Hlavní obsah
Finance

Velkolepý růst společnosti Apple by mohl v dlouhodobém horizontu změnit pravidla hry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash.com

Obchodní aktivity technologického giganta v Indii rostou ohromným tempem.

Článek

Společnost Apple (AAPL) pociťuje propad na trhu s chytrými telefony. Dodávky iPhonů se v roce 2022 snížily o 4 % na 226,4 milionu kusů, což vysvětluje, proč tržby a zisk technologického giganta na konci roku 2022 klesly, přestože se toto období shodovalo se sezónně silnou prodejní sezónou o prázdninách.

Špatnou zprávou pro Apple je, že v prvním čtvrtletí kalendářního roku 2023 údajně klesl prodej chytrých telefonů meziročně o 12 %. Vzhledem k tomu, že iPhone je největším zdrojem příjmů společnosti Apple a tvoří 56 % jejího nejvyššího příjmu, není překvapivé, že se ve druhém čtvrtletí fiskálního roku 2023 očekává pokles jejího nejvyššího i nejnižšího příjmu.

Očekává se, že tržby společnosti Apple za tři měsíce do 31. března 2023 meziročně klesnou o 4,5 % na 93 miliard dolarů. Wall Street předpokládá, že zisk společnosti Apple klesne na 1,43 USD na akcii z 1,52 USD na akcii v předchozím roce. Existuje však jeden trh, kde Apple zaznamenává úžasný růst navzdory zpomalení růstu chytrých telefonů, a tento segment by nakonec mohl pro technologického giganta odemknout mnohamiliardovou příležitost.

Příjmy společnosti Apple na tomto rychle rostoucím trhu údajně vzrostly o 50 %

Agentura Bloomberg uvádí, že příjmy společnosti Apple v Indii dosáhnou v období 12 měsíců od dubna 2022 do března 2023 výše 6 miliard dolarů. S odvoláním na zdroj obeznámený s výsledky společnosti Apple v Indii publikace poukázala na to, že společnost v tomto období zaznamenala v Indii 50% nárůst příjmů ve srovnání s předchozím fiskálním rokem, který skončil v březnu 2022, kdy společnost zaznamenala 45% nárůst příjmů.

Společnost Apple dosáhla za posledních 12 měsíců tržeb ve výši 387 miliard dolarů, což znamená, že Indie je stále velmi malou částí jejího podnikání a netvoří ani 2 % nejvyššího obratu společnosti. To však neznamená, že by investoři měli snižovat obrovský potenciál společnosti Apple v Indii, zejména s ohledem na tempo růstu tohoto trhu v době, kdy je širší trh s chytrými telefony pod tlakem.

Dodávky chytrých telefonů v Indii se v roce 2022 snížily o 10 % na 144 milionů kusů. Apple však tento pokles přečkal díky svému 60% podílu v indickém segmentu prémiových chytrých telefonů, který zahrnuje telefony s cenou 500 USD a vyšší. Podle společnosti CyberMedia Research (CMR) společnost na konci roku 2022 údajně ovládala 5,5 % indického trhu se smartphony. Stojí za zmínku, že jde o historicky nejvyšší podíl společnosti Apple na cenově citlivém trhu, jakým je Indie, a zvýšil se z 4,4 % na konci roku 2021.

To nám také říká, že Apple má v Indii obrovský prostor pro růst. Pouze 4 % ze 700 milionů majitelů chytrých telefonů v zemi mají iPhone. Toto číslo také naznačuje, že penetrace chytrých telefonů v Indii je nižší než 50 %, a to na základě odhadu populace 1,42 miliardy lidí, který provedla OSN v polovině roku 2023.

Další růst technologického gigantu v Indii je na spadnutí

Nebude překvapením, když Apple letos svůj podíl na indickém trhu ještě zvýší. Společnost právě otevřela své první obchody v Indii, jeden v Dillí a druhý v Bombaji. Apple zároveň v zemi zvyšuje svou výrobní stopu. V současné době prý společnost v Indii vyrábí 5 až 7 % svých iPhonů, což je oproti pouhému 1 % v roce 2021 pěkný skok.

Indická vláda se domnívá, že by společnost Apple mohla v zemi vyrábět čtvrtinu svých iPhonů. Zaměření na zvýšení místní výroby a posílení maloobchodního zastoupení pravděpodobně pomůže společnosti Apple v dlouhodobém horizontu výrazně zvýšit její příjmy specifické pro Indii. Analytik společnosti Wedbush Securities Dan Ives se domnívá, že do roku 2025 by společnost Apple mohla z Indie generovat roční příjmy ve výši 20 miliard USD, což naznačuje, že by se její obchodní činnost v této zemi mohla během příštích tří let více než ztrojnásobit.

A co je ještě důležitější, očekává se, že indický trh s chytrými telefony vygeneruje v roce 2028 tržby ve výši 281 miliard dolarů, zatímco v roce 2021 to bude 139 miliard dolarů. Růst tržního podílu společnosti Apple a strategie společnosti zvyšovat prodeje snižováním cenové bariéry by tedy kromě výše zmíněných kroků mohly z Indie učinit pro společnost mnohem větší trh.

To vše naznačuje, proč by investoři měli sledovat kroky společnosti Apple v Indii, protože tento trh by mohl hrát klíčovou roli při dlouhodobém růstu této technologické akcie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz