Hlavní obsah

Toto ETF má vyšší váhu růstových akcií než index S&P 500

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

ETF Vanguard S&P 500 Growth přichází s cenově výhodným poplatkem, který se vyznačuje nákladovým poměrem pouhých 0,1 %

Článek

Investiční strategií, kterou by měl zvážit každý investor, je nákup indexového fondu S&P 500. Jedná se o skvělý způsob, jak dosáhnout diverzifikace portfolia a zároveň vsadit na konzistentní růst americké ekonomiky. Přestože tato strategie přináší značné výhody, mnoho investorů se také rozhoduje pro začlenění jednotlivých akcií a burzovně obchodovaných fondů (ETF), které představují příležitost k lukrativním výnosům. Tímto způsobem mohou dosáhnout různých investičních cílů, například podpořit pasivní zdroje příjmů, vsadit na konkrétní odvětví nebo témata nebo se pokusit překonat výkonnost indexu S&P 500.

Vanguard je firma, která nabízí rozsáhlou škálu více než 85 nízkonákladových ETF pro akcie, cenné papíry s pevným výnosem a směsi. ETF Vanguard S&P 500 Growth (VOOG) se v roce 2024 stal dosud nejvýkonnějším ETF společnosti Vanguard. V letošním roce vykázal působivý růst o 29,2 %, čímž výrazně překonal růst indexu S&P 500 o 21,9 %. Proč se však zdá, že tento konkrétní ETF bude v roce 2025 opět překonávat trh? Co z něj dělá výhodný nákup k dlouhodobému držení?

Sázka na budoucí potenciál

Růstové investování upřednostňuje potenciální budoucí zisky a peněžní toky před současnou výkonností. Růstové ETF, jako je Vanguard S&P 500 Growth s 231 akciemi, v podstatě rozděluje index S&P 500 na polovinu a zaměřuje se na společnosti s nejvyšší mírou růstu bez ohledu na ocenění. Tato strategie je obvykle účinná, pokud společnosti dosahují předpokládaného růstu zisků; může se však minout účinkem, pokud skutečné výsledky zaostávají za očekáváním.

V rámci fondu Vanguard S&P 500 Growth ETF je pozoruhodných 59,7 % váhy přiděleno jeho deseti největším značkám: Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet, Meta Platforms, Amazon, Eli Lilly, Broadcom, Tesla a Netflix. Pro srovnání, fond Vanguard S&P 500 ETF má relativně nižší, 34,3% váhu stejných akcií. Vzhledem k tomu, že mnohé z těchto společností zaznamenaly v roce 2024 tržní výnosy, je pochopitelné, že ETF S&P 500 Growth překonává standardní S&P 500.

Aby však tyto společnosti mohly pokračovat v tak silné výkonnosti na trhu, musí důsledně prokazovat svou schopnost zrychlovat růst svých zisků nad průměr trhu, čímž si ospravedlní své vyšší ocenění.

Demystifikace ocenění růstových akcií

Hodnocení ocenění růstových akcií zahrnuje analýzu násobků budoucích zisků společností na základě odhadů analytiků na příští rok. Při porovnání těchto deseti společností se zdá, že všechny kromě společnosti Alphabet nejsou zdaleka tak levné. Při zkoumání těchto čísel je však nejdůležitější kontext.

Vezměme si jako příklad společnost Meta Platforms. Meta výrazně investuje do iniciativ v oblasti výzkumu a vývoje (R&D), například do nákupu čipů Nvidia s umělou inteligencí a do zkoumání reálií metaversa, mimo jiné do technologického pokroku. Potenciálně se Meta mohla vyhnout takovýmto značným investicím do výzkumu a vývoje, čímž by zvýšila své krátkodobé zisky a akcie by se zdály levnější.

Mezitím Nvidia, další technologický gigant, mohla minimalizovat své tempo inovací, aby nasměrovala zisky do svého hospodářského výsledku. Místo toho se rozhodla investovat do efektivnějšího a úspornějšího čipu pro své zákazníky. Dalším příkladem je společnost Amazon, která je známá tím, že upřednostňuje růst tržeb před růstem zisku tím, že důsledně reinvestuje značnou část svého cash flow do podnikání.

Ačkoli se tyto akcie vyznačují drahým oceněním, mezi ospravedlňující faktory patří investoři, kteří nabízejí vyšší ceny jejich akcií, a vedení společnosti, které se zaměřuje na dlouhodobý růst, a to i na úkor krátkodobých výsledků. Aby se tato strategie dlouhodobě vyplatila, je nezbytné, aby tyto společnosti rozumně alokovaly kapitál do iniciativ, které nabízejí reálnou návratnost investic. Špatně naplánované snahy by mohly přinést rychlý krach.

Vyvážená přitažlivost diverzifikovaného růstového ETF

Odlišujícím faktorem fondu Vanguard S&P 500 Growth ETF od ostatních růstových fondů je zahrnutí tradičních „hodnotových“ akcií, jako jsou Procter & Gamble, Merck, Coca-Cola, PepsiCo a McDonald’s. Tyto akcie se vyznačují vysokým podílem akcií, které mají hodnotu. Ty jsou doplněny rychleji rostoucími subjekty v sektorech, které nejsou zaměřeny na technologie, jako jsou UnitedHealth a Costco Wholesale. Tyto společnosti sice neslibují exponenciální růst inovativních technologických akcií, jako je Nvidia, ale mají spolehlivou historii stabilního růstu zisků v čase.

Například společnost P&G si díky svému obchodnímu modelu s vysokou marží a obratnému rozvoji špičkových značek zaslouží od investorů vyšší násobek v porovnání se svými kolegy. Je třeba poznamenat, že ačkoli 60 % fondu Vanguard S&P 500 Growth ETF tvoří jeho 10 nejvýznamnějších akcií, zbývajících 40 % fondu je dobře rozděleno mezi různá odvětví.

Poměr ceny k zisku (P/E) fondu Vanguard S&P 500 Growth ETF činí 32,9 ve srovnání s poměrem 29,1 fondu Vanguard S&P 500 ETF, což naznačuje srovnatelnou cenu, zejména ve srovnání s ETF zaměřenými na ultra růst. Například fond Vanguard Mega Cap Growth ETF se může pochlubit menším počtem podílů a příliš vysokou koncentrací v několika vybraných třídách aktiv.

Vanguard S&P 500 Growth ETF

ETF Vanguard S&P 500 Growth přichází s cenově výhodným poplatkem, který se vyznačuje nákladovým poměrem pouhých 0,1 %. Tento nízký poměr umožňuje investorům zaměřit se na špičkové růstové akcie, a to bez vysokých poplatkových závazků. Toto zaměření na podniky s vysoce kvalitními schopnostmi růstu zisků vytváří předpoklady pro překonání jiných fondů nebo indexů s méně kvalitními jmény.

Je však třeba mít na paměti, že výkonnost akciového trhu je v krátkodobém horizontu velmi nepředvídatelná. Pokud krátkodobé výsledky zklamou nebo pokud se investoři neočekávaně obrátí do záporu, mohou společnosti s oceněním postaveným na budoucím růstu čelit silnějším výprodejům než společnosti, které jsou v současné době oceňovány na základě svých současných zisků.

Proto je ideálním přístupem k investování do fondu Vanguard S&P 500 Growth ETF dlouhodobá perspektiva a pochopení, že i ty nejúspěšnější společnosti mohou zažít brutální výprodeje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz