Hlavní obsah

Trump Media & Technology Group sází na streamování: Pohled na výzvy a potenciální dopady

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Akcie Trump Media & Technology klesly o více než 60 % oproti svému 52týdennímu maximu

Článek

Společnost Trump Media & Technology Group (DJT), která stojí za platformou sociálních médií Truth Social, nedávno spustila streamovací platformu, aby podstatně rozšířila svůj záběr v mediální oblasti. Ačkoli je společnost primárně situována jako významný hráč v oblasti sociálních médií, jejím cílem je jít dál a stát se ústředním hráčem v celém mediálním průmyslu.

Dne 14. října se společnost Trump Media posunula o krok blíže k této ambici a oznámila úspěšné zahájení provozu své streamovací služby online. Vyzbrojena pestrou škálou obsahu zahrnující zpravodajství, dokumenty, zábavu a další kategorie se její nová služba s názvem Truth+ TV snaží zaujmout rozsáhlejší uživatelskou základnu ve srovnání se samotnou službou Truth Social.

Trump Media tvrdí, že díky použití vlastních serverů, routerů a softwaru je její služba „nezrušitelná pro velké technologické firmy“. Naráží tak na nedávný trend odstraňování sporného obsahu z jiných streamovacích platforem. Tato verzatilní strategie může oslovit úzkou skupinu diváků, kteří mají zájem zejména o konzumaci obsahu nedostupného na jiných platformách.

Trump Media však stojí před zásadní zkouškou, která často odrazuje mnoho známých mediálních společností – aby byl streamovací byznys ziskový. Tento podnik není snadný; tvorba zisku a růst se v této sféře často navzájem vylučují. Netflix stojí jako schůdný případ, ale trvalo roky pokusů, než se konečně podařilo vyvinout fungující model. Stejně tak musí Trump Media podstoupit náročný proces, než se vytvoří udržitelný obchodní model.

V době psaní tohoto článku společnost nezveřejnila žádnou cenu za přístup ke streamovací službě Truth+ TV. K přístupu k obsahu je zapotřebí pouze účet Truth Social. Vzhledem k tomu, že je pravděpodobné, že se to v budoucnu změní a že reklamy budou potenciálně sloužit jako neodmyslitelný zdroj příjmů, zůstává nejasné, jak brzy začne nová služba pozitivně ovlivňovat finanční výsledky společnosti.

V tuto chvíli se Trump Media potýká se značně naléhavým problémem – vysokou mírou vypalování hotovosti. Přestože společnost disponovala ke konci června hotovostí a peněžními ekvivalenty ve výši 344 milionů USD, její příjmy jsou výrazně nízké, což vede ke značnému odlivu hotovosti. Jen v první polovině letošního roku vynaložila společnost Trump Media na provozní činnosti 30,8 milionu dolarů.

Se spuštěním streamovací platformy a předpokládaným následným přidáváním obsahu by se tento problém s vypalováním hotovosti mohl potenciálně prohloubit. To by mohlo vést ke zvýšenému riziku rozředění a nabídky akcií v budoucnu, do značné míry v závislosti na plánech společnosti na růst. Agresivní strategie růstu bez stejně agresivního plánu generování příjmů by mohla vyčerpat hotovost společnosti rychleji, než se očekává, což by z ní učinilo rizikový investiční podnik.

Hodnota akcií společnosti je navíc nakloněna volatilní trajektorii kvůli jejímu spojení s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. Investoři do akcií investovali především proto, aby vyjádřili svou víru v Trumpovu značku a její potenciál narušit konvenční mediální normy.

Pokud však hodnotíme společnost na základě jejích základních údajů, jako jsou finanční a fundamentální ukazatele, nejedná se v současné době o výhodnou investici. Kromě nejisté finanční kondice si na vysoce konkurenčním trhu vyřizuje účty s obřími technologickými společnostmi.

Ačkoli společnost oslovuje značnou část trhu, zejména Trumpovy fanoušky, nevykazuje věrohodnou cestu k ziskovosti. V důsledku toho se vynořuje riziko, že by lidé mohli investovat do akcií Trump Media nikoliv na základě jejich růstových vyhlídek, ale na základě pravděpodobnosti Trumpova vítězství v nadcházejících volbách, což by vystupňovalo volatilitu akcií.

Pokud nedojde k hmatatelnému zlepšení výkonnosti společnosti, většině investorů se doporučuje postupovat opatrně a případně se od akcií vyhnout. Pokrok, stabilita a finanční výsledky společnosti by měly být pro potenciální investory klíčovými faktory při zvažování ziskovosti a udržitelnosti jejich investic. Vývoj příběhu o vstupu společnosti Trump Media and Technology Group na trh streamovacích služeb bude i nadále klíčovým bodem pro úvahy potenciálních investorů i pozorovatelů v oboru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz