Hlavní obsah

Tyto 3 jednoduché indexové fondy mohou z 500 dolarů měsíčně udělat 1 milion dolarů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Nemusíte investovat do ničeho příliš složitého, abyste si vytvořili bohatství

Článek

Investování do jednotlivých akcií může být pro investory, kteří mají dostatek času, přesný přehled a chuť se aktivně podílet na řízení alokace aktiv, skutečně přínosné. Avšak vzhledem k tomu, že naprostá většina Američanů nemusí splňovat všechny tyto podmínky, není investování do jednotlivých akcií, které by v průběhu času umožnilo nashromáždit značné bohatství, povinnou cestou. Je docela překvapivé, že člověk může být potenciálně svědkem významného finančního růstu jednoduššími způsoby zahrnujícími pravidelné příspěvky do některých nízkonákladových indexových fondů, pokud má vytrvalost nechat investice rozmnožit v průběhu několika desetiletí.

Na trhu není nouze o kvalitní nízkonákladové indexové fondy, kterých jsou stovky. Ty mohou sloužit jako vynikající zdroje v procesu budování bohatství. Kromě toho, že mám portfolio složené z jednotlivých akcií, mám osobně podíly v pěti různých indexových fondech, které zahrnují tři dílčí vlastnictví, jež nastíním v následující diskusi.

Prvním doporučením by byl nízkonákladový indexový fond S&P 500, konkrétně Vanguard S&P 500 ETF, oceněný poplatkem 0,15 %. Index S&P 500, který je považován za ideální odraz amerického akciového trhu, je mezi investory oblíbený. Od roku 1965 vykazuje index S&P 500 průměrný roční výnos 10,2 %. Pouhým sledováním tohoto spolehlivého indexu tento ETF s nákladovým poměrem ve výši pouhých 0,03 % zaručuje, že podstatná část vašich zisků nebude promarněna. Dá se s dostatečnou jistotou předpokládat, že dlouhodobá investice do indexu S&P 500 pravděpodobně přinese uspokojivé výnosy.

V doprovodu předchozího fondu by mohlo být velmi výhodné zařadit do svého portfolia indexový fond s malou kapitalizací. Vynikajícím doplňkem by mohl být například fond Vanguard Russell 2000 ETF, který stojí 0,39 %. Akcie s malou tržní kapitalizací jsou v dlouhodobém horizontu příslibem vyššího růstového potenciálu v porovnání s jejich většími protějšky. Existují příklady trvající desítky let, kdy akcie s malou tržní kapitalizací předstihly akcie s velkou tržní kapitalizací a bez námahy zaznamenaly značný výkon. Například v průběhu roku 2010 překonal index Russell 2000 výkonnost indexu S&P 500 o výrazných 50 procentních bodů. Na rozdíl od indexu S&P 500, který se výrazně opírá o gigantické technologické konglomeráty, není Russell 2000 jedině závislý na výkonnosti konkrétní akcie.

Třetím indexovým fondem, který by investoři měli zvážit, je Vanguard Real Estate ETF (VNQ), který sdružuje své investice do realitních investičních fondů neboli REIT. Nejenže posiluje portfolio indexových fondů, ale slouží také dvojímu významnému účelu. Za prvé, nemovitostní fondy obvykle odrážejí dlouhodobé výnosy srovnatelné s indexem S&P 500, i když vykazují nižší průměrnou volatilitu. Za druhé, REIT jsou známé svými nadprůměrnými dividendami, které z nich dělají významný zdroj příjmů, až investor odejde do důchodu.

Ačkoli je možné pozorovat rozdíly v krátkodobé výkonnosti REITs a akciového trhu, je známo, že REITs dosahují lepších výsledků během chmurných fází akciového trhu, což přispívá k plynulejší dlouhodobé výkonnosti.

Pro představení matematiky, v níž se projevuje potenciální síla těchto indexových fondů, je důležité poznamenat, že ačkoli tyto fondy mohou v průběhu času procházet výkyvy, nejsou vázány na výkonnost žádné konkrétní společnosti. Dlouhodobá trajektorie hodnoty vaší investice se tak přiklání spíše k pozitivním hodnotám.

Předpokládejme, že měsíčně pumpujete 500 dolarů, rovnoměrně rozdělených do tří doporučených indexových fondů. To by vyústilo v roční investici 6000 dolarů. Předpokládejme, že tato investice vynáší s ročním úrokem 10 %; přibližně za 20 let se vyšplhá na přibližně 344 000 USD. Za něco málo přes 30 let překročí milionovou hranici a nakonec po 40 letech skončí investor s portfoliem v hodnotě 2,7 milionu dolarů. Tyto přehledné výpočty jasně ilustrují obrovský potenciál pasivních investic do indexových fondů, pokud je investor nakoupí a bude je držet po neomezeně dlouhou dobu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz