Hlavní obsah
Cestování

Dovolená jako u moře: Moravský Jadran nabízí písečné pláže, teplou vodu a plavbu výletní lodí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Město Znojmo/sdíleno se svolením

Kvůli vysněné dovolené na pláži nemusíte strávit hodiny v autě nebo letadle. Vranovská přehrada nabízí možnost koupání s mnoha volnočasovými aktivitami uprostřed okouzlující přírody. Navíc v okolí přehrady můžete objevit i bohaté kulturní možnosti.

Článek

Dovolená v České republice nemusí být tak špatná, jak by si někteří mohli myslet. V Česku je mnoho krásných míst, která doposud nikdo neobjevil. Ačkoliv je Vranovská přehrada známá, mnoho lidí nevědělo, že se zde nachází přírodní koupaliště, které připomíná dovolenou u moře. Navíc v sobě ukrývá bohatou historii, která sahá do dob Rakouska-Uherska.

Dovolená jako u moře

Vranovská přehrada se lemuje podél řeky Dyje a je dlouhá téměř 30 km. Její vznik byl náhodný a nejednalo se o žádné technické plány. Vznikla na základě nápadu studenta architektury z doby Rakouska-Uherska. Tento student byl navíc synem místního stavitele Schmidta, a tak se společně se skupinou spolužáků rozhodl představit svůj návrh na vybudování nové přehrady. Nikdo však tento návrh nebral v potaz a stavba byla o několik let odsunuta. Dnes Vranovská přehrada plní několik důležitých funkcí. Za prvé funguje jako elektrárna a zajišťuje lodní dopravu, za druhé je klíčovým zdrojem pitné vody a za třetí se stala oblíbeným místem pro rekreaci. Díky své vysoké teplotě a čistotě vody je Vranovská nádrž často označována jako Moravský Jadran. Její jedinečnou atmosféru dále zvýrazňují okolní lesy Národního parku Podyjí, které se rozprostírají přímo v jejím sousedství.

Foto: Město Znojmo/Publikováno se svolením

Dovolená jako u moře: Moravský jadran nabízí písečné pláže, tobogán i plavbu výletní lodí po Vranově

Moravský jadran nabízí písečné pláže i plavbu lodí

V okolí Vranovské přehrady si přijde na své skutečně každý. Ti, co milují koupání a hrátky ve vodě, se mohou těšit na několik kilometrů dlouhé písečné pláže, které lemují jehličnaté a listnaté stromy. Na své si zde přijdou i rodiny s dětmi. Pro děti je na Vranovské přehradě přichystána řada zábavných aktivit. K dispozici je zde několik animačních programů, dětská herna, venkovní hřiště, skluzavky a tobogán vedoucí přímo do vody, stejně jako loutkové divadlo. Stejně tak je zde připravena půjčovna loděk, šlapadel nebo paddleboard.

K architektonickým skvostům Vranovské přehrady patří 60 metrů vysoká hráz, ale i bílý visutý most přes Švýcarskou zátoku, který kvůli své podobě s ikonickým mostem v San Francisku získal přezdívku Vranovská zlatá brána. Tento most byl dokončen v roce 1993 a všem přítomným nabízí dokonalý výhled a panoramata, která se nikde jen tak nevidí. Pokud si chcete užít trochu romantiky nebo si jen odpočinout od celodenního opalování, můžete vyzkoušet místní plavby výletní lodí. A pokud máte rádi hrady a zámky, můžete vyrazit na místní hrad Bítov, který nabízí vzácnou sbírku vycpaných psů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz