Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak se zachovat v budově s aktivním střelcem? Tři základní pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Při útoku aktivního střelce je z pozice osob na místě nutné zachovat v rámci možností klid a řídit se podle tří základních pravidel. Jejich dodržení zvyšuje šanci na přežití.

Článek

Čtvrteční masakr na vysoké škole v Praze připomněl veřejnosti odborníkům dlouho známý fakt, že měkké cíle (tedy objekty bez zvláštní ochrany) jsou nejlepším místem pro realizaci šílených plánů aktivních střelců. Vynechejme okolnosti toho, zda se něčemu takovém dá, či nedá předcházet. Pokud jsem sám, „osamělý vlk“ a s nikým své plány nekonzultuji, pokud neudělám chybu, je téměř nemožné tomu systémově zabránit.

Důležité v krizové situaci je pořadí rozhodnutí

Můžeme sice stavět všude různé průchozí kontrolní rámy, kamerové systémy, ale v konečném důsledku nám to nepomůže. Střelec z Prahy byl řádným studentem školy, tomu tam jistě nebudete bránit docházet a pokud někam chodím roky, tak jistě vynaleznu způsob, jak tam nenápadně dostat zbraň.

Z pohledu člověka, který je ve špatnou dobu na špatném místě, je vhodné připomenout, co se dá, nebo nedá dělat. Existují tři základní pravidla pro chování v těchto situacích, a to:

  1. Pokud to jde, uteč
  2. Nemůžeš-li utéct, schovej se na bezpečné místo
  3. Není-li jiná možnost, bojuj

Pravidlo 1: pokud to jde, uteč

Základní pravidlo bezpečnosti je použitelné tehdy, pokud se v okamžiku zaznamenání hrozby aktivního střelce můžete uchýlit k bezpečnému útěku. Důležité je zdůraznit slovo bezpečnému. Bezhlavý útěk neznámo kam by situaci mohl zhoršit. Je zásadní určit si kam se chci dostat, jaká tam vede cesta, zda je v mých silách ji bezpečně absolvovat a jaká jsou případná rizika.

Pokud jsem v nižších patrech a před hrozbou utíkají další z vyšších pater k východu dole, je velká šance, že se mi útěk může podařit. Jestliže jsem ale na patře, kde jsem útočníka sám zaregistroval, je nezbytné vyhodnotit, jestli je v mých silách utéci tak, abych se nestal jeho dalším cílem. Snadno se to říká, proto znovu připomenu, že útěk nesmí být bezhlavý, ale cílený.

Pravidlo 2: schovej se na bezpečné místo

Pokud jsem v situaci, že je útěk nemožný, příliš riskantní, nebo není možný z jakékoli jiné příčiny, přichází na řadu pravidlo druhé, které nabádá ke schování se. Zásadní otázkou bývá, kam se schovat. Jsem-li v budově navštěvované školy, mám větší povědomí o možnostech, než pokud jsem v budově poprvé. Všeobecně bývá zájmem aktivního střelce zabít v co nejkratším čase co nejvíce lidí, proto není v jeho zájmu dobývat se do každých zavřených dveří.

V budově typu škola je logické poschovávat se v kabinetech, třídách a jiných místnostech, které jdou buď přímo zamknout, nebo zabarikádovat jiným způsobem. Schovaní lidé by měli ztlumit své mobilní telefony a být potichu, aby útočníka nelákaly zvuky za dveřmi. Je také vhodné informovat bezpečnostní složky, kde se nacházíte a kolik vás je, pokud máte tyto informace k dispozici. Ale znovu myslete na své ukrytí.

Pravidlo 3: není-li jiná možnost, bojuj

Dostáváme se do situace, kdy každý stojí před svojí zásadní volbou. Jsem-li v bezprostředním ohrožení, nemám, jak utéct a není se kde schovat, musím zvolit ze dvou špatných variant. Buď neudělám nic a velmi pravděpodobně zemřu, nebo se o něco pokusím a mám alespoň šanci na přežití. Nikdo z nás, kdo přímo v této situaci nebyl, nedokáže předem říci, jak se zachová v této fatální situaci.

Všeobecně platí, že více lidí má proti střelci větší šanci než jeden na jednoho. V takové situaci je ve výhodě střelec. Pokud to okolnosti dovolují, je dobré využít moment překvapení. Ne každý aktivní střelec očekává, že se mu někdo z obětí postaví na odpor. Použít se také dá nábytek, nářadí, nebo cokoli, co může sloužit jako provizorní zbraň.

Policie neví, že právě vy nejste pachatel

V průběhu prohledávání budovy s aktivním střelcem policie postupuje podle předem daných zásad a cvičených postupů. Ty říkají, že prioritní je eliminace útočníka, až v další fázi dochází k postupnému prohledávání budovy a vyhledávání ukrytých osob. Mějte na paměti, že policisté přivolaní na místo netuší, kdo je útočník, zda je sám, kolik má kompliců, ani nic podobného.

Vždy reagujte přesně na výzvy policistů, poslouchejte jejich výzvy a spolupracujte. Policisté musí u každého jednoho člověka provést bezpečnou evakuaci a identifikaci, kvůli další kriminalistické činnosti.

Můžete-li pomoci zraněným, přednost má zástava krvácení

Střelná poranění jsou pro lidský organismus velmi závažná. Pokud to okolnosti, situace, čas, prostor, utajení a vše ostatní dovolí, pokuste se zraněným alespoň zastavit masivní krvácení za pomoci šátku, trička, škrtidla, čehokoli, co je po ruce, ale vždy myslete primárně na svoji bezpečnost a riziko odhalení útočníkem.

Anketa

Víte, jak se zachovat při útoku aktivního střelce?
Ano, absolvoval jsem na toto téma vzdělávací kurz.
7,7 %
Myslím, že bych to zvládnul, ale nevím.
13,5 %
Na něco takového nejsem připraven.
78,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5805 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz