Hlavní obsah
Zdraví

Stres a spánek: Jak stres ovlivňuje kvalitu našeho spánku a co s tím můžeme dělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michael Jedzok / pexels

Stres je neodmyslitelnou součástí našeho života. Ať už jde o tlak na pracovišti, rodinné problémy nebo jen každodenní starosti, stres může mít významný dopad na naše zdraví a pohodu.

Článek

Stres je neodmyslitelnou součástí našeho života. Ať už jde o tlak na pracovišti, rodinné problémy nebo jen každodenní starosti, stres může mít významný dopad na naše zdraví a pohodu. Jednou z oblastí, kde se stres může projevit nejvíce, je kvalita našeho spánku.

Jak stres ovlivňuje spánek

Stres může ovlivnit naši schopnost usnout a zůstat v noci spát. Když jsme pod stresem, naše tělo produkuje hormony jako je kortizol, který nás drží v bdělém stavu. To může vést k problémům s usínáním nebo k častému probouzení během noci.

Dlouhodobý stres může také vést k chronickým problémům se spánkem, jako je nespavost. Nespavost může zase vést k dalším zdravotním problémům, včetně deprese, úzkosti a srdečních chorob.

Co můžeme dělat

Naštěstí existují strategie, které můžeme použít k zlepšení kvality našeho spánku i přes stres, který můžeme zažívat.

  1. Pravidelný spánkový režim: Snažte se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu každý den. To může pomoci regulovat vaši biologickou hodiny a zlepšit kvalitu spánku.
  2. Relaxační techniky: Techniky jako je hluboké dýchání, meditace nebo jóga mohou pomoci uvolnit tělo a mysl před spaním.
  3. Omezení kofeinu a alkoholu: Tyto látky mohou narušit spánek a zhoršit stres.
  4. Fyzická aktivita: Pravidelné cvičení může pomoci snížit stres a zlepšit kvalitu spánku.
  5. Omezení elektroniky před spaním: Světlo z obrazovek může narušit produkci melatoninu, hormonu, který reguluje spánek.
  6. Poradenství nebo terapie: Pokud stres nebo problémy se spánkem přetrvávají, může být užitečné hledat profesionální pomoc.

Stres a spánek jsou úzce propojeny, a to, jak se vypořádáme se stresem, může mít velký dopad na kvalitu našeho spánku. Je důležité si uvědomit, že stres je normální součástí života, ale existují způsoby, jak ho lépe řídit a minimalizovat jeho dopad na náš spánek. Snažte se najít strategie, které pro vás fungují, a pamatujte, že je v pořádku hledat pomoc, pokud se cítíte přepracovaní nebo příliš stresovaní. Kvalitní spánek je klíčový pro naše celkové zdraví a pohodu, a je důležité dát mu prioritu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz