Hlavní obsah
Lidé a společnost

Fotka, která překvapila veřejnost: Mladá matka kvůli finanční tísni prodala své děti za dva dolary

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/ Veřejně dostupné dílo bez licence

5. srpna 1948 se do chicagského deníku dostala fotografie mladé matky, která rozhodla prodat svoje děti. Na první pohled zcela nevinné foto, které doplňuje velký a poutavý titulek. Matka si zakrývá obličej a děti na schodech nechápou, co se to děje.

Článek

O prodaných amerických dětech se psalo i v Československu. Čtyřiadvacetiletá mladá matka Lucille Chalifouxová se rozhodla pro naprosto zoufalý čin. Když čekala své páté dítě, dostala nápad, že by mohla své čtyři děti prodat, protože na ně neměla peníze a nemohla se o ně starat. Její manžel nemohl po druhé světové válce najít práci a ona se dostala do naprosto bezvýchodné situace. Manžel původně pracoval jako řidič kamionu, ale po druhé světové válce se export zboží zcela zastavil. V Chicagu bylo draho a rodina chodila žebrat na ulici. Za pár měsíců jim došly peníze úplně a měli nad sebou velkou hrozbu. Mohli přijít o bydlení, a proto se rozhodli, že prodají své čtyři děti. Jedinou vidinou byly peníze, které si za děti naúčtovali.

Prodej dětí jim zajistil peníze na jídlo, ale i bydlení

Jednoho dne se těhotná Lucille vydala na hlavní třídu města, ve kterém bydlela a své děti postavila na zápraží. Přikázala jim, aby se tvářili hezky a usmívali se. Pečlivě je přitom seřadila, aby si případný kupec mohl snáze vybrat, kterého si vybere. Na snímku, který patří mezi nejvíce dojemné a šokující záznamy Ameriky 20. století, je zachycena mladá matka, která se stydí a zakrývá si obličej, zatímco její čtyři děti se tísní pohromadě na schodišti s výrazy plnými zmatku a nejistoty.

Nás se všech zbavila, vzala si někoho jiného a měla ještě čtyři dcery. A ty si nechala. Nás si nenechala. Nikdy mě nemilovala. Nikdy se mi neomluvila za to, že mě prodala. Nenáviděla mě tak, že jí to bylo prostě jedno.
Milton, nejstarší ze sourozenců.

Na vrchním schodu stála šestiletá Lana a pětiletá RaeAnn, zatímco o schod níže stál čtyřletý Milton a dvouletá Sue Ellen. Před dětmi postavila ceduli s nápisem „4 děti na prodej, informace uvnitř.“ Původně se ve všech médiích spekulovalo, že je fotografie pouze zinscenovaná a jedná se o podvrh. Příběh byl však pravdivý a těhotná matka postupně prodala všechny své děti, včetně toho, které se ještě ani nenarodilo. Nejmladší Sue Ellen byla prodána za dva dolary jen proto, aby měla její matka peníze na deskovou hru, kterou si s manželem chtěli zahrát.

Foto: Foto: Flickr/Public domain

Rae a Milton s náhradními rodiči, kteří si z nich udělali otroky.

Jen jedno z nich se dostalo do hodné rodiny, ostatní se stali otroky

Čtyřletý Milton se dostal do rodiny bezdětného páru, který si odkoupil i dvouletou Rae. Oba sourozenci museli od dětství pracovat na statku a své dětství strávili v okovech. Každý den dělali otrockou práci. Jejich nový otec jim neřekl jinak než otroci. Rae později utekla a byla znásilněna. Domů se vrátila těhotná, a proto ji náhradní rodina poslala do domova pro svobodné matky. Její bratr na tom byl mnohem hůře, protože zažíval každodenní bití a nadávání. Vše se podepsalo na jeho zdravotním stavu tak výrazně, že se choval agresivně nejen k rodičům, ale také ke svému okolí. Soudce ho nakonec nechal zavřít do blázince a prohlásil ho za nebezpečného.

Foto: Wikimedia Commons/Public Domain

Zde žila Sue Ellen .

Tato hospitalizace mu nakonec pomohla, aby se znovu začlenil do běžného života. Malý David, který se narodil o několik měsíců později, byl nakonec adoptován místní rodinou zapřisáhlých katolíků. On jediný se měl dobře, ačkoliv byla jeho rodina přísná, vždy se o něho s láskou starala a nikdy mu neublížili. Jako malý chodil navštěvovat své sourozence, kteří bydleli v protější vesnici. Tajně za nimi jezdil a snažil se jim pomáhat. Uvedl, že jeho sourozenci bývali velmi často svázáni ve stodole a bylo jim hodně ubližováno.

Jeho sestra Lana byla adoptována rodinou, která žila v sousedním okolí. V roce 1998 však zemřela na rakovinu, její sourozenci o jejím dřívějším osudu nemají žádné informace. Sue Ellen se dostala do péče rodiny Johnsonových. Rae, která se v posledních letech snažila navázat znovu kontakt se všemi svými sourozenci, našla Sue Ellen v nemocnici. Postupující rakovina jí nedovolila mluvit, ale na kus papíru napsala, že je velmi ráda za shledání a že svou sestru miluje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz