Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zdenka Sulanová: Hvězda filmu Madla zpívá Evropě zažila slávu i pád. Kvůli cizí chybě nesměla hrát

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Deml a Hanuš – Kinorevue 1940/1941 Volné dílo, Wikimedia Commons

Její krása a úsměv děvčete od vedle jí vynesly přízeň diváků. Svou tvář propůjčila také několika reklamám. Byla skromná a plachá. Diváci ji milovali a muži obdivovali. Hvězda černobílého filmu Madla zpívá Evropě zažila rychlou slávu i strmý pád.

Článek

Zdenka Sulanová se narodila 18. února 1920 v Českých Budějovicích. Mezi prvorepublikovými herečkami se jednoznačně řadila mezi ty nejmladší. Své geny zdědila po rodičích, protože její otec Adolf Hruška byl uznávaný operní zpěvák. Kvůli jeho náročným pracovním povinnostem se rodina přestěhovala do Prahy a Zdenka zde měla mnoho příležitostí. Tatínek ji velmi často brával do společnosti a ona mohla předvést svůj talent. Jako malá ráda tančila, zpívala a vždy chtěla být středem pozornosti.

V deseti letech začala hrát v ochotnických kroužcích a na zpěv chodila ke slavné učitelce Bohumile Rosenkrancové. Aby se mohla věnovat umělecké dráze, musela splnit podmínku, kterou nastavili její rodiče. Kromě umění musí mít i klasické vzdělání. Proto také navštěvovala jedno z předních gymnázií v Praze. Studium ji však nebavilo, a tak se rodiče rozhodli svou dceru přihlásit na konzervatoř.

Svým talentem zaujala slavné muže

Nebyla nijak průbojná, spíše byla tichá a uzavřená. Přesto právě ji si v roce 1937 mezi mnoha vyzývavějšími dívkami vybrali filmaři pro hlavní roli filmu Lízin let do nebe. Zdence Sulanové bylo v té době sedmnáct let, studovala zpěv a nabídka na tak velkou roli ji zaskočila. O filmové kariéře nikdy předtím neuvažovala, přála si být uznávaná zpěvačka. Po prvotním váhání a poradě s otcem nakonec tuto roli přijala.

Se slávou přišel i zájem mužů. Už při natáčení filmu Lízin let do nebe okouzlila něžnou krásou zkušeného milovníka Rolfa Wanku. Co by za lásku tohoto vyhlášeného krasavce daly jiné dívky, ale pro plachou a nezkušenou Zdenku představoval spíše hrozbu. Ovšem když se jí dvořil Rudolf Hrušínský, který ve stejném filmu hrál jejího kamaráda, tak neodolala. Mezitím natočila další pokračování filmu Lízino štěstí, a opět sklízela velké ovace. Své hvězdné úspěchy potvrdila v roce 1940 snímkem Madla zpívá Evropě.

Foto: Wikimedia Commons/Volné dílo

Zdenka Sulanová zažila rychlý vzestup i strmý pád.

Po válce přišel konec kariéry a žádné role již nedostávala

Blížil se konec války, ale s ním i konec její hvězdné kariéry. V roce 1945 přijala Zdenka roli ve filmu Bludná pouť. Režisér Václav Binovec však film nedokončil, a dokonce byl obviněn z kolaborace. A Zdenka, jako jeho oblíbená hvězda, se na vlně nenávisti a obvinění svezla s ním. Najednou pro ni nebyla žádná role, nikdo ji nechtěl a kolegové se jí vyhýbali. Nečekanou a nepříjemnou situaci vyřešila razantní změnou ve svém osobním životě.

Vdala se za slovenského důstojníka a odstěhovala se do Prešova. Na Slovensku se jí podařilo hrát divadlo a účinkovala v rozhlase. Manželství se ale po několika letech rozpadlo a Zdenka se vrátila zpět do Prahy. Situace už byla klidnější a ona doufala, že dostane další role. To se ale nestalo. Znovu se uzavřela do sebe, porodila syna a věnovala se rodině. Před kamerou se naposledy objevila v roce 1975 ve filmu Čtrnáctý v řadě. Do posledních dnů zůstala Zdenka skromnou ženou, která ke slávě přišla omylem. Herečka zemřela 9. srpna 2004 ve svých rodných jižních Čechách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz