného prostředí vysokých úrokových sazeb na poptávku po úvěrech na automobily. V důsledku toho se akcie Tesly propadly o 9,30 % – což je jejich historicky nejprudší jednodenní pokles.

Musk dále kázal opatrnost ohledně toho, jak rychle může být posílena výroba jejich revolučního plně elektrického nákladního vozu Cybertruck. Uprostřed této zdánlivě chmurné aktualizace však došlo k přílivu pozitivních zpráv. Elektromobilní gigant (EV) uvedl, že jeho hotovostní rezervy jsou na vzestupu, a výhled předpokládající výrobu zhruba 1,8 milionu vozidel pro letošní rok zůstává nedotčen. Tesla rovněž vyzdvihla rostoucí ziskovost svého rozvíjejícího se energetického sektoru a označila jej za svou divizi s nejvyšší marží.

Navzdory Muskovu zlověstnému varování, že hladká plavba k rozsáhlé výrobě cybertrucku rozhodně nebude bez námahy, společnost prozradila pevné datum premiérové dodávky futuristického pick-upu. Stane se tak 30. listopadu v jejich obrovské továrně Gigafactory ve státě Texas ve Spojených státech.

Jako přirozené se jeví, že do zvýšení výroby zbývá ještě značná doba. Uvádění nových vozidel na trh se obvykle řídí křivkou růstu ve tvaru písmene S, která začíná pomalu, postupně se stupňuje a nakonec se časem exponenciálně rozšíří. Je nevyhnutelné, že cybertruck, jakožto složitější vozidlo, je předurčen strávit delší období v oblasti pomalého růstu.

„Chci zdůraznit, že dosažení sériové výroby s Cybertruckem a následné dosažení pozitivního cash flow Cybertrucku bude představovat obrovskou výzvu,“ upřesnil Musk během hovoru k výsledkům. Na otázku ohledně předběžného časového rámce pro dosažení smysluplného objemu výroby Musk předpověděl, že by to mohlo trvat až 18 měsíců.

Investoři, kteří očekávají okamžitý exponenciální růst, by mohli v příštím roce dojít trpělivosti. Vyhlídky na průlomový produkt by však mohly jejich obavy zmírnit. „Cybertruck je jedním z těch výjimečných produktů, které se objeví jen jednou za dlouhou dobu,“ prohlásil Musk.

Je nepopiratelné, že pick-upy jsou v USA oblíbené u davů. nákladní vozy Ford řady F si drží korunu nejprodávanějšího amerického vozidla již neuvěřitelných 41 let. V důsledku toho se pro americké automobilky staly rozhodujícími středisky zisku díky svým vysokým průměrným prodejním cenám a vynikajícím ziskovým maržím ve srovnání s většinou standardních vozidel.

Vzhledem k tomu se zdá, že potenciální trh pro kybernetický vůz Tesla je obrovský. S odhadovanou hodnotou ročních prodejů přesahující 200 miliard dolarů je celosvětový trh s pickupy trpasličí, neboť současné roční příjmy společnosti Tesla z automobilového průmyslu činí přibližně 82 miliard dolarů.

Jakmile se výroba vozů Cybertruck rozjede naplno, investoři a zainteresované strany budou mít před očima vysoká čísla prodejů. Musk zdůraznil, že poptávka po Cybertrucku je „mimo tabulky“ a že si elektrifikované vozidlo rezervovalo již více než milion osob.

Nicméně výrazný růst se neuskuteční ze dne na den. Investoři se proto musí připravit na potenciálně dlouhé přechodné období, než se jim podaří dosáhnout významných výnosů. Tento vývoj jasně naznačuje, že pro společnost Tesla je cesta k redefinici globálního automobilového trhu plná výzev, ale díky obrovskému potenciálu je budoucnost elektrizující.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz