Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Uchazeč o zaměstnání? Bolestivá rána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Jste uchazečem o zaměstnání? Hledáte si práci? Tak už asi víte, jak náročná a osamělá role to je. Tenhle článek vám osobně pomůže vidět svou situaci pozitivněji a získat podporu.

Článek

Pokud práci máte, a přesto vás tento článek zaujal, zůstaňte, můžete totiž prozkoumat svoje postoje a možná projevit více empatie.

Já osobně aktuálně práci nehledám. Ale tu cestu, kdy si člověk hledá i měsíce práci, dobře znám. Moje manželka ji hledá. Pro ty z vás, kteří jste na tom stejně, je důležité něco, co ostatní vůbec nevidí. A to, jak náročné a vyčerpávající je to životní období. Hned si povíme proč a co s tím dělat.

Podpora? Ani z úřadu práce, od rodiny, ani od přátel

Postupně se v článku vžijeme do člověka, co z nějakého, třeba i velmi dobrého důvodu mění (hledá) práci, a to s jakými se pocity postupně den po dni potýká. Každý člověk potřebuje v životě nějaké jistoty, ideální je když jich je víc. Když jedna životní jistota padá, další ho může podržet nad vodou. Mít práci je pro dospělého člověka jistotou, když ji ztratí z jakékoliv příčiny, půdou pod jeho nohama to více či méně to otřese.

Pro zjednodušení si to co prožívá uchazeč o práci budeme obrazně ukazovat na procentech toho, co každý člověk potřebuje, a to sebevědomí a elán.

Když tedy se stanete uchazečem o zaměstnání, možná máte 90% sebevědomí a 100 % elán.

Den 1

Co uděláte, když jste první den bez zaměstnání? Jste plni elánu a sebevědomí. Vždyť je nejnižší nezaměstnanost za poslední roky. Žijete v dobré lokalitě plné podniků a máte už nějaké zkušenosti.

Jdete se evidovat na úřad práce. BUM! První rána. Připravte si tak dvě hodiny utrpení. Čekání, byrokracie a nepříjemné pohledy na vrátnici i u přepážky. Co ten tady dělá? Proč nás obtěžuje? Ten asi nechce pracovat…

Sebevědomí 80 %

Elán 85 %

Den 2

Už jste zjistili, že na úřadě práce vám práci najít nepomůžou, dokonce ani neporadí, a jen vám řeknou, co nesmíte. Ale kvůli sociálnímu a zdravotnímu pojištění tam prostě musíte.

Neklesáte ale na mysli a uděláte to, co každý. Vypilujete životopis a navštívíte pracovní portály. Vhodných nabídek není tolik kolik jste čekali, ale budiž. Z 10 splňujete požadavky na 5, pošlete CV, napíšete pár řádků a váš pracovní den končí.

Sebevědomí 80%

Elán 85%

Den 3

Uděláte to samé. A navíc se snažíte i volat a obejít větší podniky v místě bydliště. Tam vám řeknou, že nikoho nehledají, ať sledujete jejich kariérní stránky.

Sebevědomí 70%

Elán 80%

Den 4

Uděláte to samé

Den 5

A ještě jednou

Den 8

Po víkendu snad bude líp. Ale není.

Den 9

Přijde vám divné, že se nikdo neozývá.

Den 10

Už máte rozesláno 30 životopisů a pohovor nikde.

Sebevědomí 60%

Elán 60%

Den 13

Přichází mail z firmy, kam jste psali… Je nám líto, ale vybrali jsme vhodnějšího kandidáta.

Den 14

Ráno vstáváte později. Pouštíte si film. A pak se podíváte na mail.

Den 15

Zůstáváte v pyžamu až do oběda.

Sebevědomí 50%

Elán 50%

Den 16

Máte návštěvu, no to je dobře. Přijdete na jiné myšlenky. Tak to jste se přepočítali. „A co práce? “ No, zatím nic. Hmm. „Zkus tohle.“ To už jsem zkoušel pětkrát. „Vždyť teď je práce dost. “

Sebevědomí 40%

Elán 35%

Den 18

Pondělí. Zkoušíte sebrat zbytky sil a otevíráte e-mail. Konečně! Rádi bychom vás pozvali na pohovor.

Sebevědomí 80 %

Elán 60%

Den 20

Připravujete se na pohovor. Zjistíte si vše o firmě. Připravíte se na záludné otázky, vyzkoušíte oblečení, a přemýšlíte jak to asi celé dopadne.

Den 21

Pohovor. V 10:30 do 5. patra. Super. „Dáte si kávu? “ Ne, jen vodu. Děkuji.

10:50 - „Děkujeme vám, my se vám ozveme do týdne.“ Moc času vám nedali. Snad to vyjde… ale nevyjde a vy to víte.

Sebevědomí 40%

Elán 40%

Den 22 až 30

Vše se opakuje. Vaše sebevědomí klesá a elán, už nevíte jaké to vlastně je.

Den 31

Pozvání na pohovor č. 2

„Co nám o sobě řeknete? “ „No, já…“

„My se vám ozveme. “

Sebevědomí 10 %

Elán 0%

Vidíte se v tom? Nejste v tom sami. Tak to prostě chodí. Ano, snažíte se, a ano, možná nechcete jakoukoliv práci, a máte k tomu dobré důvody, které ostatní nechápou. A ano, snad by se dalo udělat něco lépe, ale tak se uchazeč o práci cítí. Vyčerpaně, bez elánu, a chyba není ani tak v životopise, proč si nemůže najít dobrou práci a nakonec se možná spokojí s něčím, kde vůbec zprvu být nechtěl.

Kde je zakopaný pes?

Je to zřejmé. To nejtěžší na hledání práce není zjistit si o hledání práce informace, dobře se připravit a vyšperkovat životopis. Nejtěžší je neztratit jiskru. Který zaměstnavatel totiž chce do firmy člověka bez zdravého sebevědomí a bez elánu?

V tom je ten problém. Po měsíci nebo dvou už prostě málokdo, dokáže vidět svou situaci pozitivně.

Co můžete udělat jinak? Tady je několik tipů, abyste i na příštím pohovoru zazářili.

  • Každý den vstávejte a oblékejte se jako byste šli do práce.
  • Neodpovídejte na každou inzerovanou pozici. Sami si řekněte, tady být nechci. Opakujte si svůj cíl, a i když jste ochotni někam ustoupit, tak ne moc daleko.
  • Když vás pozvou na pohovor, vnímejte to jako obchodní jednání. Vy i budoucí zaměstnavatel máte stejnou vyjednávací pozici. Buďte skromní, ale nechoďte k nim žadonit o práci.
  • Nepřestávejte hledat dokud nemáte smlouvu na stole. Někteří uchazeči přestanou na několik dní obesílat pracovní nabídky, jakmile dostanou pozvánku na pohovor. Svůj čas využijete lépe, než čekáním.
  • Na otázky okolí odpovídejte slušně, ale dostatečně sebevědomě. Říkejte něco ve stylu: „Hledám novou pracovní příležitost, dělám pro to maximum a stále se mi daří být svému cíli blíž.“ Neříkejte, co vám nejde a nehledejte lítost. Pokud potřebujete podporu, mluvte o tom jen s někým, kdo vám ji skutečně dokáže dát.

A na závěr. I když se vám to po týdnech či měsících vůbec nezdá, nakonec to vyjde. Zaměřujte se na to a mějte na mysli, že máte pouze kariérní pauzu a měníte svou práci za lepší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám