Hlavní obsah
Cestování

Pokud uvidíte čtvercové vlny, rychle utečte z moře. Jedná se o nebezpečný jev a můžete se utopit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michel Griffon -Wikimedia Commons (CC BY 3.0.)

Letní dovolené jsou v plném proudu, ale s tím se pojí i mnoho rizikových sportů a úskalí. Jedním z takových problémů mohou být čtvercové vlny, které se velmi často vyskytují u moře. Jedná se totiž o nebezpečný jev a vy se můžete utopit.

Článek

Příroda je mocná čarodějka. Alespoň tak to již odpradávna říkaly naše babičky, které měly vždy pravdu. Ať už se jedná o nevyzpytatelné letní počasí, tropické dny, silné bouřky nebo jiné přírodní úkazy, přírodu ovlivnit nemůžete. Můžete se ale naučit vnímat to, co nám chce říct. Z logiky věci víme, že pokud je bouřka, nesmíme chodit pod strom. Pokud hodně prší, musíme se schovat. Když padají kroupy, snažíme se ochránit majetek. Ale musíme chránit i sebe, a to především na letní dovolené u moře, kam v létě vyrazí téměř každý z nás.

Čtvercové vlny jsou nebezpečným jevem

Kdo z vás se letos chystá k moři, jistě se těšíte na každodenní koupání, opalování na pláži a dovádění ve vlnách. Vždyť to k tomu patří a není to nic, co by bylo zakázané a špatná. Jenže ačkoliv jsou vlny na první pohled krásné a divoké, mohou být také velmi nebezpečné. A tím nemyslím pouze vlny, které jsou prudké, vysoké a je kvůli nim vydán zákaz vstupu do moře. Myslím tím vlny, které jsou na první pohled klidné, ale ve skutečnosti nebezpečné. Jedná se o zvláštní fenomén čtvercových vln.

Tento zajímavý přírodní jev se objevuje především na těch místech, kde se setkávají dvě různá moře, každé s vlastními proudy a svým vlastním vlněním. Obvykle je toto setkání proudů relativně nenápadné, ale v momentě, kdy se vlny střetnou pod pravým úhlem, dojde k vytvoření neobvyklých čtvercových vzorů na vodní hladině. Ačkoliv takové vzory vypadají na první pohled atraktivně a k focení přímo vybízí, plavat v takových podmínkách je velmi nebezpečné. Hrozí totiž utonutí. Na počátku padesátých let dokonce zapříčinily desítky lodních nehod.

Foto: Michel Griffon -Wikimedia Commons (CC BY 3.0.)

Čtvercové vlny z leteckého pohledu.

Čtvercové vlny jsou sice krásné, ale nebezpečné

Čtvercové vlny vás mohou stáhnout pod vodní hladinu, na jejíž povrch se již nedostanete. Za to mohou protichůdné proudy, které se v sobě mísí. Představte si, že se vaří polévka, která začne bublat. Podobně je na tom i síla vln pod hladinou. Stejně tak mohou tyto vlny dostat do problémů i malou loď nebo člun. Takové vlny však nevznikají pokaždé a na každém místě u moře. Proto, aby se vytvořily, musí splnit hned několik podmínek. Za prvé se musí jednat o místo, kde se střetnou dvě moře. Za druhé musí vlny jednoho i druhého moře směřovat na jasně daný směr. Pokud bychom si měli uvést příklad, tak čtvercové vlny můžete vidět ve Francii. Právě na ostrově Île de Ré nebo v Tel Avivu. Ačkoliv se mohou objevit kdekoliv na světě, je třeba vědět, že jsou nebezpečné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz