Hlavní obsah
Finance

Warren Buffett se takto připravuje na býčí trh. Můžete to udělat i vy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Je to skvělá příležitost jít ve stopách odborníka.

Článek

Investoři milují býčí trhy ze zřejmých důvodů. Trh je plný optimismu. Portfolia často prudce rostou. A je snadné honit se za největšími vítězi trhu s nadějí, že se jim podaří část zisků zachytit. Nemusíte však čekat, až býčí trh začne, abyste z něj mohli těžit.

Místo toho můžete jít ve stopách miliardáře Warrena Buffetta a připravit se na to ještě předtím, než se vše rozjede. V čele společnosti Berkshire Hathaway dosáhl Buffett za 56 let složeného ročního zisku 20 %. To je v porovnání s 10 % u indexu S&P 500. Právě teď, kdy trh zůstává v útlumu, je vlastně ideální chvíle chovat se jako tento hvězdný investor. Jak se tedy Buffett připravuje na další býčí trh? Pojďme to zjistit.

Je čas začít být chamtivý

Jeden z Buffettových nejslavnějších citátů vystihuje jeho postoj k investování na medvědích a býčích trzích. Ve svém dopise akcionářům z roku 1986 napsal, že cílem společnosti Berkshire je „být bojácný, když jsou ostatní chamtiví, a být chamtivý jen tehdy, když jsou ostatní bojácní“.

Je jasné, že mnozí mají během medvědích trhů strach. A medvědí trhy přicházejí před tolik očekávanými býčími trhy. Buffett se připravuje na lepší časy tím, že skupuje akcie za skvělé ocenění. Poklesy ho nezastraší. A nesedí a nečeká, až se mu podaří chytit akcie, které už stoupají.

Například ve třetím čtvrtletí letošního roku Buffett zahájil tři nové pozice. (JEF, LPX, TSM) Pokles jejich cen ho neodradil.

Doplnil také pět svých pozic. (CVX, OXY, CE, RH, PARAA) U všech z nich došlo od začátku roku k poklesu ocenění. To mohlo některé investory odradit. Pro Buffetta to však vytvořilo ideální příležitost k nákupu.

Buffettův příklad můžete následovat i na dnešním medvědím trhu. Hledejte některé z věcí, které hledá i on: společnosti se silnou rozvahou a ty, které mají předpoklady pro dlouhodobý růst zisků. Buffett se nesnaží o úspěch přes noc. A vy také nemusíte.

Dosažené zisky a solidní vyhlídky

V současné době mnoho společností se skvělými výsledky a solidními vyhlídkami klesá. V některých případech se na výnosech podepsala vyšší inflace a obecné ekonomické potíže. V jiných případech ztratily půdu pod nohama jen kvůli negativní náladě na trhu. Příklady najdete v různých odvětvích.

Home Depot (HD) je nyní skvělým příkladem výhodné akcie. Společnost pokračuje v růstu zisků a poptávka po jejích produktech pro domácí kutily zůstává vysoká. A společnosti Home Depot se podařilo omezit dopad inflace. Přesto akcie od začátku roku klesly o 18 %. A akcie se obchodují za méně než dvacetinásobek odhadu budoucích zisků.

Nevíme, jak dlouho bude současný pokles trhu trvat. A nelze přesně předpovědět, kdy se objeví další býčí trh. Ale my - a Buffett - víme jedno. Dnešní potíže jsou dočasné. A historie nám ukazuje, že po medvědích trzích následují býčí trhy.

To vše znamená, že příležitost pořídit si akcie za nízkou cenu nebude trvat věčně. Nyní je čas následovat Buffetta a vydat se na lov výhodných akcií. Klíčové je akcie pečlivě prozkoumat - a nenechat se přesvědčit jen velkým poklesem ceny. Pokud si však společnost a její budoucí vyhlídky prostudujete a budete ochotni se jí dlouhodobě držet, můžete být na cestě k dlouhodobému budování bohatství. Stejně jako jeden z našich oblíbených miliardářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz