Hlavní obsah
Finance

TSM je důležitým hráčem pro mnoho nejvýznamnějších technologických společností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Mohl by Taiwan Semiconductor (TSMC) do roku 2030 dosáhnout tržní kapitalizace 1 bilion dolarů?

Článek

S rychlým technologickým pokrokem se složitá zařízení, jako jsou mobilní telefony a grafické procesory, stala neodmyslitelnou součástí každodenního života. Ústřední roli v těchto zařízeních hrají mikroskopické čipy, které jsou klíčovým opěrným bodem výpočetní výkonnosti. Mezi nesčetnými výrobci čipů zaujímá Taiwan Semiconductor (TSMC) přední místo jako největší smluvní výrobce čipů na světě. TSMC má kolosální tržní kapitalizaci 536 miliard dolarů. Otázkou, která vzbuzuje zvědavost, však je, zda by se do roku 2030 mohla vyšplhat až na 1 bilion dolarů.

Kořeny společnosti Taiwan Semiconductor, jak naznačuje stejnojmenný název, sahají až na Tchaj-wan. V průběhu let společnost vyklíčila několik investic v USA, zejména v Arizoně, kde založila továrnu na výrobu čipů. Přestože se továrna potýkala s řadou problémů, předpokládá se, že v dlouhodobém horizontu posílí výrobu těchto klíčových čipů.

Rychlý vzestup společnosti na výsluní lze zčásti přičíst její nejlepší technologii ve své třídě, která TSMC posouvá o ligu výš než její konkurenty – Samsung a Intel. Navíc klíčoví spojenci, jako jsou Apple, Nvidia a AMD, dávají přednost spojení s neutrálním subjektem, jako je Taiwan Semiconductor, před podporou svých přímých obchodních protivníků.

V oblasti technologií předstihly společnosti Samsung i TSMC v závodě o výrobu společnost Intel. Taiwan Semiconductor aktivně zvyšuje výrobu 3nanometrových (nm) čipů a do roku 2025 předpokládá zavedení 2nm produktů. V odvětví se šušká o tom, že TSMC se v budoucnu pustí do vývoje 1,4nm čipů. Postupné zdokonalování produktů společnosti TSMC jí poskytuje možnost zvýšení příjmů, což v příštím desetiletí podpoří několikanásobný růst poptávky. Zda tento růst bude stačit k překročení hrozící hranice ocenění 1 bilion dolarů, se však teprve uvidí.

Na počátku roku 2022 dosáhla společnost TSMC své nejvyšší tržní hodnoty téměř 730 miliard USD. Bohužel s poklesem poptávky po čipech se akcie společnosti TSMC propadly. To v průběhu roku 2023 házelo klacky pod nohy finančním výsledkům společnosti, ačkoli podle tvrzení vedení se přetlak nabídky čipů blíží ke svému dnu. To otevírá cestu k silnému oživení v roce 2024, podpořenému předpovědí Wall Street o 20% růstu tržeb a zisku na akcii ve výši 6,12 USD za rok.

Úbytek akcií společnosti Taiwan Semiconductor v roce 2022 nelze přičítat pouze klesajícímu obchodu. Přispělo k němu i vypaření příznivého sentimentu investorů vůči akciím. I když se akcie společnosti Taiwan Semiconductor pohybují kolem svého dlouhodobého průměru, z historického hlediska se zdá, že jejich cena je přiměřená. Index S&P 500 se v současné době obchoduje za přibližně 26násobek zisku, což naznačuje, že akcie TSMC se obchodují s 29% tržní slevou.

Vezmeme-li v úvahu předpokládaný konsensus analytiků pro rok 2024 a potenciál společnosti TSMC obchodovat se za 22násobek zisku, odhaduje se, že tržní kapitalizace společnosti se blíží téměř 700 miliardám USD. Pokud se společnosti TSMC podaří v příštích pěti letech – až do roku 2030 – zvyšovat své zisky o 12 % ročně, mohla by hodnota společnosti vyskočit na ohromujících 1,23 bilionu dolarů. Tento předpokládaný růst je přesvědčivým argumentem pro to, aby společnost TSMC dosáhla do roku 2030 ocenění ve výši nejméně 1 bilionu USD.

Navíc tato předpokládaná trajektorie růstu se složenou roční mírou růstu 14,9 % překonává obecné výnosy širšího trhu. Vzhledem k těmto vyhlídkám by se společnost Taiwan Semiconductor mohla v příštích pěti až deseti letech ukázat jako vynikající investice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz