Hlavní obsah
Aktuální dění

Mezi Angolou a Českou republikou vidím pevné business mosty, tradice tam je, říká ministr Joao

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alena Větrovcová

Ministr plánování a ekonomiky Angoly Mario Joao a ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský

Česká republika může Angole pomoci v oblasti zemědělství a energetiky, zatímco Angola nabízí velký trh pro české podnikatele. Česká republika se dokáže prosadit v konkurenci velkých hráčů jako jsou země BRICS.

Článek

Myslíte, že existuje možnost spolupráce mezi Angolou a Českou republikou?

Vidím v této situaci obrovský potenciál, neboť tyto země jsou již velmi propojené. V minulosti byla Česká republika, a dříve Československo, vždy zdrojem pro Angolu v oblasti vzdělání. Po získání nezávislosti potřebovala Angola silnou veřejnou službu, a Česká republika nebo tehdejší Československo nabízely mnoho stipendií. Můj otec byl například mezi prvními Angolany, kteří využili stipendia ETI.

Jak by si mohly Česká republika a Angola vzájemně ekonomicky pomoci?

Co se týče obchodu, Česká republika je rozhodně silná v zemědělském sektoru a také v průmyslovém odvětví, nejen v automobilovém, ale i v potravinářském sektoru. To je přesně to, co potřebujeme. Angola si přeje stát se největším producentem potravin v Africe, ale k dosažení tohoto cíle rozhodně potřebujeme partnery, kteří nám pomohou dosáhnout rychlých výsledků. Dlouho jsme se spoléhali na dovoz potravin díky naší ekonomice založené na ropném sektoru, přestože máme komparativní výhody v zemědělství. Nyní se snažíme tuto situaci změnit a využít naše skutečné komparativní výhody, především v potravinářském průmyslu a výrobě zemědělských produktů. Myslím si, že zde máme mnoho možností.

Dalším sektorem je energetika, kde potřebujeme zvýšit výrobu energie z vodních zdrojů. Věřím, že existuje mnoho oblastí a prostoru pro hlubší spolupráci. Když jsme navštívili zemědělskou univerzitu v Suchdole, nabízeli tam také stipendia pro angolské studenty. Máme zde jedinečné možnosti využít naše lidské zdroje a znalosti v oblasti zemědělství, které jsou v Angole stále velmi nedostatečné. Proto je rozhodně potřebujeme zvýšit.

Foto: Alena Větrovcová

Může se Česká republika prosadit v konkurenci velkých hráčů, jako je Čína a Rusko?

V současné globální ekonomice neexistují žádné nevyužité prostory. Když se jedna země stáhne, druhá zaujme její místo. A právě to se stalo v minulosti s Českou republikou. Zde byly zastoupeny značky jako Zetor a Tatra, které hrály významnou roli. Avšak s jejich stahováním se otevřely nové možnosti pro ostatní. Nicméně vztahy mezi zeměmi nejsou statické, jsou dynamické. Existuje prostor pro prohloubení vztahů mezi vládami. Považuji to za malý začátek, který může mít velký význam. Starší generace, zejména lidé narození v 60. a 70. letech, mají bohaté zkušenosti se vztahy s Českou republikou, zejména v oblasti vojenského sektoru. Je tedy na nás, abychom využili komparativní výhody České republiky. Je zapotřebí zvýšit propojení mezi podnikateli a posílit diplomatické vztahy. Věřím, že v současné době je před námi obrovská příležitost. Společně můžeme dosáhnout velkých věcí.

Může tato mezivládní spolupráce, kterou Angola a Česká republika nyní začínají dojednávat, pomoci v tomto ohledu?

Důležité jsou obchodní vztahy. Podnikatelé hrají klíčovou roli při navazování obchodních vztahů mezi zeměmi. Když jsou tyto vztahy přirozené, není nutná výrazná diplomatická podpora. Avšak pokud se jedná o vztahy mezi zeměmi, které jsou geograficky nebo diplomaticky vzdálené, je nezbytná diplomatická spolupráce. Silné diplomatické vztahy na úrovni prezidentů poskytují podnikatelům dobrou platformu pro rozvoj jejich podnikání. Myslím si však, že kromě diplomatické podpory je také důležité využít diasporu. Lidé, kteří studovali v Česku, mají hluboké znalosti českého prostředí a také angolského prostředí. Čeští podnikatelé mohou využít angolskou diasporu, ať už zde v Česku nebo mezi těmi, kteří studovali v Česku, jako důležitý most. Tito lidé jim mohou ukázat výhody a příležitosti, které zde existují.

Foto: Alena Větrovcová

Existuje česká komunita tady v Angole a navštěvujete vy osobně Českou republiku často?

Mám syna, který studuje v České republice na základní škole. Zaznamenávám stále velký zájem lidí, kteří mě oslovují a chtějí studovat lékařskou fakultu v Čechách. Myslím si, že v Evropě má Česká republika dobré jméno a mnoho Portugalců tam jezdí studovat medicínu. I když není tradiční zemí pro naši kulturu, rodiče uznávají její kvalitu. Mě osobně se líbil model českých stipendií pro angolské studenty, o kterém jsem hovořil s ministrem Lipavským při mém setkání v České republice. Nikdy jsem neslyšel o někom, kdo by studoval v Čechách a neměl následně zaměstnání. To je pro mě jasným znakem kvality a odolnosti. Rádi bychom znovu obnovili tento model. Existují zde skutečně velké příležitosti a domnívám se, že je čas oživit tyto vztahy a přiblížit naše národy. Každoročně osobně navštěvuji Českou republiku a mám tam i bratrance, se kterými se pravidelně setkávám.

Jak hodnotíte investice a budoucí obchodní vztahy s BRICS?

BRICS je nepochybně významným blokem, ale vnímáme také různé pohyby ve světové ekonomice. Jihoafrická republika se nachází v obtížné situaci nejen z ekonomického a sociálního hlediska, ale také vzhledem ke svým zdrojům. Mají omezené množství vodních zdrojů a my bychom rádi znovu využili tyto volné prostory a stali se skutečnými lídry. V centrální Africe máme Kongo s přibližně 130 miliony obyvatel, kteří uznávají angolské výrobky. Investice českých investorů do Angoly neznamená, že budou investovat pouze pro náš trh. S populací 33 milionů jsme třikrát početnější než Česká republika, ale je důležité zaměřit se na celý region, protože Angola je součástí ekonomických integračních procesů. To znamená, že zde existuje trh o velikosti asi 750 miliard dolarů. Investování v Angole není jen pro angolský trh, ale je nezbytné brát v úvahu celý region.

Mario Joao

  • Ministr plánování a ekonomiky Angoly
  • Získal magisterský titul v oboru agrární ekonomie na České zemědělské univerzitě v Praze a doktorát z afrických studií na Karlově univerzitě v Praze
  • Před svým jmenováním do funkce ministra působil jako státní tajemník pro hospodářství
  • V letech 2016 až 2019 jako poradce výkonného ředitele 25. okrsku ve skupině Světové banky ve Washingtonu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz