Hlavní obsah
Finance

Zásadní zprávy pro investory do akcií společnosti Rivian přicházejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Tento začínající výrobce elektromobilů právě oznámil nové modely. Podpoří však poptávku zákazníků?

Článek

Revoluce elektromobilů (EV) se odehrává přímo před našima očima. Očekává se, že trh v roce 2024 celosvětově vzroste o 27 % poté, co v roce 2023 zaznamenal 29% růst na 13,7 milionu kusů. Elektromobily rostou mnohem rychleji než celý automobilový trh a získávají podíl oproti vozidlům s benzinovým motorem. V Číně se očekává, že penetrace elektromobilů dosáhne v letošním roce 40 %. Před deseti lety trh s elektromobily celosvětově téměř neexistoval.

O vítězství ve válce elektromobilů bojuje mnoho společností, od lídrů, jako jsou Tesla a BYD, až po starší hráče, jako jsou Volkswagen a Ford. Na scénu však v roce 2021 vtrhl další nováček: Rivian Automotive (RIVN 3,27 %). Tento výrobce elektromobilů je nyní jedním z největších prodejců bateriových vozidel ve Spojených státech a právě učinil významné oznámení s některými chystanými produkty.

Zde je to, co by investoři měli vědět o akciích EV Rivian a co tato zpráva může znamenat pro akcionáře.

Levnější SUV přicházejí

Rivian zahájil svou cestu dvěma produkty. Nejprve přišla s prémiovým EV pick-upem nazvaným R1T, který se může prodávat za cenu blížící se 100 000 dolarů. Tento produkt bude mít vzhledem ke své ceně vždy jen úzkou mezeru v publiku, ale s počátečními prodeji si vedl dobře, protože se snažil vstoupit na trh z jiného úhlu než vedoucí Tesla, která se zaměřuje na sedany a crossovery SUV. Za druhé, Rivian postavil elektrické komerční dodávky a podepsal smlouvu se společností Amazon na 100 000 vozidel, jejíž naplnění bude trvat roky. Dříve měla exkluzivní smlouvu s Amazonem, ale ta skončila a nyní prodává komerční dodávky jiným zákazníkům.

Nyní se společnost snaží rozšířit svou nabídku produktů. Jejím druhým produktem pro individuální zákazníky je SUV R1S, což je další prémiová nabídka s dojezdem téměř 400 km a terénními schopnostmi podobnými džípu. V minulém čtvrtletí společnost Rivian oznámila, že model R1S byl nejprodávanějším elektromobilem v ceně nad 70 000 USD, což ukazuje, že značka nachází odezvu u bohatších zákazníků.

Do budoucna Rivian doufá, že rozšíří svou atraktivitu o cenově dostupnější produkty. Začátkem tohoto měsíce společnost představila SUV R2, jehož cena bude 45 000 USD a jehož výroba bude zahájena v roce 2026. Poté přijde s ještě levnější produktovou řadou R3, která snad podpoří ještě větší prodej jednotek. Samozřejmě bude stále prodávat dražší produkty R1T a R1S, ale tato oznámení ukazují ambice společnosti Rivian přejít v tomto desetiletí na masovou výrobu elektromobilů.

Jedna věc je důležitější než ostatní: Dodávky

Vedení se chlubí úspěchem modelů R1T a R1S, ale Rivian je stále velmi ztrátový. Za posledních 12 měsíců společnost spálila téměř 6 miliard dolarů volného peněžního toku, protože navyšuje výrobu a buduje nezbytnou fixní nákladovou základnu potřebnou k výrobě vozů. To znamená, že potřebuje zvýšit dodávky, aby přešla od spalování hotovosti k pozitivnímu cash flow.

Dodávky v posledních čtvrtletích stagnovaly a klesly z 15 500 ve třetím čtvrtletí 2023 na 14 000 ve čtvrtém čtvrtletí. To naznačuje, že Rivian narazil na strop poptávky po svých prémiových produktech, což dává smysl vzhledem k tomu, že se prodávají za nemalý peníz a pouze na vybraných trzích ve Spojených státech. Existuje jen tolik lidí, kteří jsou ochotni utratit 100 000 dolarů za vozidlo od začínajícího podniku s malou historií značky.

Problémem je, že R2 se začne vyrábět až za dva roky, a to za předpokladu, že nedojde k žádným výrobním komplikacím, které Rivian trápí již několik let. Tím se společnost vystavuje riziku, že během příštích dvou let spálí miliardy dolarů v hotovosti, než se její masově atraktivní produkty dostanou do výroby. Vzhledem k tomu, že společnost Rivian má v rozvaze jen něco málo přes 9 miliard dolarů, není vyloučeno, že během několika příštích let všechen tento suchý prach vyčerpá.

Nepochybuji o tom, že společnost Rivian může zvýšit své dodávky, pokud se jí podaří dostat R2 na trh. Ale k tomu máme ještě daleko. Investoři by měli sledovat, zda společnost Rivian dokáže zvýšit své dodávky bez výrazného snížení cen. V opačném případě bude společnost nadále ztrácet spoustu peněz.

Je však tato akcie vhodná ke koupi?

S velkým vypalováním hotovosti a bez známek blížícího se obratu akcie společnosti Rivian od svého vstupu na burzu v roce 2021 prudce klesly. V době psaní tohoto článku se obchodují za cenu 12,24 dolaru, což představuje pokles o 93 % oproti historickým maximům a tržní kapitalizaci 12 miliard dolarů.

To vypadá potenciálně levně, pokud Rivian dokáže zvýšit výrobu pomocí svých nových modelů. Společnost již nyní dosahuje tržeb ve výši 4,4 miliardy dolarů, které by se s růstem celkového trhu s elektromobily mohly v příštích několika letech ztrojnásobit nebo i zvýšit. Investoři však musí mít na paměti, že společnost nyní spaluje spoustu hotovosti a v posledních několika čtvrtletích bojovala s růstem dodávek. Není v pohodlné pozici a v příštích několika letech potřebuje dosáhnout výkonnosti, aby z toho vyšla nepoškozená.

Pokud jste ohledně společnosti Rivian optimističtí a chcete si koupit její akcie, je pravděpodobně nejlepší držet si malou pozici. Nechcete přece riskovat celé své portfolio na společnosti, která může zkrachovat. Pokud však společnost překoná šance a uspěje, malá velikost pozice se poměrně rychle zvětší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz