Hlavní obsah
Finance

Tyto dvě farmaceutické akcie jsou spolehlivou volbou na jakémkoli trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Jaký medvědí trh? Tyto 2 vítězné akcie se stále vyplatí koupit

Článek

Akciový trh se nachází v nejisté situaci. Prudký nárůst úrokových sazeb i výnosů dluhopisů od prvního čtvrtletí roku 2022 silně zatěžuje většinu akcií. Hrstka vybraných akcií však byla vůči tomuto klesajícímu trendu imunní. Většina společností se solidními volnými peněžními toky a ekonomicky necitlivými obchodními modely nejenže unikla tomuto rozsáhlému výprodeji, ale v tomto prostředí plném tlaku se jim dokonce daří.

Dva nejlepší příklady jsou výrobci špičkových léků Novartis (NVS) a Vertex Pharmaceuticals (VRTX). Během předchozích 15 měsíců tyto dvě farmaceutické akcie s velkou kapitalizací prudce vzrostly, zatímco širší trhy se propadly do medvědího teritoria.

Zde je důvod, proč jsou tyto dvě vítězné farmaceutické akcie připraveny pokračovat v býčí cestě bez ohledu na to, co se bude dít na širších trzích v roce 2023 a později.

Novartis: inovační společnost

Společnost Novartis dokázala vzdorovat probíhajícímu medvědímu trhu přímo díky svému velkému důrazu na inovace. V souladu s tímto tématem švýcarský výrobce léků nedávno oznámil pozitivní údaje pro lék na rakovinu prsu Kisqali v adjuvantní léčbě. Podle řady analytiků by rozšíření označení v této oblasti mohlo zvýšit maximální prodeje léku až o 2 miliardy dolarů.

Všeobecně se očekává, že nadbytek hitů společnosti Novartis a množství vysoce hodnotných připravovaných produktů v pozdním stádiu vývoje udrží nejvyšší tržby společnosti po zbytek desetiletí na vyšší úrovni - navzdory nepříznivým faktorům způsobeným ztrátou exkluzivity pro lék na anémii Exjade a lék na rakovinu Afinitor.

Kromě tohoto stabilního růstu nejvyššího příjmu vyplácejí akcie společnosti Novartis špičkovou dividendu. Na současné úrovni činí dividendový výnos společnosti 3,81 % ročně. To sice není úplně vysoký výnos (4 % nebo více), ale patří k nejvyšším v rámci velkých společností vyrábějících léky.

Prokázaná schopnost společnosti Novartis překonávat patentové překážky a vyplácet nadprůměrný dividendový výnos by měla v následujících měsících a letech umožnit růst jejích akcií.

Vertex: silné portfolio

V životě není mnoho jistých věcí. Ale mnohamiliardový tok příjmů společnosti Vertex by mohl být jednou z nich. Hlavním důvodem je, že společnost Vertex má prakticky monopol na léčbu vzácného plicního onemocnění známého jako cystická fibróza (CF). CF je progresivní dědičné onemocnění, které postihuje přibližně 40 000 dětí a dospělých ve Spojených státech.

V roce 2022 Vertex utržil 8,93 miliardy dolarů, což je o 18 % více než v předchozím roce. Společnost zaúčtovala neuvěřitelných 86 % tržeb z jedné trojkombinační terapie CF známé jako Trikafta/Kaftrio. V letošním roce analytici Wall Street očekávají, že tento objem tržeb vzroste na úctyhodných 9,6 miliardy dolarů.

Ačkoli se CF ve farmaceutickém průmyslu již dlouho intenzivně zkoumá, Vertex je jedinou společností, které se podařilo uvést na trh léčbu skutečně modifikující onemocnění. Wall Street zase neočekává, že by se tato situace měla v dohledné době změnit.

Společnost Vertex plánuje do budoucna využít úspěchu v oblasti CF k vybudování několika dalších franšíz v oblastech vzácných krevních chorob, diabetu 1. typu, nervových bolestí, onemocnění ledvin zprostředkovaných APOL1 a dalších.

Ačkoli není zaručeno, že Vertex zopakuje svůj úspěch v oblasti CF i v těchto dalších oblastech onemocnění, je prostou pravdou, že si společnost může dovolit pokračovat v těchto vysoce rizikových indikacích díky svému dominantnímu postavení v oblasti CF.

Podtrženo a sečteno: Díky širokému ekonomickému zázemí jsou akcie Vertexu vhodnou koupí na jakémkoli typu trhu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz