Hlavní obsah
Finance

Wall Street je stále více nakloněna akciím Electronic Arts

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

EA Sports, it's in the game!

Článek

Akcie nejlepších videoher přinášely investorům v posledním desetiletí hvězdné výnosy, ale společnost Electronic Arts (EA) a další se v loňském roce dostaly do potíží. Oživení ekonomiky, rostoucí inflace a slabé trendy spotřebitelských výdajů způsobily, že společnost Electronic Arts vykázala za fiskální rok 2023 končící v březnu 2% pokles čistých rezervací (což je ukazatel tržeb, který není založen na metodice GAAP).

Stejně tak se akcie dva roky nikam neposunuly, ale i proto je možná načase zvážit nákup akcií. EA vykázala v posledním čtvrtletí dobré výsledky a Wall Street si toho všímá.

Analytici ze společnosti Baird byli obzvláště optimističtí, protože se odvolávali na dobré výsledky nejlepších her EA a na možnosti přenést tuto dynamiku do nadcházejících vydání.

Celkově 82 % analytiků Wall Street hodnotí akcie jako nákupní, a přestože se tito analytici obvykle zaměřují spíše na krátkodobou výkonnost, pro dlouhodobé investory se akcie začínají jevit jako vhodný nákup. Zde je důvod.

Silná herní sestava

Společnost EA ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí zaznamenala zrychlující se růst rezervací, který se meziročně zvýšil o 15 % na bázi konstantní měny, ale poměr forwardové ceny k zisku (P/E) je o 11,5 % nižší než před rokem a v současné době dosahuje mírného násobku 18,7. To je na přední videoherní společnost konzervativní hodnota.

Akcie by měly mít větší hodnotu, protože růst EA pochází z jejích stávajících franšíz, které mají zavedenou hráčskou základnu, jež si pravděpodobně každý rok koupí novou verzi hry. Poslední díl série FIFA, který se v příštím vydání na podzim přejmenuje na EA Sports FC, je nejprodávanějším dílem v historii této každoroční série. Vedení společnosti si připsalo na své konto také dobré výsledky populární free-to-play střílečky Apex Legends a hry The Sims 4, která má nyní celosvětově více než 70 milionů hráčů.

Dobrý výkon hry FIFA 23 by měl být předpokladem pro úspěšné uvedení dalšího vydání na trh koncem tohoto roku. Dalším titulem, který má zřejmě dobré předpoklady k tomu, aby v nejbližší době dosáhl vysokých prodejů, je nedávno vydaná hra Star Wars Jedi: Survivor, která od svého dubnového vydání získala velmi příznivé recenze.

EA však chystá další. Ačkoli nebylo oficiálně stanoveno datum vydání, EA údajně pracuje na pokračování své série Dragon Age již od roku 2015. Původní hra Dragon Age vyšla v roce 2009 a získala skvělé hodnocení od kritiků i fanoušků, takže pokračování pro novou generaci s vylepšenou grafikou a hratelností by mohlo mít velký úspěch.

EA také pracuje na svém prvním titulu z oblasti univerzitního fotbalu po několika letech. Hra by měla vyjít v roce 2024 a vzhledem k popularitě Maddenu v posledních letech by po ní mohla být obrovská poptávka. Půjde o první vysokoškolskou fotbalovou hru, která bude obsahovat podobizny skutečných vysokoškolských sportovců, a to v rámci politiky NCAA týkající se jména, podoby a podobizen (NIL), která vstoupila v platnost v roce 2021.

Hodnota akcií kompenzuje investorům rizika

Podle prvních odhadů společnosti EA pro fiskální rok 2024 by se měly tržby pohybovat v rozmezí 7,3 až 7,7 miliardy dolarů. Analytici očekávají, že EA ve fiskálním roce 2024 dosáhne růstu nejvyššího obratu ve výši 3,4 % a ve fiskálním roce 2025 zrychlí růst na více než 7 %.

Do fiskálního roku 2026 by podle konsensuálního odhadu měly rezervace EA vzrůst na 9,3 miliardy dolarů a upravený zisk na akcii na 9,76 dolaru. Tyto odhady budoucích zisků by snížily P/E EA na pouhých 13, což je výhodné.

Vzhledem k silné nabídce současných a připravovaných her může EA překonat odhady analytiků. V posledních několika čtvrtletích již odhady tržeb trvale překonávala.

Co by se mohlo pokazit? Vždy existuje nejistota, že nová hra nesplní očekávání, ale u klíčových sportovních sérií EA, jako jsou FIFA, Madden a připravovaný titul pro univerzitní fotbal, je to vzácné. Pomáhá tomu i fakt, že podnikání EA není závislé na růstu jediného vydání. EA je jedním z nejrozmanitějších herních vydavatelů s širokým portfoliem her pro konzole, mobilní zařízení a PC platformy. Nabízí také svou službu předplatného her EA Play prostřednictvím služby Xbox Game Pass společnosti Microsoft, která měla v roce 2022 údajně 29 milionů předplatitelů.

Zdá se, že společnost dobře hospodaří a akcie se obchodují se slevou oproti průměrnému P/E na trhu. Další silné čtvrtletí by mohlo nastartovat novou býčí vlnu pro tuto herní akcii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
EA sports

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz