Hlavní obsah
Finance

Ty nejlepší růstové akcie k nákupu pro rok 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Tyto padlé hvězdy jsou připraveny znovu zazářit. Dnes vám představíme náš aktuální výhled pro 2 inovativní společnosti, které nepochybně dobře znáte.

Článek

Pokud jde o akciový trh, někdy lze dosáhnout největších zisků nákupem akcií kvalitních společností poté, co jejich cena prudce klesla. Nedávný medvědí trh byl obzvláště krutý, ale přinesl několik fantastických příležitostí k zisku.

Přečtěte si o dvou růstových akciích, které jsou dnes na trhu ve velmi zajímavé slevě

Amazon.com

Rok 2022 byl pro akcionáře společnosti Amazon.com (AMZN) těžký. Zpomalující se tržby z elektronického obchodování, narušení dodavatelského řetězce, inflační nákladové tlaky a obavy z recese, to vše se podepsalo na výsledcích maloobchodního titána. Cena akcií Amazonu se snížila na polovinu.

V tom spočívá příležitost pro investory, kteří mají nyní možnost získat akcie tohoto elitního podniku za výrazně sníženou cenu.

Makroekonomické problémy, které snížily ziskovost Amazonu, se pravděpodobně ukáží jako dočasné. Dlouhodobé růstové faktory e-commerce by však měly přetrvat i v příštím desetiletí.

Společnost Amazon Web Services (AWS) je navíc předním poskytovatelem infrastrukturních služeb na trhu cloud computingu, jehož velikost se podle společnosti Grand View Research do roku 2030 více než ztrojnásobí na více než 1,5 bilionu dolarů. Společnost Amazon mezitím nadále dominuje na trhu online maloobchodu, který by se měl do roku 2025 přiblížit hodnotě 7,4 bilionu dolarů, zatímco v roce 2022 to bude 5,5 bilionu dolarů, uvádí společnost eMarketer. A co víc, masivní uživatelská základna společnosti Amazon jí umožnila stát se mocnou silou v odvětví digitální reklamy, které podle odhadů do roku 2026 přesáhne 876 miliard dolarů, oproti 602 miliardám v roce 2022.

Díky silné konkurenční pozici ne na jednom, ne na dvou, ale na třech obrovských a rychle rostoucích trzích je pravděpodobně jen otázkou času, kdy se zisky společnosti Amazon vrátí na svou vzestupnou trajektorii. Nákup akcií dnes vám může zajistit pozici, díky níž budete moci profitovat po boku krále elektronického obchodu a cloud computingu.

Rivian Automotive

Stejně jako Amazon, i společnost Rivian Automotive (RIVN) prožila obtížný rok 2022. Výrobce elektromobilů v loňském roce nesplnil svůj výrobní cíl, a to zejména kvůli problémům v dodavatelském řetězci. Vyšší náklady na suroviny se také výrazně podepsaly na finančních výsledcích společnosti Rivian. Tyto faktory přispěly k více než osmdesátiprocentnímu poklesu ceny akcií společnosti Rivian v loňském roce.

Ačkoli graf akcií společnosti Rivian nemusí být hezký, obrovský růstový potenciál tohoto začínajícího výrobce elektromobilů zůstává zachován. Podle článku v deníku The Wall Street Journal se v roce 2022 prodeje elektromobilů v USA meziročně zvýšily o 60 % na 807 180 vozidel. Přesto tyto prodeje elektromobilů stále představují méně než 6 % všech loni prodaných vozidel. Vzhledem k rostoucím obavám ze změny klimatu, zlepšující se technologii baterií a vládám, které zavádějí daňové a jiné pobídky na podporu zavádění elektromobilů, je pravděpodobné, že elektromobily budou v nadcházejících letech tvořit mnohem větší část automobilového trhu.

Společnost Rivian má v úmyslu získat svůj podíl na tomto rychle se rozvíjejícím odvětví. K 7. listopadu měla více než 114 000 předobjednávek na svůj populární pickup R1T a SUV R1S.

Kromě toho má společnost Rivian objednávku na 100 000 užitkových dodávek od společnosti Amazon, které plánuje dodat do roku 2030. Dodávky společnosti Rivian získaly od řidičů doručovatelů nadšené recenze pro své bezpečnostní prvky, technologická vylepšení a snadné používání.

Společnost Amazon do společnosti Rivian rovněž investovala velké prostředky. Přední společnost v oblasti elektronického obchodu vlastní přibližně 17 % akcií společnosti vyrábějící elektromobily, což jí dává eminentní zájem na úspěchu společnosti Rivian.

Přesto se cena akcií společnosti Rivian po prudkém poklesu v uplynulém roce pohybuje blízko historických minim. Trh v současné době oceňuje její podnikání na přibližně 14 miliard dolarů, což není o mnoho více než 13,3 miliardy dolarů v hotovosti a ekvivalentech, které měla společnost Rivian k 30. září. Přestože společnost vyrábějící elektromobily nepochybně použila část těchto prostředků na rozšíření výroby, investoři mohou v současné době koupit její akcie za cenu, která je jen nepatrně vyšší než výše hotovosti na akcii, kterou Rivian naposledy vykázal.

Vzhledem k tomu, že trh snižuje šance společnosti Rivian na úspěch, mohou být investoři, kteří dnes nakoupí, bohatě odměněni, pokud výrobce elektromobilů dokáže překonat nízká očekávání, která se v současnosti odrážejí v ceně jeho akcií. Vzhledem k tomu, že Rivian má obrovský počet nevyřízených objednávek, rozvahu bohatou na hotovost a podporu Amazonu, zdá se, že je to solidní sázka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz