Hlavní obsah

Hledala jsem nejlepší recept na bábovku. ChatGPT mi poslal návod na motorový olej

Foto: Freepik

Pečení je moje vášeň. Vždycky když mám volný víkend, vytáhnu mouku, máslo a vajíčka a pustím se do experimentování. Manžel Jan to už bere jako samozřejmost – vchází v sobotu do kuchyně a první, co řekne, není dobré ráno, ale co dneska pečeš?

Článek

Děti, Kryštof (12) a Adélka (9), jsou mými věrnými ochutnávači, i když Adélka vždycky opatrně obchází čokoládové kousky, které do těsta dávám, protože po čokoládě má vyrážku. Minulý měsíc jsem si usmyslela, že najdu ten úplně nejlepší recept na bábovku. Ne ledajakou, ale takovou, co se rozplývá na jazyku, je vláčná i druhý den a voní po vanilce a másle tak, že ani ta nejlepší svíčka z obchodu se jí nemůže rovnat. Četla jsem kuchařky, brouzdala po internetu, volala babičce, která má v tomhle směru čtyřicet let praxe.

A pak mě napadlo – co takhle zkusit tu umělou inteligenci, o které všichni mluví? Známá z práce mi nedávno vyprávěla, jak jí ChatGPT pomohl vymyslet program na dětskou oslavu, a já si říkala, že recept na bábovku by pro něj měl být hračka. Jednoho večera, když děti konečně usnuly a Jan se zahleděl do fotbalového zápasu, jsem si sedla k počítači. Přiznávám, že jsem se cítila trochu nesvá. Připadalo mi to jako bych podváděla všechny ty kuchařky, které stojí v naší polici. Jako bych zrazovala svoji babičku, jejíž recepty mám pečlivě opsané v sešitě s květinovým vzorem. Ale zvědavost byla silnější.

Zaregistrovala jsem se a napsala své první zadání: „Nejlepší recept na bábovku, vláčnou, voňavou, která vydrží několik dní“. Chvíli se točila malá kolečka a pak se na obrazovce objevil dlouhý text. Začala jsem číst a po pár řádcích jsem se zarazila. Něco tady nehrálo. „Pro dosažení optimální viskozity směsi přidejte 5W-30 do základní báze a důkladně promíchejte. Dbejte na správnou teplotu – 150-170 stupňů Celsia je ideální pro katalytickou reakci bez rizika degradace aditiv.“

Zamrkala jsem. Tohle neznělo jako recept na bábovku. Spíš jako něco, co by mohlo zajímat mého švagra, který je automechanik. Četla jsem dál. „Antioxidační přísady by měly tvořit 2-3 % celkového objemu. Příliš mnoho může způsobit pěnění při vysokých otáčkách motoru.“

V tu chvíli mi to došlo. ChatGPT mi neposlal recept na bábovku, ale návod na výrobu motorového oleje! Rozesmála jsem se tak, že Jan na chvíli odtrhl zrak od fotbalu a zeptal se, co se děje. „Moje umělá inteligence si myslí, že do bábovky patří motorový olej,“ vysvětlila jsem mu mezi záchvaty smíchu.

„No, to by vysvětlovalo, proč tvoje poslední tvarohová chutnala trochu zvláštně,“ odpověděl s úsměvem a vrátil se k zápasu. Pokusila jsem se ChatGPT opravit. Napsala jsem znovu, tentokrát jsem zdůraznila, že jde o DORT, MOUČNÍK, PEČIVO. Odpověď byla rychlá: „Omlouvám se za nedorozumění. Zde je recept na vláčnou bábovku…“

Tentokrát už to vypadalo jako skutečný recept. Obsahoval vajíčka, máslo, mouku, dokonce i tip na špetku kardamomu, který prý zvýrazní chuť vanilky. Žádné motorové díly ani antioxidační přísady. Oddechla jsem si, recept si vytiskla a slíbila si, že ho v sobotu vyzkouším.

Ta sobota byla deštivá, ideální na pečení. Zatímco za okny bušily kapky, já postupovala podle instrukcí. Připravila jsem si všechny suroviny, vymazala a vysypala formu. Šlo to dobře, až do chvíle, kdy jsem si všimla zvláštní poznámky v receptu: „Pro extra křupavou krustu na povrchu přidejte 20 ml křemičitého lubrikantu na závěr.“

Zamrzla jsem s rukou nad těstem. Křemičitý lubrikant? Co to proboha je? A patří to opravdu do bábovky? Nebo se mi ta umělá inteligence zase snaží podstrčit něco z autodílny? Rozhodla jsem se tento krok přeskočit a bábovku upéct bez záhadné přísady. A víte co? Byla vynikající. Děti snědly každý dva kousky (Adélka pečlivě obcházela čokoládu), Jan prohlásil, že je lepší než od jeho maminky (což jsem nikomu neřekla, abyste rozuměli) a já byla spokojená.

O týden později jsem potkala švagra na nedělním obědě a z legrace jsem mu vyprávěla svůj příběh s motorovým olejem v bábovce. Smál se, až mu tekly slzy, a pak zvážněl. „Víš, že ten křemičitý lubrikant, co jsi vynechala, je vlastně běžný v automobilovém průmyslu? Používá se na těsnění motorů.“

Takže ChatGPT mi přece jen podstrčil kousek autodílny do kuchyně! Od té doby používám na recepty raději svoje staré kuchařky a sešit od babičky. Ale ten příběh vyprávím na každé rodinné oslavě. A bábovka? Tu peču podle vlastního receptu, který jsem postupně vyladila. Bez motorového oleje a křemičitých lubrikantů. A je nejlepší široko daleko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz