Hlavní obsah
Finance

Warren Buffett koupil akcie Occidental Petroleum. Měli byste i vy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Buffett pokračuje v posilování své pozice v ropném gigantu

Článek

Akcie společnosti Occidental Petroleum (OXY) se v uplynulém roce prodávaly spolu s cenami ropy. Ropný gigant se v současné době nachází více než 20 % pod svým 52týdenním maximem, což je dáno zhruba 30% poklesem ropy.

Zatímco mnozí jiní investoři akcie ropy vyprodávají, společnost Berkshire Hathaway (BRK.A) (BRK.B) Warrena Buffetta je nakupuje. Berkshire Hathaway nedávno nakoupila dalších 2,1 milionu akcií ropné společnosti. Nyní drží čtvrtinu akcií Occidental Petroleum v oběhu.

Společnost Berkshire Hathaway byla v posledních měsících aktivním kupcem společnosti Occidental Petroleum. Koncem června utratila společnost Berkshire 122,1 milionu USD za nákup více než 2,1 milionu akcií za průměrnou cenu přibližně 57 USD za akcii. Tyto nákupy následovaly po nákupu téměř 4,7 milionu akcií koncem května za 273 milionů dolarů a po výdajích přes 200 milionů dolarů na nákup asi 3,5 milionu akcií na začátku téhož měsíce.

Buffettova společnost nyní vlastní 224,1 milionu akcií společnosti Occidental Petroleum, což představuje přibližně 25,1 % jejích akcií v oběhu. Jejich hodnota v současné době dosahuje téměř 13,2 miliardy USD. To je Buffettův šestý největší podíl, který činí 3,5 % akciového portfolia Berkshire.

Společnost Berkshire již obdržela souhlas regulačních orgánů k získání až poloviny akcií společnosti Occidental Petroleum v oběhu. To sice vedlo k určitým spekulacím, že Buffettova společnost nakonec producenta ropy získá, ale na výročním zasedání Berkshire tuto myšlenku zpochybnil.

Proč Buffett kupuje akcie Occidental Petroleum?

Vzhledem ke korelaci mezi cenami ropy a cenami akcií ropných společností lze předpokládat, že Buffett nakupuje akcie Occidental Petroleum, protože věří, že ceny ropy porostou. To je v současné době mezi prognostiky ropného trhu poměrně rozšířený názor.

Například americký Úřad pro energetické informace (EIA) nedávno zveřejnil svůj krátkodobý energetický výhled. V této zprávě EIA uvedla, že OPEC plánuje udržet globální produkci pod pokličkou až do příštího roku. Mezitím EIA vidí, že celosvětová spotřeba kapalných paliv se letos zvýší o 1,6 milionu barelů denně (BPD) a v roce 2024 vzroste o dalších 1,7 milionu BPD.

Vzhledem k rostoucí poptávce, zatímco OPEC omezuje dodávky, by spotřeba měla v druhé polovině roku převýšit dodávky a snížit zásoby ropy.

Několik dalších bank na Wall Street také věří, že ceny ropy porostou. J.P. Morgan sice nedávno snížila svou prognózu cen ropy, ale stále vidí průměrnou cenu ropy Brent 81 dolarů za barel a 83 dolarů za barel v roce 2024. Mezitím banka Goldman Sachs, která rovněž nedávno snížila svou prognózu ceny ropy, vidí, že cena ropy Brent dosáhne v prosinci 86 dolarů za barel.

Buffett zřejmě sází na tento názor, že ceny ropy porostou. Vyšší ceny by společnosti Occidental Petroleum umožnily produkovat více peněz. Tyto peníze by společnost mohla použít na odkup dalších akcií, včetně prioritních akcií vlastněných společností Berkshire v rámci investice do ropné společnosti ve výši 10 miliard dolarů, která má podpořit akvizici společnosti Anadarko Petroleum v roce 2019. Zpětný odkup těchto prioritních akcií by ropné společnosti ušetřil vyplácení dividend z těchto akcií (jejich roční výnos činí 8 %, což ji ročně stojí zhruba 800 milionů USD), čímž by se uvolnilo více hotovosti na odkup dalších kmenových akcií. Budoucí odkupy by snížily počet akcií společnosti v oběhu, což by mělo zvýšit cenu akcií.

Sázka na oživení cen ropy

Buffett nakupuje akcie Occidental Petroleum, protože věří, že ceny ropy porostou. Vzhledem k očekávání, že poptávka po ropě brzy převýší nabídku, to není divoká spekulace. Vyšší ceny by společnosti Occidental umožnily generovat více hotovosti, kterou by mohla vrátit investorům, což by mělo zvýšit cenu jejích akcií. Investoři, kteří budou následovat Buffettovu odvážnou sázku na Occidental, by mohli v budoucnu sklidit velkou odměnu.

Přestože Buffett zastává tento rozumný názor, neznamená to, že byste ho měli následovat a kupovat akcie společnosti Occidental. Investice do ropných akcií nejsou pro každého. Museli byste také pevně věřit, že ceny ropy porostou. Dále se musíte smířit s přirozenou volatilitou na trhu s ropou. Pokud tomu tak není, je lepší sledovat Buffettovy nákupy při poklesu z boku, než ho následovat do obchodu, který vám není příjemný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz