Hlavní obsah
Finance

Varování před recesí přicházejí. Jak moc bychom se měli obávat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Představa recese může být děsivá, protože hospodářský pokles může vést k rozsáhlé ztrátě pracovních míst.

Článek

Recese může vést k nárůstu nezaměstnanosti. A myšlenka na ztrátu zaměstnání vás může přimět k tomu, abyste přestali spát. Ale přestože varování před recesí mohou přetrvávat, skutečnost je taková, že ekonomické údaje nenaznačují, že by byl rozsáhlý pokles za rohem.

Ekonomická čísla vypadají dobře

Vyšší míra nezaměstnanosti je často známkou blížící se recese. V červenci však míra nezaměstnanosti v USA činila pouze 3,5 % a v ekonomice přibylo 187 000 nových pracovních míst. To jsou povzbudivé zprávy.

Index spotřebitelských cen (CPI) mezitím v červenci meziročně vzrostl o 3,2 %. To znamená nárůst oproti červnu, kdy byla na základě indexu CPI za tento měsíc naměřena meziroční inflace pouze 3 %. Celkově však 3,2% inflace není tak extrémní. Může sice vést k dalšímu zvýšení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému v tomto roce, ale toto zvýšení by nemělo být drastické.

Hlavním důvodem, proč odborníci varují před recesí, je skutečnost, že vytrvalé zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu může vést k poklesu spotřebitelských výdajů. A pokud dojde k výraznému omezení výdajů, mohla by utrpět celá ekonomika. Ale přestože je stále dražší půjčovat si peníze, ať už ve formě úvěru nebo zůstatku na kreditní kartě, nezdá se, že by spotřebitelé omezovali své výdaje.

Nálada spotřebitelů, kterou sleduje Michiganská univerzita, se v červenci oproti předchozímu měsíci zvýšila o 11 % a dosáhla tak nejvyšší úrovně od října 2021. A spotřebitelské výdaje během druhého čtvrtletí roku vzrostly o 1,6 %, a to navzdory vyšším nákladům na půjčky.

Jinými slovy, nezdá se, že by spotřebitelé omezovali své výdaje, a zdá se, že si v ekonomice věří. To jsou sotva údaje, které bychom očekávali těsně před recesí.

Na recesi se vyplatí připravit

Ačkoli ekonomické údaje nenasvědčují tomu, že by v blízké době měla přijít recese, je dobré být na ni vždy připraven. A jedním z nejlepších způsobů, jak toho dosáhnout, je mít plně nabitý pohotovostní fond.

Pokud máte na spořicím účtu dostatek peněz na pokrytí tříměsíčních nebo vyšších účtů, můžete se dostat do dobré pozice, která vám pomůže překonat období ztráty zaměstnání. Může to být také vstupenkou k tomu, abyste se vyhnuli dluhům v době, kdy je půjčování si drahé.

A když už mluvíme o dluzích, je vhodná doba na jejich snížení. Pokud se ekonomické podmínky zhorší, poslední věc, kterou byste chtěli, je stres z drahých měsíčních splátek, které vám visí nad hlavou.

V tuto chvíli se myšlenka recese v roce 2023 zdá být méně pravděpodobná. To však neznamená, že jsme z nejhoršího venku. A i když recese v roce 2023 nenastane, není zaručeno, že ji nezažijeme v příštím roce. Proto je nejlepší se na tuto možnost připravit, což by mohlo způsobit, že příští varování před recesí, které uslyšíte, bude mnohem méně děsivé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz