Hlavní obsah
Lidé a společnost

Československá miss Alžběta Štrkulová: Do soutěže krásy se dostala náhodou, dnes žije v ústranní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

ilustrační foto Miss.

Na první československou miss z roku 1967 se téměř zapomnělo. Byla to však právě Alžběta Štrkulová, které se povedl tento významný úspěch. Zkoušela i soutěž Miss World, ale neúspěšně. Později odešla do USA a pracovala jako moderátorka.

Článek

Alžběta Štrkulová se narodila 14. srpna 1945 v Košicích. Jako malá si vysloužila přezdívku Betka, se kterou se také zapsala do prvního tanečního folklórního souboru. V souboru Čarnica působila několik let a ukázalo se, že je to dívka plná odvahy a temperamentu. Když jí bylo 15 let, dostala první velkou pracovní nabídku a začala pracovat jako hlasatelka pro košickou Československou televizi.

Pro svůj talent získala roli ve filmu

Uspěla a stala se první košickou televizní hlasatelkou. „Přiznávám, bylo to náročné, bylo mi teprve 15 let, nebyla jsem tak sebejistá jako dnešní mladé dámy,“ prozradila v jednom ze svých rozhovorů, kde vzpomínala na své začátky. Stále ale myslela na to, že je třeba získat patřičné vzdělání a zajistit si tím svůj profesní život i v budoucnosti. Studovala na Přírodovědecké fakultě v Košicích a věnovala se tomu, co měla ráda. Tanec, zpěv a příroda. A protože byla Alžběta skutečně komunikativní a krásná, není divu, že si jí všimli i přední filmoví režiséři. V roce 1967 se Alžbeta poprvé objevila ve filmu Tři dcery, který byl paradoxně o rok později uložen do trezoru a nikdy více se nevysílal. V roce 1975 naopak moderovala silvestrovský speciál Silvestr na Silvestra, který se zapsal do historie jako první program vysílaný v jasných barvách. Za své výjimečné úsilí v oblasti televizního vysílání obdržela od Československé televize prestižní ocenění Zlatý krokodýl.

Do soutěže krásy se dostala náhodou

Alžběta nikdy netoužila po tom, že by chtěla stát nejkrásnější dívkou Československa. Do soutěže se dostala úplnou náhodou. V té době vystupovala se svým souborem v Košicích a několik přihlášených dívek se na soutěž Miss vůbec nedostavilo. Organizátoři proto požádali členky souboru, zda by mohly zaskočit. Na pódium tehdy přišla naboso a zcela nepřipravená. Finále soutěže československé Miss se konalo v Ostravě v červnu 1967 pod názvem Dívka roku. Zajímavostí je, že mezi členy poroty seděl i spisovatel Milan Kundera, který později Alžbětě pomáhal v její kariéře v USA. Soutěžící dívky tehdy nezažívaly to, co dnešní kandidátky na titul Miss – například plavky si Alžbeta šila sama, stejně tak šaty, ve kterých se prošla po přehlídkovém mole. Alžběta měřila pouhých 168 cm a vážila 60 kilo.

Odstěhovala se do USA a stáhla se do ústraní

Její filmová kariéra bohužel skončila po roce 1968, ale i tak mohla dále pracovat jako televizní hlasatelka. Později se vdala a k příjmení Štrkulová přidala ještě jméno Šebová. Narodili se jí dva synové a po sametové revoluci začala podnikat. Několik let strávila v USA, kde v 90. letech navázala spolupráci s televizí Markíza a v Americe pro ni natočila několik reportáží. K soutěži krásy se po letech vrátila, tentokrát však v roli moderátorky. V roce 1997, přesně třicet let po své účasti v soutěži, moderovala finále Miss Universe na Havaji. Dnes je jí 78 let a stále žije v Košicích. Mediální pozornosti se však vyhýbá, stáhla se do ústraní a žije klidný rodinný život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz