Hlavní obsah
Finance

Umělá inteligence není jen pro technologické akcie. Coca-Cola se spojila s OpenAI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Coca-Cola má s umělou inteligencí velké plány.

Článek

Umělá inteligence (AI) přitahuje pozornost investorů od loňského listopadu, kdy byla spuštěna služba ChatGPT. Přestože důsledky nové generativní technologie AI jsou dalekosáhlé, většina pozornosti se soustředila na technologické společnosti, jako jsou Microsoft, Alphabet a Nvidia, které podporují OpenAI.

Mimo technologický sektor však ostatní společnosti neztrácejí čas a využívají nové technologie ve svůj prospěch. Jedním z těchto nečekaných uživatelů umělé inteligence je Coca-Cola (KO), největší světová nápojová společnost.

Coke spolupracuje s OpenAI

Coca-Cola se stala první společností, která využila inovativní partnerství. Společnost OpenAI, která stojí za projektem ChatGPT, a poradenská firma Bain & Co. vyzývají podniky, aby využívaly ChatGPT a DALL-E. Gigant v oblasti nealkoholických nápojů je první společností, která se k tomuto kroku odhodlala a chce posílit své marketingové schopnosti a zlepšit své obchodní operace.

Společnosti oznámily toto partnerství již v únoru a v březnu představila společnost Coke první produkt tohoto spojení, platformu nazvanou „Create Real Magic“.

Soutěž Create Real Magic probíhala od 20. do 31. března a umožňovala komukoli vytvořit originální umělecké dílo s využitím duševního vlastnictví společnosti Coca-Cola, včetně nejen loga značky a ochranné známky lahve s obrysy, ale také obrázků, jako je Santa Claus a lední medvěd Coca-Cola.

Umělecké dílo je generováno pomocí GPT-4 a DALL-E, generativní technologie umělé inteligence, která dokáže vytvářet obrázky z textových podnětů.

Z této kampaně společnost plánuje vybrat 30 tvůrců, kteří navštíví ústředí společnosti Coke v Atlantě a zúčastní se třídenního workshopu s globálními designérskými a kreativními týmy společnosti Coke. Vítězové by mohli svá díla vystavit na billboardu na Times Square a na londýnském Piccadilly Circus.

Vedení také vidí příležitost k využití umělé inteligence při tvorbě obsahu, zvýšení rychlosti a přidání personalizace obsahu a zpráv.

Společnost Coca-Cola očekává, že kromě marketingu bude umělou inteligenci využívat v celé řadě aplikací, včetně zákaznického servisu, objednávek a interních pracovních postupů.

Co to znamená pro společnost Coca-Cola

Jelikož se jedná o jednu z nejcennějších a nejuznávanějších značek na světě, využití síly nástrojů, jako je DALL-E, by mohlo zvýšit angažovanost zákazníků, ale existují i další možnosti využití.

Umělá inteligence by mohla společnosti pomoci s novými recepturami a nápoji. Automat Freestyle společnosti Coca-Cola umožňuje uživatelům míchat a kombinovat příchutě a umělá inteligence by mohla pracovat s daty z Freestyle a vymýšlet časově omezené nápoje nebo dokonce trvalé nápoje, pokud budou úspěšné. Jeden pivovar, Night Shift Brewing, již využil ChatGPT k vytvoření nového piva a nechal umělou inteligenci navrhnout i etiketu.

Dalším cenným nástrojem umělé inteligence, který může společnosti Coke a jejím maloobchodním partnerům pomoci zajistit dostatečné zásoby na skladě a lépe porozumět trendům v poptávce zákazníků, je předpovídání poptávky a řízení zásob. V roce 2019 zaplatila společnost Nike 110 milionů dolarů za společnost Celect, která se zabývá předpovídáním poptávky na základě umělé inteligence, což ukazuje hodnotu umělé inteligence při analýze tržních trendů. Společnost Coca-Cola sice není módní firmou, ale čelí podobným výzvám v oblasti dodavatelského řetězce a řízení zásob.

Co to znamená pro umělou inteligenci

Zatímco pro společnost Coca-Cola může partnerství s umělou inteligencí přinést výsledky až za nějaký čas, pro společnosti jako OpenAI a Microsoft, stejně jako pro jejich kolegy, by měl být dopad mnohem bezprostřednější.

Coca-Cola ostatně není jedinou velkou společností zaměřenou na spotřebitele, která využívá generativní umělou inteligenci. Francouzský gigant Carrefour právě vytvořil video využívající AI k zodpovězení často kladených otázek. Také společnost Instacart, lídr v oblasti doručování potravin, spolupracuje s OpenAI na podobné funkci Ask Instacart a společnost Shopify integrovala ChatGPT do svého nákupního asistenta, který dokáže zákazníkům pomoci najít hledané produkty.

Pro společnost Coca-Cola, která právě zveřejnila výsledky za první čtvrtletí, v nichž překonala odhady v horní i dolní linii a zaznamenala 12% růst organických tržeb, je využití umělé inteligence dalším způsobem, jak se může odlišit od konkurence. Má prostředky na investice do těchto technologií a rozsah, aby je mohla využívat způsobem, kterému se mnoho jejích konkurentů nemůže rovnat.

Možná je ještě příliš brzy na to, abychom Coca-Colu označili za akcii s umělou inteligencí, ale společnost je potenciálem generativní umělé inteligence očividně nadšená a ve své zprávě o výsledcích hospodaření nové partnerství vyzdvihuje.

Sledujte společnost Coca-Cola, která by se měla v průběhu roku o umělé inteligenci dozvědět více. Kromě platformy Create Real Magic by AI mohla být pro akcie společnosti Coca-Cola v budoucnu rozhodující.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz