Hlavní obsah

Vyšetřování kryptoburzy Binance v plném proudu. Prali zde špinavé peníze?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Vyšetřovatelé ještě nejsou připraveni uzavřít vyšetřování společnosti Binance. Patrně největší kryptoburza současného světa má opravdu velký problém…

Článek

Kryptoměny to v uplynulém roce neměly právě dvakrát jednoduché. A něco podobného můžeme říct i o společnostech, které podnikají právě v tomto sektoru. Zatímco samotné kryptoměny si ale většinou žijí svůj decentralizovaný a na nikom moc nezávislý život (to platí především u tradičních kryptoměn typu Bitcoin nebo Ethereum, burzy a další podniky už to tak jednoduché nemají. Management, rozhodování, legislativa atd. V dnešním světě je toho zkrátka a dobře, s čím se tyto společnosti musí potýkat.

A když před nedávnem zkrachovala ve své době 4. největší burza kryptoměn na světě, americká (papírově tedy spíše bahamská) společnost FTX, začaly se dít věci. Zákonodárci a regulátoři se rozhodli (docela logicky), že si posvítí i na další velké společnosti v tomto sektoru.

V posledních měsících se tak všechny oči upírají na čínskou burzu Binance. Kryptoburza, která je zřejmě nejznámější značkou v oboru, se ocitla pod drobnohledem amerického ministerstva spravedlnosti. Aktuální zprávy potom navazují na právě probíhající vyšetřování společnosti ze strany ministerstva spravedlnosti. Vládní agentura se ve snaze zjistit více o vnitřním fungování společnosti zaměřuje také na partnery Binance.

Podle amerického deníku Washington Post federální prokurátoři rozšířili vyšetřování společnosti Binance směrem ven tím, že si předvolali přímo představitele hedgeových fondů, které se společností v minulosti spolupracovaly. Dva zasvěcení informují, že hedgeové fondy, které v minulosti s Binance obchodovaly, jsou úřadem amerického státního zástupce pro západní okrsek Washingtonu žádány, aby předaly záznamy o komunikaci s globálním kryptokonglomerátem.

Binance má za sebou dlouholetou historii spolupráce s hedgeovými fondy a firmami rizikového kapitálu. Obavy ze strany hedgeových fondů z obchodů s Binance však nejsou ani nové. Již několik let varují regulační orgány hedgeové fondy před spoluprací s Binance kvůli regulatorní nejistotě a právní nejasnosti takového jednání. I když to fondy v minulosti odradilo, společnost je stále velmi úspěšná v získávání nových klientů, značných příjmů a spousty nápadníků ochotných riskovat investici.

Tato předvolání jsou nejnovější aktualizací ve vyšetřování, které se ve skutečnosti blíží již ke svému druhému výročí. Ministerstvo spravedlnosti spolu s daňovým úřadem (IRS) zahájilo případ v květnu 2021, aby zjistilo, zda Binance prostřednictvím svých obchodních služeb umožňuje praní špinavých peněz.

Ministerstvo spravedlnosti rozšiřuje vyšetřování

Tato zpráva o společnosti Binance představuje zajímavý obrat v dlouhotrvajícím vyšetřování federálních státních zástupců. Odhalení naznačuje, že tito vyšetřovatelé nejsou tak blízko konci svého vyšetřování, jak by se mohlo zdát před několika týdny.

Ještě v prosinci se totiž zdálo, že vyšetřování je na nejlepší cestě k ukončení. V té době zprávy odhalily, že státní zástupci byli rozděleni v otázce, zda vznést obvinění proti Binance za porušení zákona o bankovním tajemství. Zjevně, více skeptičtí žalobci vyhráli, jak bylo žádné slovo o obvinění. Předvolání k soudu to víceméně potvrzují, protože vyšetřovatelé shánějí další důkazy.

Aby bylo jasno, tato předvolání neznamenají, že vyšetřovatelé obviní společnost Binance. Spíše jim informace, které získají od obchodních partnerů Binance, mohou pomoci znovu prověřit rozdělení z prosince. Dokud nebudou k dispozici žádné usvědčující důkazy, mohou státní zástupci navrhnout zamítnutí této otázky stejně snadno, jako mohou navrhnout obvinění společnosti Binance.

John Ghose, bývalý americký státní zástupce, tvrdí, že tato předvolání jsou pravděpodobně metodou ministerstva spravedlnosti, jak zjistit, zda má společnost Binance zákazníky v USA. Vzhledem k tomu, že společnost Binance netvrdí, že působí v USA, a místo toho provozuje samostatný americký subjekt Binance.US, nesnaží se dodržovat standardy vyžadované zákonem o bankovním tajemství. Pokud tato sdělení prokáží opak, budou moci státní zástupci postupovat proti Binance za to, že si neověřila americké zákazníky u americké vlády.

Celé to bude nejspíše ještě velmi zajímavé, protože Binance v posledních měsících hned několikrát budila dojem, že má možná problémy s likviditou na svých platformách – což v kombinaci s nařčením o praní špinavých peněz samozřejmě nebudí dobrý dojem. Musíme si ale uvědomit, že pro zákonodárce je krypto pořád něčím úplně novým, a tak se regulace v tomto sektoru vyvíjí prakticky ze dne na den. Musí tady nastat několik precedensů, aby v budoucnu mohli regulátoři a soudy postupovat o poznání efektivněji. Otázkou dnes zůstává, kdo to vlastně odnese – a stane se exemplárním případem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz